Από την πρόσφατη συνάντηση του Φ. Σάρατζ (δεξιά) με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ |
Τα εντεινόμενα παζάρια για την «επόμενη μέρα» στη Λιβύη ανάμεσα σε ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα οδηγούν στην απόφαση παραίτησης του δοτού πρωθυπουργού της «Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας», Φαγιέζ Σάρατζ (που στηρίζουν η Τουρκία, το Κατάρ, η Ιταλία κ.ά.), μετά από την παραίτηση της κυβέρνησης του Αμπντουλάχ αλ Θάνι στην Ανατολική Λιβύη (που πρόσκειται στον στρατηγό Χ. Χάφταρ με τη στήριξη της Αιγύπτου και έμμεσα Ρωσίας και Γαλλίας) την περασμένη Κυριακή μετά από έντονες λαϊκές διαμαρτυρίες για την επιδείνωση της ζωής.
Ο Σάρατζ με τηλεοπτικό διάγγελμά του αργά το βράδυ της Τετάρτης επιβεβαίωσε τις φήμες, που είχε μεταδώσει την Τρίτη το αμερικανικό δίκτυο «Μπλούμπεργκ», ανακοινώνοντας ότι θα παραδώσει τα ηνία της εξουσίας στο τέλος Οκτώβρη. «Ανακοινώνω την ειλικρινή μου πρόθεση να παραδώσω την εξουσία στην επόμενη εκτελεστική αρχή το αργότερο στα τέλη Οκτωβρίου». Αποκάλυψε ότι οι πρόσφατες ενδολιβυκές διαπραγματεύσεις που διεξάχθηκαν στο Μαρόκο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οδήγησαν σε νέα προπαρασκευαστική φάση για την ενοποίηση κρατικών θεσμών και δρομολόγηση πραγματοποίησης βουλευτικών και προεδρικών εκλογών το Μάρτη του 2021.
Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση έντονης πόλωσης, δυσχεραίνοντας όλες τις προσπάθειες επίτευξης πολιτικής διευθέτησης για την αποτροπή περαιτέρω αιματοχυσίας. Οπως είπε, ακόμα και σήμερα, «ορισμένες πλευρές επιμένουν να στοιχηματίζουν σε μια στρατιωτική λύση για να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους».
Του διαγγέλματος Σάρατζ προηγήθηκαν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί μίας πιθανής ρωσο-τουρκικής συμφωνίας για τις παραμέτρους εκεχειρίας στη Λιβύη και τη συνέχιση της λεγόμενης «πολιτικής διαδικασίας». Αφορμή για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου έδωσε η ολοκλήρωση διήμερης συνάντησης Ρώσων και Τούρκων διπλωματών την Τετάρτη στην Αγκυρα.