Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «COFFEE ISLAND»
Νέα απεργία ενάντια στις απολύσεις

Σε νέα 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της εταιρείας «Coffee Island» («ΣΑΠΛΑΪ ΓΙΟΥΝΙΚ ΑΕ») στην Πάτρα, συνεχίζοντας τον αγώνα για να ανακληθούν οι απολύσεις συναδέλφων τους. Μετά την πετυχημένη απεργία της Τρίτης, η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία ήταν καθολική στην πρωινή και την απογευματινή βάρδια.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας βρέθηκαν από νωρίς έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ενώ τις προηγούμενες μέρες προχώρησαν σε περιοδείες στα καταστήματα της αλυσίδας στην Πάτρα.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία προχώρησε σε δύο απολύσεις, μεταξύ των οποίων και ενός συνδικαλιστή, μέλους της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου. Ο λόγος των απολύσεων, όπως καταγγέλλουν Συνδικάτο και Εργατικό Κέντρο, είναι η συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων που «σήκωσαν κεφάλι σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες και ταυτόχρονα διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της υγείας μέσα στο χώρο δουλειάς». Η εργοδοσία επικαλείται μείωση κερδών στο 7μηνο, όταν καταγράφει σημαντικά αυξημένους τζίρους και ετοιμάζεται για κολοσσιαίες επενδύσεις.

Διαμαρτυρία ενάντια στις απολύσεις στη «Novibet»

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη «Novibet» προχώρησε χτες το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), διεκδικώντας την ανάκληση των απολύσεων δύο εργαζομένων από την εργοδοσία. Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου επιδίωξε συνάντηση με την εργοδοσία, χωρίς ωστόσο να πάρει απάντηση στο αίτημά του.

Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν με το σύνηθες πρόσχημα της «χαμηλής παραγωγής», ωστόσο το Συνδικάτο χαρακτηρίζει τη στάση της εργοδοσίας εκδικητική, καθώς η επίθεσή της στράφηκε ενάντια σε εργαζόμενο που το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησε στην υπεράσπιση της υγείας και της ασφάλειας του προσωπικού. Οπως υπενθυμίζει, η εργοδοσία δεν έλαβε κανένα μέτρο προστασίας απέναντι στη μετάδοση του κορονοϊού, ενώ ακόμα κι όταν παρουσιάστηκε κρούσμα «ζητούσε από τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να δουλεύουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα»!

Μεθοδεύσεις σε βάρος των απλήρωτων εργαζομένων

Τις μεθοδεύσεις με τις οποίες η εταιρεία «Θεοδοσίου» επιχειρεί να πετάξει το προσωπικό στην ανεργία καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Θήβας «Ο Σπάρτακος».

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εμφανίστηκε κάποιος που δήλωσε στους εργαζόμενους ότι είναι δικηγόρος του εργοδότη και τους γνωστοποίησε ανακοίνωση της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία «30/9/20 είναι η τελευταία ημέρα εργασίας διότι η επιχείρηση για οικονομικούς λόγους διακόπτει τη λειτουργία της». Στο μεταξύ, μέσα στο καλοκαίρι, μετά από τριμερή συνάντηση στο ΣΕΠΕ Θηβών για τα δεδουλευμένα, η εργοδοσία είχε δηλώσει ότι μέχρι 30/9/20 θα έχει εξοφλήσει τους εργαζόμενους.

«Αντί η εργοδοσία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, επέλεξε να αιφνιδιάσει τους εργαζόμενους», καταγγέλλει το Σωματείο, να τους στείλει απλήρωτους στην ανεργία. Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους και την εργοστασιακή επιτροπή «να παραμείνουν στο χώρο εργασίας και να περιφρουρήσουν εγκαταστάσεις, υλικά και μηχανήματα μέχρι να τους καταβληθούν όλα όσα τους οφείλονται». Καταγγέλλει τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και ζητά από το ΣΕΠΕ να καλέσει την εργοδοσία για εξηγήσεις και να επιβάλει όσα προβλέπονται νομικά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ