Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΑΣ
Κινητοποίηση για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Αναδείχθηκαν οι ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για τα εκατοντάδες κρούσματα σε εργοστάσια της ευρύτερης περιοχής

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Γιαννιτσά
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Γιαννιτσά
Το «σιωπητήριο» που επιχειρούν κυβέρνηση, εργοδοσία και εργατοπατέρες να επιβάλουν στους χώρους δουλειάς για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων, ειδικά μετά τα 200 περίπου κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν σε μία μόνο κονσερβοποιία της περιοχής, έσπασε η μαχητική κινητοποίηση που διοργάνωσε χτες στα Γιαννιτσά το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας. Στη συγκέντρωση στην πλατεία ΕΠΟΝ και στο συλλαλητήριο που ακολούθησε συμμετείχε επίσης το Σωματείο Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι εξελίξεις στην κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά, όπως και τα δεκάδες κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου σε Πέλλα και Ημαθία (κονσερβοποιίες, διαλογητήρια, επιχειρήσεις κρεάτων κ.ά.), επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των συνδικάτων ότι η κυβέρνηση έκανε τα «στραβά μάτια» στους χώρους πραγματικού συνωστισμού, στα μεγάλα εργοστάσια κ.α., θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία, ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Κώστας Κατσιμένης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. «Η ύπαρξη δεκάδων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε επιχειρήσεις στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Ιωαννίνων, Αρτας, Βοιωτίας, Καβάλας και Χαλκιδικής δείχνει ότι δεν τηρούνται ούτε τα τυπικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων», υπογράμμισε, αναδεικνύοντας τις σοβαρές ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Σύντομη παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Αργύρης Σανίδας, γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, αναδεικνύοντας την τραγική υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η οποία συμπληρώνει το «παζλ» της απουσίας μέτρων για την υγεία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Δημήτρης Δήγκας, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας και γγ του Εργατικού Κέντρου Νάουσας. Μεταξύ άλλων κατήγγειλε την προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει τις ευθύνες της, κάνοντας λόγο για «ατομική ευθύνη» την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στοιβάζονται στους χώρους δουλειάς, στις συγκοινωνίες κ.ο.κ.

Στηλίτευσε επίσης τη στάση της ξεπουλημένης διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων σε κονσερβοποιίες Πέλλας, όπως και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πέλλας, που εκτός του ότι «κατέβασαν ρολά» στο ΕΚΠ από την αρχή της πανδημίας, επιχείρησαν να ρίξουν στους εργαζόμενους την ευθύνη για τη διασπορά του ιού, βγήκαν σε κανάλια υποστηρίζοντας ότι στο επίμαχο εργοστάσιο «Παυλίδης» στα Γιαννιτσά καθώς και σε όλα τα εργοστάσια του νομού τηρούνταν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ακολουθούσαν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ... «Κάθε εργάτης και εργάτρια, αλλά και κάθε τίμιος συνδικαλιστής χρειάζεται τώρα να βγάλει τα συμπεράσματά του», σημείωσε ο Δ. Δήγκας.

Κάλεσε την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της υγείας καθώς και του εισοδήματος των εργαζομένων και των οικογενειών τους σε όλη την περιοχή, μεταξύ άλλων με αναρρωτική άδεια σε όλους όσοι νοσούν και ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Συγκεκριμένα για την επιχείρηση όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα, απαίτησε να κλείσουν οι εγκαταστάσεις και να γίνει απολύμανση με ευθύνη της επιχείρησης, όπως και να εξασφαλιστούν ατομικά είδη προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, σαπούνια, υλικά καθαριότητας) σε όλους τους εργαζόμενους.

Η εργοδοσία συνεχίζει να μην τηρεί κανένα μέτρο προστασίας

Παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι η εργοδοσία, με τις πλάτες της κυβέρνησης, εξακολουθεί να μην τηρεί ούτε τα πιο απλά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, αναδείχθηκαν στη διάρκεια μαζικής εξόρμησης που πραγματοποίησε τη Δευτέρα κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και του κλαδικού Συνδικάτου Ημαθίας - Πέλλας, στις επιχειρήσεις ΚΡΟΝΟΣ ΑΕ και ALTERA SA σε Σκύδρα και Γιαννιτσά αντίστοιχα.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι εργαζόμενοι που μεταφέρονταν με το λεωφορείο στη 1.30 μ.μ., στη μεσημεριανή αλλαγή της βάρδιας, ήταν ο ένας πάνω στον άλλο και καμία θερμομέτρηση δεν έγινε την ώρα που έμπαιναν στο εργοστάσιο. Θερμόμετρο εμφανίστηκε μόνο όταν η εργοδοσία αντιλήφθηκε την εμφάνιση του Συνδικάτου, αν και πάλι δεν χρησιμοποιήθηκε.

Το θέατρο του παραλόγου, τονίζεται, «συνεχίστηκε με τη βάρδια που σχολούσε στις 14.00, όπου προφανώς με εντολές της εργοδοσίας οι συνάδελφοι έψαχναν να βρουν με ποιο λεωφορείο θα φύγουν, γιατί δεν ήθελαν να τους ανεβάσουν όλους σε ένα, όπως πιθανότατα γίνεται συνήθως».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ