Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΖΙΚΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΗ»
Επιβεβαιώνονται οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για τις κρίσιμες δομές που μένουν αθωράκιστες

Καταγγελίες και στοιχεία που βγαίνουν στην επιφάνεια προσθέτουν νέα σοβαρά ερωτήματα

Τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αττική», στον Αγ. Παντελεήμονα, σε συνδυασμό με τις σοβαρές καταγγελίες που βγαίνουν στην επιφάνεια, αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας σε κρίσιμες δομές με ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι χτες ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο γηροκομείο ήταν 40 (ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι), ενώ εξαιτίας του ιδιαίτερα αυξημένου ιικού φορτίου αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί. Ηδη πάνω από 20 ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, ενώ στη χτεσινή αύξηση των διασωληνωμένων στη χώρα (11 επιπλέον μέσα σε μια μόνο μέρα) αντανακλάται προφανώς η διασωλήνωση ασθενών από το γηροκομείο.

Κι ενώ ήδη η χώρα μετρά εκατοντάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς σε δομές με ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, μετά την αποκάλυψη των μαζικών κρουσμάτων στη ΜΦΗ «Αττική» έρχεται στην επιφάνεια πληθώρα καταγγελιών και πληροφοριών, που δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτήματα.

Στο βαθμό μάλιστα που όσα δήλωσε χτες σε τηλεοπτικό σταθμό ο γιος του ιδιοκτήτη του γηροκομείου είναι αληθή, τότε οι ευθύνες της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων για όσα έχουν συμβεί... «απογειώνονται» σε άλλο επίπεδο!

Συγκεκριμένα, ο γιος του ιδιοκτήτη δήλωσε ότι ήδη από τη Δευτέρα 21/9 υπάρχει η επιβεβαίωση των πρώτων δύο κρουσμάτων στη δομή, 2 ηλικιωμένων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και βρέθηκαν θετικοί. Αντί ωστόσο να χτυπήσει αμέσως συναγερμός από τον ΕΟΔΥ και όλα τα συναρμόδια υπουργεία, δεδομένου ότι πρόκειται για γηροκομείο - σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του ιδίου - πέρασαν 6 ολόκληρες μέρες μέχρι να ξεκινήσουν η ιχνηλάτηση και οι έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, μόλις την Κυριακή 27/9! Στο μεσοδιάστημα, ενώ νέα περιστατικά από το γηροκομείο διακομίζονταν στο νοσοκομείο, ενώ ο ΕΟΔΥ εντόπισε ότι εργαζόμενος στο γηροκομείο είναι θετικός στον κορονοϊό, οι μόνοι έλεγχοι, όπως αναφέρθηκε, γίνονταν από τη διοίκηση του γηροκομείου με «rapid test», δειγματοληπτικά, σε όποιους εκείνη θεωρούσε...

Οι μαζικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ και η διαπίστωση μαζικών κρουσμάτων ξεκίνησαν μόλις την Κυριακή, ενώ το γεγονός γνωστοποιήθηκε τελικά τρεις μέρες ακόμα πιο μετά, την Τετάρτη το βράδυ.

Συγγενείς των ηλικιωμένων καταγγέλλουν ότι ενημερώθηκαν από τα κανάλια, όπως και ότι το περασμένο Σάββατο κλήθηκαν από τη διοίκηση του γηροκομείου να υπογράψουν χαρτί ότι σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού ή οποιασδήποτε άλλης ασθένειας η ΜΦΗ δεν φέρει καμία ευθύνη...

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι πριν από όλα τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι της ΜΦΗ είχαν υποβληθεί σε τεστ μόνο στα τέλη Αυγούστου. Δηλαδή, εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας, και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, είχε να διενεργηθεί τεστ στους εργαζόμενους για πάνω από 1 μήνα!

Με εντολή εισαγγελέα διατάχθηκε χτες κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα, ενώ από την Πολιτική Προστασία ανακοινώθηκαν περιοριστικά μέτρα, με ισχύ μέχρι και τις 9 Οκτώβρη, τα οποία προβλέπουν: Αναστολή δυνατότητας εισόδου και εξόδου στο γηροκομείο, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Τροφοδοσία και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης χωρίς είσοδο των προμηθευτών, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Κανένα ουσιαστικό μέτρο από την κυβέρνηση - Ανεξέλεγκτη η εργοδοσία

Σε κάθε περίπτωση, το νέο δραματικό περιστατικό σε γηροκομείο επιβεβαιώνει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία ουσιαστικών μέτρων και ελέγχων για την προστασία της υγείας σε τέτοιες κρίσιμες δομές, επιβεβαιώνει ότι η εργοδοσία συνεχίζει να δρα ανεξέλεγκτα, χωρίς εφαρμογή ούτε των αποσπασματικών μέτρων που κατόπιν εορτής έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Δομές Υγείας, Γηροκομεία και συναφείς χώρους, σημειώνει:

«Επιβεβαιώνεται ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης που είχαν γίνει τον Αύγουστο ήταν καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα και επίρριψης ευθύνης στους εργαζόμενους. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες δηλώσεις που έγιναν με μεγάλη ευκολία για ευθύνη του προσωπικού στο γηροκομείο στον Αγ. Παντελεήμονα. Για το Σωματείο είναι ξεκάθαρο ότι η δημόσια υγεία και οι εργασιακοί χώροι δεν μπορούν να προστατευτούν αποτελεσματικά αν οι συνθήκες εργασίας παραμένουν δυσμενείς και ιδιαίτερα παραμένουν ο υψηλός φόρτος εργασίας και η ουσιαστική απουσία καθηκοντολογίου, παράγοντες που ευνοούν τη διασπορά του ιού. Το αίτημα του Σωματείου είναι να γίνονται τακτικοί έλεγχοι σε όλους τους εργαζόμενους των μονάδων. Περιμένουμε από την κυβέρνηση και τα επιτελεία της αντί να στοχοποιούν εργαζόμενους να μας πουν αν έκαναν ελέγχους, πόσους και ποια είναι τα αποτελέσματά τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελεύθερος αφέθηκε ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου(2023-07-14 00:00:00.0)
Ανησυχία για συρροές κρουσμάτων σε γηροκομείο(2021-03-03 00:00:00.0)
436 νέα κρούσματα και 7 νεκροί(2020-10-15 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τον εμπαιγμό για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων(2020-09-08 00:00:00.0)
Ανεπαρκή και ανεφάρμοστα τα μέτρα για τα γηροκομεία, αποκομμένα από τις άσχημες εργασιακές συνθήκες(2020-09-01 00:00:00.0)
Κρούσματα κορονοϊού σε γηροκομείο(2020-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ