Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Παραμένει τεταμένη η κατάσταση

ΜΙΝΣΚ.--

Τεταμένη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στη Λευκορωσία, όπου συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες ενάντια στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, που φέρνει ξανά πρώτο τον Αλεξάντερ Λουκασένκο (με 80,23%) για έκτη συνεχόμενη θητεία, από το 1994, ενώ η βασική υποψήφια της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που πήρε 9,9%, έχει φύγει στη Λιθουανία.

Η καταστολή των διαδηλωτών, οι μαζικές συλλήψεις και οι καταγγελίες για βασανισμούς των κρατουμένων οδήγησαν τον Λευκορώσο υπουργό Εσωτερικών, Γιούρι Καράγιεφ, να ζητήσει την Πέμπτη το βράδυ συγνώμη, από την κρατική τηλεόραση, και την Παρασκευή το πρωί να ξεκινήσει η απελευθέρωση των περισσότερων κρατουμένων.

Η κατάσταση αξιοποιείται από διάφορες δυνάμεις για να παρέμβουν στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΕ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που θα συγκαλούνταν την Παρασκευή είχε συμπεριλάβει το ζήτημα της Λευκορωσίας στην ατζέντα των θεμάτων, μιλώντας για «μη διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών» και «καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Είναι επίσης χαρακτηριστική η δήλωση του Αμερικανού Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, ο οποίος κάλεσε τη λευκορωσική κυβέρνηση να διεξαγάγει «νέες, δίκαιες και ελεύθερες εκλογές». Θυμίζουμε ότι ο Πομπέο είχε επισκεφθεί το Φλεβάρη του 2020 το Μινσκ και είχε προσφέρει ενεργειακή συνεργασία στη Λευκορωσία, για να «απεξαρτηθεί» από τη Ρωσία, με την οποία συνεργάζεται σε μια σειρά από διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις, όπως η Ευρασιατική Ενωση, η Οργάνωση Συμφωνίας Συλλογικής Ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, πάντως, παρατηρούνται τριβές μεταξύ της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, με την κυβέρνηση του Λουκασένκο να προχωρά σε συλλήψεις Ρώσων πολιτών, μισθοφόρων της «Βάγκνερ», τους οποίους κατηγόρησε για προσπάθεια ανατροπής του. Η Ρωσία είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και απαίτησε την απελευθέρωσή τους.

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, έκανε λόγο, την Πέμπτη, για «σαφείς προσπάθειες ξένης παρέμβασης στις υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, για τη διάσπαση της κοινωνίας και την αποσταθεροποίηση της κατάστασης», καταλήγοντας ότι «η Ρωσία ήταν και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος σύμμαχος και φίλος της Λευκορωσίας και του αδελφικού λευκορωσικού έθνους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ