Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - Σ. ΜΙΣΕΛ
Σήματα για επιτάχυνση των παζαριών με την Τουρκία

Και νέα τηλεφωνική επικοινωνία με την Α. Μέρκελ χτες

Eurokinissi

Την επίσπευση των διαδικασιών για την εκκίνηση του παζαριού με την Τουρκία ζήτησε χτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η συνάντηση έγινε ενόψει της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24 - 25 Σεπτέμβρη και στην οποία θα τεθεί και το ζήτημα με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

«Εδώ διακυβεύονται στρατηγικά, γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, καλώντας την Τουρκία να συνεχίσει «το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από την κρίση», αφού «έχει ακόμα χρόνο - πριν αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής», και προσθέτοντας πως «η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πρέπει να έχει συνέχεια, πρέπει να έχει συνέπεια», ενώ επανέλαβε ότι «εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία διαφορά. Μέχρι να υπάρξει οριστική οριοθέτηση ή με συμφωνία δύο μερών ή με απόφαση διεθνούς δικαστηρίου, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες».

Αναφερόμενος στο Προσφυγικό και στην κατάσταση στη Λέσβο, διαμήνυσε αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων και αυστηρότερο εγκλωβισμό μεταναστών και προσφύγων, παρουσιάζοντας την πυρκαγιά στη Μόρια ως ευκαιρία για να «τρέξει» παραπέρα η άθλια πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών της ΕΕ, με τη δημιουργία και κλειστού κέντρου στο νησί.

Ο Σ. Μισέλ χαιρέτισε την προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης για τα Ελληνοτουρκικά και επανέλαβε την πρότασή του για μια πολυμερή συνάντηση των χωρών της περιοχής, «πέρα από τον διμερή διάλογο», όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών, της οικονομικής συνεργασίας και της Ενέργειας, τα σχέδια συνεκμετάλλευσης δηλαδή, ενώ έκλεισε το μάτι στην Τουρκία λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την αγκάλη μας για να δείξουμε ότι μια ατζέντα θετική είναι δυνατόν να υπάρξει...».

Ο Σ. Μισέλ μετέβη και στη Λέσβο, για να δει κι από κοντά την αθλιότητα που δημιουργεί η πολιτική της ΕΕ.

Αργότερα χτες, ο πρωθυπουργός είχε και νέα τηλεφωνική επικοινωνία (μετά το περασμένο Σάββατο) με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση συζητήθηκαν το Προσφυγικό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Συναντήσεις με τον Σούκρι

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σ. Σούκρι, με αντικείμενο «την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και των συνεργειών Ελλάδας - Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις», ενώ «επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για σύγκληση τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, το προσεχές διάστημα».

Με τον Σούκρι συναντήθηκε χτες και ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας, για να συζητήσουν σύμφωνα με το υπουργείο «τρόπους για επανέναρξη του διαλόγου Ελλάδας - Αιγύπτου με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ» που υπεγράφη τον προηγούμενο μήνα - της συμφωνίας σκοπιμότητας με τις γνωστές προβλέψεις που ανοίγουν το δρόμο και στις υπόλοιπες επικίνδυνες «διευθετήσεις» και με την Τουρκία.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Ν. Δένδιας επανέλαβε πως «έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι είμαστε πρόθυμοι να συμμετέχουμε σε διάλογο. Εμφανώς να συμμετέχουμε και σε διάλογο με την Τουρκία, για την οριοθέτηση της μεταξύ μας υφαλοκρηπίδας και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, εφόσον οι παράνομες ενέργειες, οι απειλές, οι εκβιασμοί λάβουν οριστικό τέλος».

Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα και η Αίγυπτος, σε στενή συνεργασία, καταβάλλουν διαρκώς προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην πολυτάραχη περιοχή του πλανήτη όπου και οι δύο βρισκόμαστε», ενώ δεν παρέλειψε να εντάξει σε αυτές τις προσπάθειες και τις υπόλοιπες πλευρές του αμερικανικού σχεδιασμού στη ΝΑ Μεσόγειο ο οποίος οδηγεί τους λαούς όλης της περιοχής στην άβυσσο, με πρώτες πρώτες τις «συμφωνίες ομαλοποίησης σχέσεων του κράτους του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, οι οποίες θα υπογραφούν στην Ουάσιγκτον σε λίγες ώρες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ