Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Αισιοδοξία» Μπαρνιέ για συμφωνία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Παρά τις σημαντικές δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανών και Ευρωενωσιακών αξιωματούχων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ο επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, εμφανίστηκε χτες αισιόδοξος. Διπλωματικές πηγές στο περιβάλλον του Μ. Μπαρνιέ, μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», προέβλεψαν ότι οι επόμενες μέρες θα είναι «αποφασιστικές» και «κρίσιμες» για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ). Ο Μπαρνιέ μάλιστα φέρεται να είπε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των 27 μελών της ΕΕ πως θα υπάρξει θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη, αναφερόμενος στη διαδικασία αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ τάχθηκε κατά της παραβίασης της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής για την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία. Οπως ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του στο Τουίτερ, «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που έφερε την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία, να γίνει το θύμα του Brexit». Ανάρτησε επίσης μία επιστολή προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, από τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, που προειδοποίησαν ότι το Κογκρέσο δεν θα ψηφίσει εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας, στην περίπτωση που το Λονδίνο αποτύχει στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι αναρτήσεις του Μπάιντεν στο Τουίτερ έγιναν με αφορμή την προχτεσινή επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, στην Ουάσιγκτον. Ο Ράαμπ συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, και με την Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, η οποία προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχει καμία ελπίδα» για εμπορική συμφωνία ΗΒ - ΗΠΑ, αν έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής εξαιτίας του Brexit.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απορρίπτει το βρετανικό αίτημα για νέα διαπραγμάτευση η ΕΕ(2021-02-12 00:00:00.0)
Παζαρεύουν εν μέσω απειλών για ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις(2020-12-09 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η κόντρα στις σκληρές διαπραγματεύσεις(2020-12-02 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο(2020-10-22 00:00:00.0)
Ανετη η έγκριση του νομοσχεδίου για το Brexit(2020-01-10 00:00:00.0)
Κοινοβουλευτικά παζάρια για διατήρηση της τελωνειακής ένωσης(2018-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ