Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Διευρύνεται η ψηφιοποίηση του αστικού κράτους προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής (χτες ήταν η δεύτερη συνεδρίαση) συζητείται το νομοσχέδιο «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης [Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024] - Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών [Ενσωμάτωση στο ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972] και άλλες διατάξεις» που έχει κατατεθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο πολύ συνοπτικά προβλέπει την καθιέρωση του σειριακού αριθμού που θα έχουν όλοι οι κάτοικοι της χώρας, έναν «αλφαριθμητικό» ο οποίος δεν θα μεταβάλλεται και θα απενεργοποιείται με το θάνατο. Ολες οι παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες από τους φορείς του Δημοσίου θα παρέχονται μέσω του gov.gr. Καθορίζονται οι «ψηφιακές θυρίδες» στη Δημόσια Διοίκηση, όπου θα τηρούνται όλα τα έγγραφα που εκδίδουν τα φυσικά πρόσωπα και όσα αποστέλλονται από τους φορείς. Πλέον, γίνεται υποχρεωτική η ηλεκτρονική επικοινωνία στο Δημόσιο, εφαρμόζονται οι ηλεκτρονικές σφραγίδες και υπογραφές κ.ο.κ. Δημιουργείται «Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών» για την καταγραφή, την αποτύπωση και τη μοντελοποίηση των ψηφιακών ή φυσικών διοικητικών διαδικασιών του δημόσιου τομέα.

Για την ανάπτυξη του 5G στην Ελλάδα, ιδρύεται ανώνυμη εταιρεία με τίτλο «Συμμετοχές 5G ΑΕ», η οποία θα είναι ενταγμένη στο υπερταμείο, στο πλαίσιο της οποίας θα λειτουργεί το ταμείο «Φαιστός». Το αρχικό κεφάλαιο του ταμείου θα αποτελείται από το 25% των εσόδων του Δημοσίου, που θα προκύψουν από τη δημοπρασία που θα διεξαγάγει η Εθνική Επιτροπή Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) για τις άδειες 5G, το οποίο και θα επιστρέφει ξανά στις επιχειρήσεις για να ...«επενδύουν στην έρευνα και στην ανάπτυξη» τέτοιων τεχνολογιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε θετικά στο νομοσχέδιο, με τον εισηγητή του Μ. Κάτση να εκφράζει επιμέρους ενστάσεις για «κακή νομοθέτηση», σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου περιέχει άρθρα νόμων του ΣΥΡΙΖΑ, τον αρμόδιο υπουργό Κ. Πιερρακάκη να του απαντάει ότι «αυτό δείχνει τη γενναιότητα» της κυβέρνησης κ.ο.κ.

Ενταγμένο στην παραπέρα θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Το ΚΚΕ καταψήφισε αναδεικνύοντας τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Ο βουλευτής του Κόμματος Μ. Συντυχάκης καταρχήν διευκρίνισε ότι «η ψηφιοποίηση είναι μια αντικειμενική τεχνολογική εξέλιξη και δυνατότητα για την οποία βέβαια ουδείς σοβαρός άνθρωπος μπορεί να διαφωνήσει ή μπορεί να είναι αντίθετος», υπογραμμίζοντας όμως πως η ψηφιοποίηση αυτή δεν γίνεται στο κενό ούτε είναι ουδέτερη, αλλά στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, με το κράτος του να γίνεται - από τις νομοθετικές παρεμβάσεις όλων των αστικών κυβερνήσεων - όλο και πιο εχθρικό απέναντι στο λαό, για να θωρακίζεται η καπιταλιστική κερδοφορία.

Οπως ανέφερε, «το ψηφιακό κράτος, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών είναι σχεδιασμένη για να διευκολύνει τις επενδύσεις στον ελάχιστο δυνατό χρόνο», ενώ οι προωθούμενες αναδιαρθρώσεις θα φέρουν ραγδαίες αλλαγές στον δημόσιο τομέα σε βάρος των εργαζομένων στο κράτος, με αύξηση της εντατικοποίησης, μείωση του προσωπικού κ.ο.κ. Σημείωσε πως «η ψηφιοποίηση και η ψηφιακή καταγραφή διάφορων δεδομένων των εργαζομένων απ' το αστικό κράτος είναι γενικά βαθιά επικίνδυνη, αφού αξιοποιείται για να φορολογηθούν περισσότερο οι εργαζόμενοι, για να επιταχυνθεί η συγκέντρωση της γης στους μεγάλους ομίλους (Κτηματολόγιο) κ.λπ.», ενώ μέτρα όπως οι ψηφιακές υπογραφές «ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις έναντι των μικρότερων, τόσο γιατί η υλοποίηση των ψηφιακών υποδομών έχει κόστος όσο και γιατί με το ψηφιακό κράτος, το μεγάλο κεφάλαιο αποκτά δυνατότητα να δρα επιχειρηματικά σε ολόκληρη τη χώρα».

Σημείωσε ότι το ταμείο «Φαιστός» «είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα στήριξης των επενδύσεων και αποτελεί πρόκληση, αφού για πρώτη φορά έσοδα του κράτους απ' την ενοικίαση του "δημόσιου αγαθού" των συχνοτήτων θα πάνε απευθείας πίσω στις επιχειρήσεις».

«Στην πραγματικότητα, υλοποιείτε πλευρές μιας συνολικής πολιτικής στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο, που βλέπει την ψηφιακή οικονομία και τις σχετικές επενδύσεις ως τρόπο θωράκισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου», τόνισε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτρα διευκόλυνσης των εταιρειών logistics(2023-09-27 00:00:00.0)
Ενισχύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, νέα βάρη στον λαό(2021-11-18 00:00:00.0)
«Λεφτά υπάρχουν» για το κεφάλαιο(2021-11-05 00:00:00.0)
Τεράστια «μπίζνα» και μοχλός υλοποίησης των αντιλαϊκών στόχων της «απελευθέρωσης»(2020-01-24 00:00:00.0)
Το επιχειρηματικό ...πολιτιστικό «όνειρο»(2008-08-31 00:00:00.0)
Το ψηφιακό «φιλέτο» του κεφαλαίου(2008-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ