Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Ανησυχητική αύξηση της μετάδοσης στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί να μη μειωθεί η διάρκεια της καραντίνας

ΓΕΝΕΥΗ.--

«Ανησυχητικό» χαρακτήρισε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το επίπεδο μετάδοσης της Covid-19 στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στη μείωση της διάρκειας της καραντίνας που αποφασίστηκε ή εξετάζεται σε μια σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία.

«Οι αριθμοί του Σεπτέμβρη πρέπει να σημάνουν συναγερμό για όλους μας» σε όλη την Ευρώπη, όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι πλέον μεγαλύτερος εκείνων που είχαν καταγραφεί το Μάρτη και τον Απρίλη, δήλωσε ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε. Ο Οργανισμός απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να συστήσει καραντίνα μικρότερη των 14 ημερών για όσους έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό.

Στη Γαλλία, η διάρκεια της απομόνωσης μειώθηκε στις 7 μέρες σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σε μια περίοδο που καταγράφονται καθημερινά 8.000 - 9.000 νέα κρούσματα. Είναι 10 μέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Κροατία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να τη μειώσουν, προφανώς εξυπηρετώντας ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας.

Εξάλλου, ο ΠΟΥ επισήμανε προχτές ότι ο κορονοϊός εξαπλώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς σε ορισμένα τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου, ιδίως σε Ισπανία, Γαλλία, Μαυροβούνιο, Ουκρανία και πολιτείες των ΗΠΑ, και «αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, σε ΜΕΘ» χωρίς να έχουμε εισέλθει ακόμα στην περίοδο της εποχικής γρίπης, είπε η Μαρία Βαν Κέρκοβ, στέλεχος του ΠΟΥ. Η ίδια επισήμανε πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών ηλικίας 15 - 49 ετών αρχίζουν να αυξάνονται.

Συνολικά σε όλο τον κόσμο καταγράφηκε χτες νέο ρεκόρ, 30 εκατομμύρια, ενώ τα θύματα προσεγγίζουν το 1 εκατομμύριο (946.358). Στις πρώτες θέσεις κατά σειρά είναι οι ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία, Περού, Κολομβία, Μεξικό, Νότια Αφρική, Ισπανία, Αργεντινή, Χιλή.

Συνεχίζεται ο ανταγωνισμός για το εμβόλιο

Στο μεταξύ η ιταλική εταιρεία «Irbm», που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την παραγωγή εμβολίου, ανακοίνωσε ότι αν δεν υπάρξουν άλλα προβλήματα κατά την πειραματική φάση, μέχρι τα τέλη Νοέμβρη θα μπορέσουν να παραδοθούν στην Ιταλία 2 - 3 εκατ. δόσεις.

Η Τουρκία ξεκίνησε προχτές κλινικές δοκιμές της Φάσης 3 κινεζικού πειραματικού εμβολίου (της «Sinovac Biotech»), σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. Το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε 1.200 έως 1.300 μέλη του υγειονομικού προσωπικού και αργότερα θα χορηγηθεί σε εθελοντές με χρόνιες παθήσεις, με στόχο τον εμβολιασμό 13.000 ατόμων. Επίσης στην Τουρκία θα γίνουν δοκιμές του εμβολίου της «Pfizer», ενώ εξετάζεται η αίτηση της Ρωσίας για κλινικές δοκιμές της Φάσης 3 για το «Sputnik V».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ