Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Η αντιπαράθεση για τα εμβόλια συνεχίζεται

Οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik-V» για τον νέο κορονοϊό, που πήρε πιστοποίηση από τη ρωσική κυβέρνηση στις 11 Αυγούστου, συνεχίζονται, με τις ενστάσεις να εστιάζονται στο ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές του σταδίου 3.

Χαρακτηριστικά, την Πέμπτη, ο σύμβουλος του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μπρους Αϊλγουόρντ, που ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι υπάρχει επικοινωνία με τη ρωσική πλευρά αλλά αναμένουν περισσότερα στοιχεία για να μπορούν να αξιολογήσουν.

Πάντως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι αυτήν τη στιγμή παρασκευάζονται 165 εμβόλια σε όλο τον κόσμο από φαρμακευτικές εταιρείες, τα 139 βρίσκονται ακόμη σε προκλινική αξιολόγηση, ενώ 26 βρίσκονται σε διάφορες φάσεις δοκιμής σε ανθρώπους, εκ των οποίων τα 6 προηγούνται, έχοντας φτάσει στη φάση 3 της κλινικής αξιολόγησης, αλλά το ρωσικό εμβόλιο δεν περιλαμβάνεται σε αυτά.

Είναι φανερό ότι ο ανταγωνισμός που υπάρχει είναι τεράστιος αφού τόσο στην παρασκευή όσο και στη διάθεση του εμβολίου προβλέπονται αμύθητα κέρδη και υπάρχουν μεγάλες γεωπολιτικές «ουρές». Με τον τρόπο αυτό, η αναγκαία έρευνα και τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία των ανθρώπων γίνονται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο πεδίο αντιπαράθεσης. Η κατακτημένη γνώση των επιστημόνων, που θα μπορούσε κάτω από άλλες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες να έχει σημαντικά αποτελέσματα, να κερδηθούν χρόνος και μέσα, μπαίνει στην υπηρεσία του κυνηγητού του κέρδους για τους λίγους.

Οπως ανακοινώθηκε, η Βραζιλία βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων με τις ρωσικές αρχές για το εμβόλιο «Sputnik-V» ώστε να το παράγει στη χώρα, ενώ Μεξικό και Αργεντινή θέλουν να αναλάβουν την παραγωγή του εμβολίου που προετοιμάζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την πολυεθνική «AstraZeneca», για όλη την περιοχή της Λατινικής Αμερικής, εκτός Βραζιλίας.

Απαντώντας στον σφοδρό ανταγωνισμό, η ρωσική πλευρά έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένα στοιχεία για το εμβόλιο. Ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Γκαμαλέγια, που το ανέπτυξε, Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, υπεραμύνθηκε της «ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του προϊόντος». Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις και αποτελείται από δύο φορείς, τους αδενοϊούς AD26-S και AD5-S. Στην πρώτη δόση εισέρχεται στο κύτταρο ο φορέας με το γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη S του κορονοϊού. Μετά από 21 μέρες χορηγείται η δεύτερη δόση. Ενα εμβόλιο που βασίζεται σε έναν άλλο φορέα αδενοϊού, άγνωστο στον οργανισμό, ενισχύει την ανοσοαπόκριση και παρέχει μακροχρόνια ανοσία. Οι κλινικές δοκιμές ολοκληρώνονται τον Οκτώβρη. Το εμβόλιο θα χορηγηθεί πρώτα σε ιατρούς που ασχολούνται με ασθενείς με κορονοϊό και θα είναι διαθέσιμο στο ευρύτερο κοινό από την 1η Γενάρη 2021. Η Ρωσία έχει υπογράψει ήδη συμφωνίες με πέντε χώρες για την παραγωγή 500 εκατομμυρίων δόσεων τους πρώτους 12 μήνες.

Σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι την Παρασκευή το πρωί, συνεχίζεται η ανοδική τάση. Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνάνε τα 21 εκατομμύρια και οι νεκροί τις 757.000. ΗΠΑ, Βραζιλία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις κρουσμάτων και θυμάτων και ακολουθούν σε κρούσματα η Ινδία, η Ρωσία, η Νότια Αφρική, το Περού, το Μεξικό, η Κολομβία, η Χιλή κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ