Τρίτη 8 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Τεράστιες καταστροφές

Ερμαιο των καιρικών συνθηκών η Εύβοια - έλαμψε διά της απουσίας του ο κρατικός μηχανισμός

Eurokinissi

Τις βαριές πληγές που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία μετράνε από χτες οι κάτοικοι της Εύβοιας και της Βοιωτίας. Χτες έκαναν την εμφάνισή τους και οι άφαντοι τις ώρες του μεγάλου χαμού εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς, κάνοντας καθαρό ότι ήρθαν εδώ όχι από ενδιαφέρον - θα είχαν έρθει πιο νωρίς - αλλά γιατί έτσι επιβάλλουν οι ανάγκες τηλεοπτικής προβολής τους.

Το τετραήμερο του χιονιά ο κρατικός μηχανισμός «έλαμψε διά της απουσίας του», η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση φάνηκαν «λίγοι» για ν' αντιμετωπίσουν «τα του οίκου τους». Υποδομή και εξοπλισμός για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων «μηδέν». Εύλογο και το σχόλιο του δημάρχου Μεσσαπίων ότι «έδωσε η κυβέρνηση στους καποδιστριακούς δήμους κάποια μηχανήματα, χωρίς να επιτρέπουν την πρόσληψη χειριστών».

Η Εύβοια αφέθηκε έρμαιο των καιρικών συνθηκών. Ακόμα και η πρωτεύουσα του νομού, η Χαλκίδα, είναι κατακλυσμένη από χιόνια και αν εξαιρέσει κανείς το κεντρικό οδικό δίκτυο της πόλης που είναι κάπως υποφερτό, οι περιφερειακοί δρόμοι και οι συνοικίες είναι ακόμα κλειστοί.

Ενα άλλο μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε - και αυτό δεν είναι άσχετο της πορείας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ - ήταν αυτό της ηλεκτροδότησης. Μεγάλες περιοχές σε όλο το μήκος και πλάτος της Εύβοιας έμειναν χωρίς ρεύμα από μερικές ώρες μέχρι και ημέρες. Ακόμα και χτες, μέσα στη Χαλκίδα, σε συνοικίες όπως ο Καράμπας, η Εξω Παναγίτσα, σπίτια δεν είχαν ηλεκτροδότηση για τρίτη συνεχή μέρα.

Αποκλεισμένοι στην Εθνική Οδό

Associated Press

Αποκλεισμένοι στην Εθνική Οδό
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα, όμως, τη χτεσινή ημέρα στους δύο νομούς:

Στην Εύβοια είχε απελευθερωθεί το εθνικό οδικό δίκτυο από Χαλκίδα προς Κύμη και Χαλκίδα - Κάρυστο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες τις βραδινές ώρες μέχρι το πρωί λόγω παγετού.

Αντίθετα στην ΕΟ Χαλκίδας - Αιδηψού η κυκλοφορία σταματάει στο 20ό χιλιόμετρο, ενώ η Μαντουδίου - Αιδηψού παραμένει ανοιχτή.

Σε πολλά σημεία παρέμενε κλειστό το επαρχιακό οδικό δίκτυο και μέχρι αργά χτες το απόγευμα παρέμεναν αποκλεισμένα 25 χωριά στους Δήμους Μεσσαπίων, Διρφύων, Ν. Καρυστίας και Μαρμαρίου. Δεν είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε 40 χωριά της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας. Αποκλεισμένο, χωρίς ρεύμα και τρόφιμα παρέμενε και χτες το στρατόπεδο στο όρος «Χτυπά» στη Ριτσώνα. Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιαζόταν σε οικισμούς κτηνοτρόφων και ποιμνιοστάσια που παρέμεναν για ημέρες αποκλεισμένοι. Την Κυριακή έγινε επιτυχής επιχείρηση απεγκλωβισμού τριών κτηνοτρόφων στη Ριτσώνα. Το Σάββατο και μετά από μεγάλη ταλαιπωρία πολλών ωρών διεκπεραιώθηκε επιχείρηση μεταφοράς έξι ασθενών, διά θαλάσσης, από τη Λίμνη στη Χαλκίδα. Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται οι κάτοικοι στα χωριά της Κεντρικής Εύβοιας Στρόπωνες και Γλυφάδα, που έχουν παραμείνει για πολλές ημέρες αποκλεισμένοι. Απόπειρα δι' αέρος ρίψης τροφίμων, φαρμάκων και ειδών ανάγκης που έγινε χτες ήταν αποτυχημένη. Η επιχείρηση θα επαναληφθεί σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, για τις ανάγκες εκχιονισμού αποκλεισμένων κλπ. βρίσκονταν σε λειτουργία 170 μηχανήματα για τη χτεσινή μέρα (είχαν μεταφερθεί και από τη Θεσσαλία), αριθμός σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που τις προηγούμενες και κρίσιμες ημέρες του χιονιά διέθεταν Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ιδιώτες. Στοιχείο που δείχνει την αποδυνάμωση του δημοσίου και βέβαια με τεράστια χρέη προς τους ιδιώτες, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ» από τα 180 εκατ. δραχμές που θα έπρεπε να είχε χορηγήσει η κυβέρνηση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, μόλις πρόσφατα δόθηκαν 25 εκατ. δραχμές.

Στη Βοιωτία, ανοιχτό παραμένει το εθνικό οδικό δίκτυο στο δρόμο Θήβας - Λιβαδειάς - Αράχωβας - Δελφών. Χτες τα συνεργεία της νομαρχίας ασχολήθηκαν με απεγκλωβισμούς κτηνοτρόφων στις περιοχές Υπατο και Ελαιώνα.

Τέλος, σχετικά με την αγροτική παραγωγή, παραμένουν ανυπολόγιστες, ακόμα, οι μεγάλες καταστροφές, λόγω του χιονιού και του παγετού, που επήλθαν σε οπωροκηπευτικά, ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή και στους τρεις νομούς.

Οι ζημιές αφορούν τους Νομούς Εύβοιας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας. Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ που είχε συγκεντρώσει μέχρι χτες από τους Νομούς Φθιώτιδας και Βοιωτίας (με αφετηρία την προηγούμενη κακοκαιρία της 19ης Δεκέμβρη) έχουν κατατεθεί 9.000 δηλώσεις για ζημιές ολικής ή μερικής μορφής σε 12 εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Επίσης μεγάλες ζημιές στα οπωροκηπευτικά έχουμε στην περιοχή Θήβας και Λιβαδειάς, που θεωρείται «το περιβόλι της Αθήνας».

Αντίστοιχα στην Εύβοια, χωρίς να έχουν καταγραφεί ακόμα επίσημα στοιχεία, μεγάλες καταστροφές στα οπωροκηπευτικά έχουμε στους Δήμους Μεσσαπίων, Κηρέως, Ληλαντίων και Χαλκίδας και αντίστοιχα σε Λουκίσια, Δροσιά, Πηλάντιο και Πολιτικά στα εσπεριδοειδή. Στα ελαιόδεντρα, δε, στην Κεντρική και Νότια Εύβοια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ