Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Για την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς

Από την ιδρυτική συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων τον Ιούλη
Από την ιδρυτική συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων τον Ιούλη
Με ανακοίνωσή της για το νέο δικαστικό έτος, που έχει ήδη ξεκινήσει, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» επισημαίνει ότι είναι ένα έτος διαφορετικό από τα προηγούμενα. Σημειώνει ότι η ανασφάλεια, η οικονομική ασφυξία, οι βασανιστικές συνθήκες άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος, εξαιτίας των επιπτώσεων της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, κυριαρχούν, απασχολούν και ταλανίζουν τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η πείρα του τελευταίου διαστήματος επιβεβαίωσε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων και άλλων επιστημόνων με τα χαμηλά εισοδήματα δεν συμβαδίζουν με τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η θέση σε μόνιμη καραντίνα των πρώτων αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση των τελευταίων. Γι' αυτό και "επανεκκίνηση της οικονομίας" και "σταθερότητα" σημαίνουν στην πράξη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από τα διάφορα πακέτα "Συν-Εργασία» κ.λπ., από τη μια πλευρά, θωράκιση του συστήματος με ένταση της καταστολής και περιστολή δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών (π.χ. νόμος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων σε συνέχεια των νόμων ενάντια στην απεργία κ.ά.), από την άλλη πλευρά. Αντίστοιχα, οι προωθούμενες αλλαγές στη Δικαιοσύνη, όπως ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας ή οι τροποποιήσεις για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και της πρώτης κατοικίας, σηματοδοτούν ένα νέο γύρο επίθεσης σε βάρος των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, επίσης, στο κουβάρι των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που ξετυλίγεται στη γειτονιά μας. Υπογραμμίζεται ότι στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το Δίκαιο της Θάλασσας, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και την αντιφατική νομολογία του, επιχειρείται να κρυφτούν οι προωθούμενοι συμβιβασμοί και η απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την ελληνική κυβέρνηση, όπως έγινε και με τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για το μερικό καθορισμό της ΑΟΖ, να συσκοτιστούν οι ευρύτεροι επικίνδυνοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί.

Ακόμα, η «Αγωνιστική Συσπείρωση» χαιρετίζει τους συναδέλφους που μπήκαν μπροστά στην ίδρυση σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων στην περιφέρεια Αττικής. Τονίζει: «Η συγκρότησή του αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα για όλους τους επιστήμονες του κλάδου. Η υπεράσπιση και στήριξή του μπορεί και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων. Η συντεχνιακή γραμμή των συμβιβασμένων ηγεσιών των ΔΣ δεν είναι μόνο αδιέξοδη αλλά και επικίνδυνη για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των επιστημόνων του κλάδου. Από παραλίγο "dealer" με τους ΚΕΚάρχες, ο ΔΣΑ κατέληξε "dealer" με ιδιωτικές κλινικές "διασφαλίζοντας" καλή τιμή τεστ του κορονοϊού! Για την κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και τη μετατροπή της Υγείας σε εμπόρευμα ούτε κουβέντα βέβαια... Δεν τόλμησε να στηρίξει ούτε τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων των γιατρών».

Για τα νομοσχέδια των αλλαγών στο νόμο Κατσέλη και το νέο Πτωχευτικό Κώδικα

Ταυτόχρονα, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» βρέθηκε και παρενέβη στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη για να λάβει αποφάσεις σχετικά με τις κατατεθείσες στη διαβούλευση νομοθετικές διατάξεις για την ιδιωτική πτώχευση, τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες (νόμος Κατσέλη) και την πρώτη κατοικία. Με ανακοίνωσή της καταδίκασε τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και ανέδειξε τον αντιδραστικό τους χαρακτήρα. Σε αντιπαράθεση με τις απόψεις της πλειοψηφίας της Ολομέλειας για τη δυνατότητα βελτιωτικών παρεμβάσεων σ' αυτά, υπογράμμισε ότι τα νέα νομοσχέδια δεν επιδέχονται βελτίωση και πρέπει να αποσυρθούν. Στηλίτευσε τις φωνές που επαναλαμβάνουν την επικίνδυνη προπαγάνδα περί «μπαταχτσήδων» και «στρατηγικών κακοπληρωτών» σε βάρος των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» επισημαίνει ότι οι αλλαγές αυτές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά υλοποιούν το πνεύμα της έκθεσης της «Επιτροπής Πισσαρίδη» για τη Δικαιοσύνη, η οποία καλείται να «μετατραπεί από εστία αβεβαιότητας σε πηγή εμπιστοσύνης για τις νέες επενδύσεις». Στην πραγματικότητα, σημειώνει, με τα νέα μέτρα παρέχονται ποικίλες διευκολύνσεις στις τράπεζες και τα κάθε είδους πιστωτικά ιδρύματα και funds, ενώ αφήνονται εντελώς απροστάτευτα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που έχουν δεχθεί τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής. Η καθιέρωση της ιδιωτικής πτώχευσης (δηλαδή η δυνατότητα πτώχευσης κάθε φυσικού προσώπου ανεξάρτητα από την εμπορική ιδιότητα, που μέχρι πρότινος ήταν προϋπόθεση για την κήρυξη της πτώχευσης) είναι αντιδραστική και παραβιάζει δικαιώματα και αρχές του ίδιου του αστικού δικαίου! Οι τράπεζες αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο, διορίζουν ακόμα και το σύνδικο της πτώχευσης (δηλαδή αυτόν που διαχειρίζεται την περιουσία του προσώπου που πτωχεύει) και τους εκτιμητές της αξίας των ακινήτων! Η χρήση των διαφόρων ειδών ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα πάντα ενισχύει το μαζικό φακέλωμα. Τα ειρηνοδικεία καλούνται σε ασφυκτικές προθεσμίες να δικάσουν έναν τεράστιο όγκο εκκρεμών υποθέσεων για την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, με διαδικασίες εξπρές και κατάργηση της ακροαματικής διαδικασίας! Αν λάβει κανείς υπόψη τις αποκαλύψεις για τη «γραμμή» στη Σχολή Δικαστών περί μαζικής απόρριψης των σχετικών αιτήσεων λόγω δόλου, τότε καταλαβαίνει πού πάει το πράγμα: Μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμοί της λαϊκής κατοικίας, δυσβάσταχτοι όροι ρυθμίσεων με εκβιασμούς και τρομοκρατία σε βάρος του λαού.

Υπογραμμίζει πως είναι εξαιρετικά προκλητικές και απαράδεκτες οι ρυθμίσεις:

«-- Οτι στην πτωχευτική περιουσία ανήκουν τα εισοδήματα, που υπερβαίνουν τα ελάχιστα όρια διαβίωσης. Παγιώνονται οι έννοιες των "ελάχιστων δαπανών διαβίωσης" και των "ευάλωτων" οφειλετών, καταδικάζοντας τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε ένα άθλιο ελάχιστο βιοτικό επίπεδο. Με γνώμονα αυτές τις έννοιες, εισάγονται ρυθμίσεις για την κύρια κατοικία, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος του λαού έρμαιο στα νύχια των αρπακτικών.

-- Για τις λεγόμενες πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου, σε μια διαδικασία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στη λογική "ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε".

-- Για τη δυνατότητα των τραπεζών να φτιάχνουν το υπολογιστικό εργαλείο για τις ρυθμίσεις των εξωδικαστικών διαπραγματεύσεων, να συνεργάζονται και να ανταλλάσσουν πληροφορίες για την κοινή πρόταση στον κοινό οφειλέτη τους κ.λπ. Ο εκβιασμός και τα τρομοκρατικά διλήμματα περνάνε πλέον σε άλλη διάσταση! Εκεί που υπολογιστές θα βγάζουν στο σφυρί τους κόπους και τον ιδρώτα μιας ολόκληρης ζωής!

-- Η δημιουργία του νέου Φορέα Απόκτησης και Επαναγοράς, που θα τον φτιάξουν τράπεζες και μονοπώλια, συγκεντρώνοντας μια τεράστια μάζα ακινήτων, αφού πρώτα θα έχουν πληρωθεί τις απαιτήσεις τους! Κάπως έτσι για να προχωρούν τα σχέδια ανάπλασης και αξιοποίησης στις μεγάλες πόλεις - τουριστικά προϊόντα στο φόντο των "μεγάλων περιπάτων"...

-- Οι πιο φτωχοί εργαζόμενοι, που πλέον θα είναι και με τη βούλα "πτωχοί", χάνουν ουσιαστικά το σπίτι τους! Το μισθώνουν για 12 χρόνια! Το ξαναγοράζουν μετά, στην εμπορική του αξία σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου του Φορέα (!), χωρίς κανένα συμψηφισμό των μισθωμάτων της δωδεκαετίας! Ομολογουμένως ευφάνταστη σύλληψη ενός σατανικού μυαλού...».

Τέλος, ασκεί κριτική στην ηγεσία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, που κινείται στην απαράδεκτη λογική των βελτιώσεων, παραπονούμενη απλά για την έλλειψη διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς! Σημειώνει, άλλωστε, ότι «πέρα από τις τράπεζες, έχουν κι άλλοι να κερδίσουν από τις προτεινόμενες αλλαγές, όπως οι δικηγορικές εταιρείες που πλέον θα μπορούν να πιστοποιηθούν ως διαχειριστές αφερεγγυότητας κι ενώ ήδη απολαμβάνουν τα μεγάλα πακέτα διαχείρισης των τραπεζών (Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει δηλαδή...), οι διάφοροι φορείς επιμόρφωσης (δηλαδή τα γνωστά ΚΕΚ) για την επιμόρφωση των διαχειριστών κ.λπ.».

Καταλήγοντας, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» καλεί τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων να οργανώσουν την πάλη τους, σε συμπόρευση με το εργατικό και λαϊκό κίνημα και τους άλλους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς επιστήμονες, διεκδικώντας:

-- Προστασία του εισοδήματος, αφορολόγητο όριο, κατάργηση κάθε είδους τελών και χαρατσιών. Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας.

-- Συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους. Οχι στις απολύσεις. Καμία μείωση μισθού. Οχι στις αναστολές συμβάσεων, στην εκ περιτροπής εργασία και τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

-- Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα και άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων και των δημόσιων υπηρεσιών.

-- Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Οχι στις νέες αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται.

-- Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ