Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΛΑΡΚΟ
Με απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στο διαλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης

Με συντριπτική πλειοψηφία υπερψηφίστηκε η ομόφωνη πρόταση του ΔΣ στη μαζική Γενική Συνέλευση για δύο 24ωρες απεργίες

Από τη μαζική συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου...
Από τη μαζική συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου...
Με δύο απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Οκτώβρη, όπως αποφάσισαν με τη χτεσινή μαζική Γενική Συνέλευσή τους, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα δίνουν απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, οι οποίοι, μαζί με τον τεμαχισμό της ΛΑΡΚΟ και την παράδοσή της στα νύχια επιχειρηματικών ομίλων, περιλαμβάνουν την απόλυση όλων των εργαζομένων, πάνω από 1.000.

Στη μαζική συνέλευση των εργαζομένων, που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στην πύλη του εργοστασίου, στο στόχαστρο βρέθηκαν τόσο αυτός ο διαλυτικός σχεδιασμός όσο και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης και η αποπροσανατολιστική τακτική που ακολουθεί, θέλοντας να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους σε μια συζήτηση «πόσα θα πάρουν για να φύγουν»...

Την πρόταση για δύο 24ωρες απεργίες κατέθεσε με ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε ψηφοφορία με κάλπη το μεσημέρι, όπως και στην αλλαγή της βάρδιας το βράδυ, εγκρίνοντας με συντριπτική πλειοψηφία (93,4%) τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μετά τη λήψη της απόφασης για απεργία, το Σωματείο θα προχωρήσει επίσης σε συντονισμό της δράσης με τα άλλα σωματεία της ΛΑΡΚΟ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεφορτωθεί όλους τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους

...και την ψηφοφορία για τις απεργιακές κινητοποιήσεις
...και την ψηφοφορία για τις απεργιακές κινητοποιήσεις
Το ΔΣ ενημέρωσε τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας. Οπως υπογραμμίστηκε από όλους, το μόνο σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση θέλει να τους απολύσει όλους. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση παρουσίασε στη συνάντηση την πρόταση για ένα «πακέτο αποχώρησης», το οποίο θα δώσει στους απολυμένους ένα «κοινωνικό ταμείο», που θα... φτιάξει. Στην πράξη πρόκειται για μια αποζημίωση απόλυσης (χωρίς να έχει καθορίσει πόση θα είναι αυτή), που, ακόμα χειρότερα, θα δοθεί σε δόσεις, παίρνοντας διάφορα ονόματα («έναντι», «επίδομα εργασίας», «επίδομα επανένταξης στην εργασία» και πάει λέγοντας), με την τμηματική απόδοση να εξαρτάται από μια σειρά όρων και προϋποθέσεων...

Στόχος της κυβέρνησης είναι να απολυθούν οι 1.079 εργαζόμενοι που δουλεύουν απευθείας στη ΛΑΡΚΟ και πολλοί ακόμα που απασχολούνται σε αυτή μέσω εργολάβων, προκειμένου να παραδοθεί πιο εύκολα η ΛΑΡΚΟ στα μονοπώλια, χωρίς τα «βαρίδια» για το κεφάλαιο, δηλαδή τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

«Απορρίπτουμε το "πακέτο", θέλουμε συνέχιση της λειτουργίας και δουλειά με δικαιώματα»

Απέναντι στον κυβερνητικό εμπαιγμό, η τοποθέτηση του Παναγιώτη Πολίτη, μέλους του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου και προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, ήταν ξεκάθαρη: «Απορρίπτουμε το "κοινωνικό πακέτο" γιατί εμείς θέλουμε διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και της εργασίας μας. Θέλουμε όλα τα κεκτημένα μας». Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους εργαζόμενους να υπερψηφίσουν την πρόταση του Σωματείου για δύο απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Οκτώβρη.

Σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης και δείχνοντας τη διέξοδο τόνισε: «Εχουμε το γκρέμισμα κάθε αυταπάτης. Επίσημα συστήνεται "κοινωνικό ταμείο" για να απολυθούμε όλοι! Μετά από 56 χρόνια λειτουργίας βρέθηκε η κυβέρνηση, ο εργοδότης, να βγάλει έξω από τα σύρματα όλους τους εργαζόμενους! Και για να μας ξεγελάσουν μας λένε τι θα μας δώσουν από αυτά που δικαιούμαστε! (...) Το κύριο είναι ότι δεν διασφαλίζεται ούτε μία θέση εργασίας. Και γι' αυτό στο ΔΣ αποφασίσαμε ομόφωνα να ζητήσουμε εξουσιοδότηση δύο 24ωρων απεργιών, μία το πρώτο 15ήμερο του Οκτώβρη και μία στο δεύτερο (...) Δεν πρέπει να αφήσουμε να σταματήσει ούτε λεπτό της ώρας το εργοστάσιο. Αλλά αν τους αφήσουμε να σταματήσουν το εργοστάσιο, μας βγάλουν έξω από τα σύρματα θα γρατζουνάμε την πόρτα! (...) Από αυτό το εργοστάσιο δεν θα μας βγάλει κανένας. Ντουβάρι με τα ντουβάρια θα γίνουμε!».

Επίσης, ζήτησε από τους εργαζόμενους να κλείσουν τα αυτιά τους στα παπαγαλάκια της κυβέρνησης που διαδίδουν στο εργοστάσιο ότι έχει βρεθεί ιδιώτης επενδυτής και ότι είναι τάχα διασφαλισμένες οι θέσεις εργασίας. «Ας βγάλουν ανακοίνωση αυτοί που τα διαδίδουν αυτά», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Κανένας απολυμένος, όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη»

Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας τη σταθερή στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Γιώργος Πέρρος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας και πρέπει να γίνει ολόκληρης της εργατικής τάξης (...) Εμείς αυτό που θέτουμε ως ζήτημα μπροστά σας είναι ότι ο αγώνας σας, ο αγώνας μας, πρέπει να στοχεύει σε ένα βασικό θέμα: "Κανένας απολυμένος, κανένας έξω από τα σύρματα της ΛΑΡΚΟ", με όποια εργασιακή σχέση και αν έχει (...) Θέλουν να δώσουν τη ΛΑΡΚΟ με διαγραμμένα χρέη, χωρίς εσάς, χωρίς τα δικαιώματά σας (...) Θα δώσουμε λοιπόν τη μάχη όλοι μαζί. Πρέπει να δυναμώσει η ενότητά σας κόντρα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όλων εκείνων που θέλουν να παραδώσουν το φιλέτο που λέγεται ΛΑΡΚΟ σε αυτούς που την εποφθαλμιούν. Να δυναμώσει το μέτωπο με το λαό της περιοχής (...) Μην τσιμπήσετε στα διάφορα πακέτα που αμολάνε από εδώ και από εκεί, μην τσιμπήσετε στην τρομοκρατία, στη συκοφαντία. Ψηλά το κεφάλι, και εμείς μαζί σας θα δώσουμε τη μάχη όλοι να είστε μέσα από την πύλη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ