Παρασκευή 20 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Κοινοβουλευτικά παζάρια για διατήρηση της τελωνειακής ένωσης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται οι κόντρες μεταξύ των Συντηρητικών και Εργατικών αλλά και στους κόλπους αμφοτέρων των κομμάτων, που εκφράζουν ενδοαστικές αντιπαραθέσεις σε σχέση με το εάν η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα σημάνει την αποχώρησή της από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ (λεγόμενο «σκληρό» Brexit). Αυτό αντανακλάστηκε στο αποτέλεσμα ψηφοφορίας που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στη (μη εκλεγμένη αλλά διορισμένη) Βουλή των Λόρδων. Στην ψηφοφορία, 348 μέλη της (ανάμεσά τους Συντηρητικοί, πρώην υπουργοί) ψήφισαν υπέρ και 225 ψήφισαν κατά τροπολογίας που ζητά από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να καταβάλει προσπάθειες ώστε να διασφαλίσει την πρόσβαση της χώρας στην τελωνειακή ένωση έως τις 31 Οκτώβρη, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) - ΕΕ με στόχο μία συμφωνία που θα καθορίζει τις μελλοντικές τους σχέσεις.

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα στη Βουλή των Λόρδων ερμηνεύτηκε από μία μερίδα του βρετανικού και του διεθνούς αστικού Τύπου ως «ήττα», καθώς η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, είχε ταχθεί υπέρ της αποχώρησης της χώρας της από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά ώστε να μπορεί να διαπραγματεύεται χωρίς περιορισμούς τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες, προκειμένου να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στα βρετανικά μονοπώλια στο πλαίσιο μίας «ισχυρής διεθνούς Βρετανίας». Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο για την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ αναμένεται να επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες καθώς τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μία «τελική» εκδοχή του νομοσχεδίου προτού γίνει νόμος.

Πιέσεις Τουσκ για τα ιρλανδικά σύνορα

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, συμμετέχοντας στο Στρασβούργο είπε ότι είναι ανέφικτη μία συμφωνία μεταξύ ΗΒ και ΕΕ για το Brexit, δίχως λύση για τα σύνορα Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας (η τελευταία αποτελεί τμήμα του ΗΒ). Ο ίδιος τόνισε ότι η Βρετανία έχει αποτύχει έως τώρα να πείσει την ΕΕ ότι μπορεί να αποτρέψει τους αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους μεταξύ Ιρλανδίας και Β. Ιρλανδίας, προσθέτοντας ότι η απόφαση του ΗΒ για το Brexit «έχει προκαλέσει το πρόβλημα και συνεπώς το ΗΒ θα πρέπει να το λύσει».

  • Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες πως σκοπεύει να απαγορεύσει μέχρι το τέλος του χρόνου τα πλαστικά καλαμάκια, τους πλαστικούς αναδευτήρες ποτών και καφέ και τις πλαστικές μπατονέτες, στο πλαίσιο καταπολέμησης της ρύπανσης του περιβάλλοντος με πλαστικά.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ