Τρίτη 8 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερμαιο του χιονιά η «ισχυρή Ελλάδα»

Με δεδομένη την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών για την αντιμετώπιση της έντονης κακοκαιρίας, το μόνο που διασώθηκε από τον κρατικό μηχανισμό ήταν οι υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, αστυνομικών, υπαλλήλων και στρατιωτών που έδιναν τη μάχη με άνισες συνθήκες. Η κυβέρνηση απλώς συντόνιζε...

Ενώ το κύμα κακοκαιρίας είχε χτες μεταφερθεί στην Κρήτη, η κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα προσπαθεί, εν μέσω παγετού, να ξαναβρεί τους κανονικούς της ρυθμούς. Μπορεί η ένταση της χιονόπτωσης να μην είναι συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η χώρα κόπηκε στα δύο για δύο σχεδόν μερόνυχτα και το πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας στην ουσία έπαψε να λειτουργεί. Αν κάτι ανέδειξε αυτή η κακοκαιρία δεν είναι κυρίως η αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, όσο η έλλειψη των απαραίτητων υποδομών, που πρέπει να διαθέτει η χώρα για να είναι σε θέση ο κρατικός μηχανισμός να δώσει τη μάχη με επιτυχία.

Η «επιτυχία» του κρατικού μηχανισμού... να μη θρηνήσουμε θύματα από την πρόσφατη κακοκαιρία, όπως προβλήθηκε από τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη μετά το πέρας της χτεσινής διυπουργικής σύσκεψης, αναδεικνύεται, από τα ίδια τα πράγματα, σε ένα μάλλον τυχαίο γεγονός. Κι αυτό, γιατί η «επιτυχία» συνοδεύεται από τη, για μια ακόμη φορά, διαπίστωση της έλλειψης των υποδομών εκείνων που θα συμβάλουν στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία προκύπτουν σε τέτοιες περιπτώσεις. «Συνοδεύεται» από την απόδειξη για το πού οδηγεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική του λιγότερου κράτους που αφαιρεί αρμοδιότητες από το κράτος, επειδή αυτές συγκρούονται με συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Χαρακτηριστική είναι στο σημείο αυτό η περίπτωση, πριν λίγα χρόνια, της διάλυσης της ΜΟΜΑ, της ειδικής μονάδας επέμβασης που είχε ο στρατός για τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να ενισχυθούν οι μεγαλοεργολάβοι και να αναλαμβάνουν αυτοί τα δημόσια έργα και όχι το ίδιο το Δημόσιο. Χαρακτηριστικό είναι ακόμη ότι η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στην επίταξη του πλούσιου εξοπλισμού που διαθέτουν οι μεγαλοκατασκευαστικές εταιρίες, καλούσε την Κυριακή, μέσω Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), τους πολίτες που διαθέτουν τζιπ, να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό συμπολιτών τους.

Η παντελής έλλειψη υποδομών, που προκύπτει από την κυβερνητική πολιτική εξυπηρέτησης των μεγάλου κεφαλαίου - στη διάθεση του οποίου τίθεται και ο κρατικός μηχανισμός - και όχι των πολιτών, επιχειρήθηκε με θράσος να καλυφθεί, μεταφέροντας τις ευθύνες για τα προβλήματα στους τελευταίους, επειδή δε συμμορφώνεται στους ανύπαρκτους κανόνες που θεσμοθετεί το κράτος. «Και οι πολίτες πρέπει να έχουν σωστή συμπεριφορά και εμείς τους παροτρύνουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να γνωρίζουν ότι και ο καιρός μερικές φορές δεν ελέγχεται και γι' αυτό είναι και δική τους ευθύνη να βοηθήσουν και να αντιμετωπίσουν τα πράγματα. Να μην περιμένουμε από τους άλλους όλα», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη χτεσινή σύσκεψη ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης.

Ο ίδιος, σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει την ανετοιμότητα και ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού, «επιστράτευσε» άρθρα γερμανικών εφημερίδων που έκαναν λόγο για παράλυση του εθνικού δικτύου που προκάλεσε η χιονόπτωση εκεί. Τον ίδιο στόχο εξυπηρέτησε και η αναφορά του στην κακοκαιρία του τριημέρου, ως την εντονότερη που έπληξε τα τελευταία 40 χρόνια τη χώρα. Μάλιστα, τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, επιχείρησαν να παρουσιάσουν τα προβλήματα από την κακοκαιρία ως μια «εμπειρία χρήσιμη», για την πιο «αποτελεσματική» λειτουργία του κρατικού μηχανισμού εφεξής.

Παραδοχή της ολιγωρίας

Πρόκειται για μια έμμεση παραδοχή της ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού από τη μία και της ανεπαρκούς υποδομής του από την άλλη, κάτι βέβαια που έχει την εξήγησή του στις προτεραιότητες του πολιτικού μας συστήματος, μεταξύ των οποίων η ασφάλεια του πολίτη βρίσκεται πολύ χαμηλά, σε αντίθεση, βέβαια, με την «ανασφάλεια» που του «εγγυώνται» οι κρατικοί μηχανισμοί καταστολής των αγώνων και διεκδικήσεών του. Η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού διατυπώθηκε, μάλιστα, και από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, με πρώτον τον Κ. Σκανδαλίδη που έκανε λόγο για προβλήματα συντονισμού και λάθη, τα οποία, βέβαια, στη συνέχεια απέδωσε στην «ταχύτητα του φαινομένου που δεν μπορούσε να προβλεφτεί». Στο ίδιο μήκος κύματος ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμας μίλησε για έλλειψη συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), κάτι που, όπως είπε, οφείλεται στην αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων των αρμοδίων φορέων και οργάνων Αυτοδιοίκησης. Εξερχόμενος δε της Διυπουργικής, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Λ. Λωτίδης είπε πως έπρεπε να είχε απαγορευτεί νωρίτερα η διέλευση αυτοκινήτων χωρίς αλυσίδες και των νταλικών στην εθνική Οδό. Το Σαββατοκύριακο είχε προηγηθεί το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών από τη μια υπηρεσία στην άλλη.

Αναμόρφωση στην ...αναμόρφωση

Χαρακτηριστική είναι στο σημείο αυτό η διαπίστωση ότι η υποτιθέμενη επιχειρησιακή ομάδα στο Κέντρο της ΓΓΠΠ δεν έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες και χρειάζεται κάθε φορά απόφαση υπουργού, για να λειτουργήσει ή να εκτελέσει μια απόφαση. Στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας, η ομάδα αυτή αναμένεται να αποκτήσει πιο ευέλικτο χαρακτήρα με τη συμμετοχή σε αυτή των υφυπουργών των αρμόδιων υπουργείων, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν την ευθύνη των εντολών. Σύμφωνα με τον Σημίτη, θα πρέπει σε επίπεδο ΓΓΠΠ να βελτιωθεί η πρόληψη, να υπάρξουν παρεμβάσεις στους αυτοκινητόδρομους, να καθίσταται υποχρεωτικός ο εξοπλισμός με αλυσίδες, να υπάρχει συνεχής πληροφόρηση. Δηλαδή, τα αυτονόητα τώρα αναζητούνται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με επικοινωνιακά τερτίπια και ψέματα προσπαθεί να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες και τον ένοχο(2022-01-26 00:00:00.0)
Τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και μέτρα προστασίας του λαού(2020-01-08 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές σ' όλη τη χώρα από μια αναμενόμενη μπόρα(2015-02-03 00:00:00.0)
Σύσκεψη για τις πυρκαγιές(2005-04-26 00:00:00.0)
Οι δήμοι ζητούσαν αλάτι και τους παρέπεμπαν στα Κιούρκα(2002-01-13 00:00:00.0)
Κατάλευκο χάος...(2002-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ