Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προτείνει ενίσχυση των εισαγωγών αμερικανικού LNG

Με αντάλλαγμα οι ΗΠΑ να μην εμποδίσουν την κατασκευή του ρωσικού αγωγού «Nord Stream 2»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να πρόσφερε στις ΗΠΑ γενναία κρατική χρηματοδότηση για την κατασκευή δύο τερματικών σταθμών για εισαγωγή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με αντάλλαγμα να μην εμποδιστεί η κατασκευή του ρωσικού αγωγού «Nord Stream 2», αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit».

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας, στις αρχές Αυγούστου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς (SPD) πρότεινε - αρχικά προφορικά, έπειτα γραπτώς - στον Αμερικανό ομόλογό του, Στίβεν Μνούτσιν, η Γερμανία να χρηματοδοτήσει με 1 δισ. ευρώ την κατασκευή των δύο λιμανιών για εισαγωγή LNG (στις πόλεις Μπρουνσμπούτελ και Βιλχελμσχάφεν). «Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη ολοκλήρωση και λειτουργία του "Nord Stream 2"» και θα αποσύρουν τις κυρώσεις, λέει η γραπτή πρόταση του Βερολίνου σύμφωνα με την «Zeit».

Η κόντρα ΗΠΑ - Γερμανίας για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία και την ΕΕ, οι οποίες θα αυξηθούν μετά την κατασκευή του νέου αγωγού, έχει οξυνθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, όπως και οι πιέσεις να αυξήσουν οι ΗΠΑ τις εξαγωγές. Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις τον περασμένο Δεκέμβρη και μέσα στο καλοκαίρι απείλησε με νέες.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι «συζητήσεις», εντός και εκτός Γερμανίας, για ακύρωση του «Nord Stream 2» με αφορμή την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, που σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση δηλητηριάστηκε στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε τους Ευρωπαίους «να μην πολιτικοποιούν το ζήτημα» του αγωγού, που είναι «ένα εμπορικής σημασίας έργο» υπέρ των συμφερόντων της Ρωσίας και των χωρών της ΕΕ, πρωτίστως της Γερμανίας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας προχτές στο Ευρωκοινοβούλιο, είπε ότι το περιστατικό με τον Ναβάλνι συνιστά «μέρος του συστήματος των ενεργειών της Ρωσίας σε παγκόσμιο επίπεδο», επισημαίνοντας ότι «αυτό το σύστημα δεν αλλάζει και κανένας αγωγός φυσικού αερίου δεν θα το αλλάξει». Παράλληλα ισχυρίστηκε πως ο «Nord Stream 2» δεν θα ενισχύσει τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας.

Στο μεταξύ, χτες η ομάδα συνεργατών του Ναβάλνι δημοσίευσε βίντεο και κείμενο βάσει των οποίων μέλη της ομάδας του μπήκαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου στο Τομσκ, λίγες ώρες μετά την είδηση της δηλητηρίασης, και πήραν δύο μπουκάλια νερό για να μην τα βρει η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών (FSB). Ισχυρίζονται ότι τα μπουκάλια στάλθηκαν στη Γερμανία, όπου βρέθηκαν ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα της ομάδας «Novichok».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ