Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Συνεχίζεται η κόντρα στις σκληρές διαπραγματεύσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Εργαζόμαστε σκληρά για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που παραμένουν και θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας», διαβεβαίωσε χτες στο Λονδίνο ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τα σκληρά παζάρια που εξελίσσονται εδώ και μερικές μέρες, ενώ απομένουν λιγότερο από τέσσερις βδομάδες μέχρι να εκπνεύσει η μεταβατική περίοδος αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Νωρίτερα, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Μάικλ Γκόουβ, δεν απέκλεισε (στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης) την πιθανότατα «ταραχώδους» Brexit, διαβλέποντας πως τα παζάρια με την ΕΕ εξακολουθούν να «σκαλώνουν» στο θέμα της αλιείας, των κανόνων διακυβέρνησης που θα διέπουν τη μελλοντική σχέση και του μηχανισμού επίλυσης μελλοντικών διαφορών.

Από την άλλη, Γάλλος αξιωματούχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του κάλεσε το Λονδίνο να αποσαφηνίσει τις θέσεις του και να «διαπραγματευτεί πραγματικά», προειδοποιώντας ότι η ΕΕ δεν θα δεχτεί μια «συμφωνία κατώτερου επιπέδου».

Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν, που εκτίμησε ότι ακόμη και μέσα σε αυτήν τη βδομάδα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκέμβρη, είναι εφικτή μία συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου. «Θα απαιτηθεί πολιτική βούληση για να συναφθεί η συμφωνία και υπάρχουν οι επιλογές... Σε τελική ανάλυση, ευελπιστώ ότι θα μπορέσει να γίνει αυτό στο τέλος αυτής της βδομάδας», ανέφερε ο Μάρτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Irish Times».

Προετοιμασίες για «άτακτο» Brexit

Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση δείχνει να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Χτες ξεκίνησε μία ευρύτερη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών (Βρετανών και αλλοδαπών από χώρες της ΕΕ) ότι από την Πρωτοχρονιά του 2021 τα πράγματα αλλάζουν. Σταματούν οι ελεύθερες μετακινήσεις μεταξύ ΗΒ - ΕΕ για τους κατοίκους και των δύο πλευρών. Οι πολίτες χωρών της ΕΕ που μένουν και εργάζονται στη Βρετανία εδώ και χρόνια, θα πρέπει μέχρι τέλη Δεκέμβρη να συμπληρώσουν αιτήσεις διαδικτυακά ώστε να εξασφαλίσουν την παραμονή τους. Οσοι πολίτες χωρών της ΕΕ θέλουν να εργαστούν στο ΗΒ από το Γενάρη και έπειτα, θα πρέπει να εκπληρώνουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις: Αριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, επαγγελματικά προσόντα, εξασφάλιση εκ των προτέρων εργασίας με εισόδημα ετησίως άνω των 25.000 στερλινών. Επίσης ενημερώνονται και οι Βρετανοί που μένουν σε χώρες της ΕΕ ότι θα πρέπει από το 2021 να επιστρέφουν στην πατρίδα τους ανά τρεις μήνες, ώστε να εξασφαλιστεί η νόμιμη διαμονή τους σε χώρα της ΕΕ.

Από τις διαδικασίες που αφορούν τη διαμονή και τη μετακίνηση εξαιρούνται οι Ιρλανδοί πολίτες, καθώς ΗΒ και Ιρλανδία ανήκουν στην «Κοινή Περιοχή Ταξιδίων».

Λουκέτο και σε άλλη αλυσίδα λιανικής

Την ίδια ώρα, οι περιορισμοί στην κίνηση και τη λειτουργία επιχειρήσεων στο ΗΒ προκαλούν διαδοχικά λουκέτα σε αλυσίδες λιανικής και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χτες ανακοινώθηκε ότι κλείνουν πολλά καταστήματα της αγγλικής αλυσίδας «Debenhams», με είδη ρουχισμού, υπόδησης και καλλυντικών.

Τα πολυκαταστήματα «Debenhams» είχαν ιστορία 242 ετών στις βρετανικές αγορές και απασχολούν 25.000 προσωπικό στη Βρετανία. Το κλείσιμο υποκαταστημάτων αναμένεται να ρίξει στην ανεργία πάνω από 12.000 υπαλλήλους.

Την περασμένη βδομάδα είχε ανακοινωθεί ότι έκανε αίτηση υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα η εταιρεία «Arcadia Group» του δισεκατομμυριούχου Φίλιπ Γκριν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ