Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΟΜΠΕΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Ανησυχεί η δράση Κίνας και Ρωσίας

Από τη συνάντηση του Πομπέο με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας
Από τη συνάντηση του Πομπέο με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η περιοδεία που ξεκίνησε την Τρίτη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο (σε Τσεχία, Σλοβενία, Αυστρία, Πολωνία), είχε από την αρχή έναν ξεκάθαρο στόχο, να αντιμετωπίσει την επιρροή των σημαντικών ανταγωνιστών στην περιοχή όπως είναι η Κίνα και η Ρωσία, σε σημαντικούς τομείς όπως οι Τηλεπικοινωνίες και η Ενέργεια.

Βασικός του στόχος στην Τσεχία ήταν να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, με έμφαση στα εξοπλιστικά προγράμματα που προπαγάνδισε δεόντως και να μειώσει την επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας, με τις οποίες η αστική κυβέρνηση της χώρας διατηρεί σημαντικούς δεσμούς. Ο Τσέχος ΥΠΕΞ χαρακτηριστικά τόνισε ότι «ενδιαφερόμαστε να διατηρήσουμε τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να συμβάλουμε στη δημιουργία δύο μπλοκ, δεν θέλουμε επιστροφή σε ψυχροπολεμικές καταστάσεις».

Εκτός από τις προτροπές να αποκλειστούν οι Κινέζοι στα δίκτυα 5G, ο Αμερικανός αξιωματούχος στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, επικέντρωσε και στα κρίσιμα ζητήματα της Ενέργειας και ειδικά του νέου πυρηνικού σταθμού Ντουκόβανι, προειδοποιώντας ευθέως ότι αν αυξηθεί η επιρροή της Ρωσίας στον τομέα, «απειλείται η ανεξαρτησία της Τσεχίας» και βέβαια προώθησε την αμερικανική εταιρεία στον τομέα αυτό, «Westinghouse».

Με τον Πρόεδρο Μίλος Ζέμαν, που βλέπει θετικά τη συνεργασία με Ρωσία και Κίνα, η συζήτηση ήταν πιο γενική, περί της ανάγκης διεύρυνσης της εμπορικής συνεργασίας.

Στη διάρκεια της ομιλίας του στην τσέχικη Γερουσία, ο Πομπέο «ξιφούλκησε»... με το προσφιλές του θέμα, «την επιρροή του ΚΚ Κίνας που θέλει να καταστρέψει τις δημοκρατίες μας, να ελέγξει τους ανθρώπους και την πληροφορία». Είπε με νόημα ότι «η αντιμετώπιση του ΚΚ Κίνας είναι πιο δύσκολη υπόθεση από ό,τι ήταν η ΕΣΣΔ, γιατί έχει διεισδύσει στις κοινωνίες μας». Βέβαια, την αμερικανική αστική τάξη δεν την πήρε ο πόνος για την ελευθερία ή τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά η επέκταση της δράσης των κινεζικών μονοπωλιακών ομίλων που απειλούν τα δικά της συμφέροντα.

Το ίδιο τροπάρι επανέλαβε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και στη Σλοβενία, που ήταν ο επόμενος σταθμός του την Πέμπτη. Ωστόσο, εκεί πέτυχε την υπογραφή μιας κοινής δήλωσης ΗΠΑ - Σλοβενίας «5G Clean Network Security» για «την ασφάλεια των δικτύων 5G και την εξασφάλισή τους από τις αυταρχικές απειλές ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Μάλιστα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, που υπέγραψε τη δήλωση με τον ομόλογό του Αντζε Λόγκαρ, παρουσία του πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα, επαίνεσε την επιλογή της Σλοβενίας να υπογράψει με τον σουηδικό όμιλο τηλεπικοινωνιών «Ericsson» για αυτό το δίκτυο.

Επίσης, στο ενδιαφέρον του Πομπέο βρέθηκε η κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού στο Κρσκο, που λειτουργούν από κοινού η Σλοβενία και η Κροατία, προβάλλοντας και πάλι τις αμερικανικές εταιρείες ...ως πιο ασφαλείς.

Στον επόμενο σταθμό, στην Αυστρία, την Παρασκευή, κεντρικό θέμα αναμενόταν να είναι ο αγωγός «Nord Stream 2», που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Βαλτικής στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, που έχει φτάσει στο 93% της ολοκλήρωσής του και αναμένεται να ενισχύει κι άλλο τη θέση της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά. Το θέμα έχει προκαλέσει αντιπαράθεση με τη γερμανική κυβέρνηση, που ευθέως δηλώνει ότι ο ρωσικός αγωγός είναι η πιο συμφέρουσα λύση, για να πάρει την απάντηση από την κυβέρνηση Τραμπ, με την απόσυρση 11.900 Αμερικανών στρατιωτών από τους περίπου 35.000 που είναι στις αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία. Επίσης, και αυστριακοί όμιλοι που έχουν εμπλακεί στην κατασκευή του αγωγού υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις. Στον τελευταίο σταθμό, στην Πολωνία, που αντιτίθεται στον ρωσικό αγωγό, αναμένεται να διευρυνθεί η στρατιωτική συνεργασία, με την τοποθέτηση τουλάχιστον 1.000 Αμερικανών στρατιωτών από αυτούς που αποχωρούν από τη Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ