Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΜΠΕΟ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Σταθερά με το «μάτι» σε Κίνα και Ρωσία

Από την υπογραφή της κοινής δήλωσης για τα δίκτυα 5G που αποκλείει τις κινεζικές εταιρείες
Από την υπογραφή της κοινής δήλωσης για τα δίκτυα 5G που αποκλείει τις κινεζικές εταιρείες
ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--

Στον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, τη Σλοβενία (προηγήθηκε η Τσεχία και ακολουθούν Αυστρία και Πολωνία), ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο επικέντρωσε στην προσπάθειά του να ανασχέσει την επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας. Στη συνάντηση με τον ομόλογό του Ανζε Λογκάρ έθεσε το ζήτημα της ασφάλειας των δικτύων υψηλής ταχύτητας 5G και του αποκλεισμού των κινεζικών εταιρειών όπως η «Huawei».

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ήταν η μείωση της επιρροής της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα και τον πυρηνικό σταθμό που διαθέτει η Σλοβενία, προβάλλοντας τα «πλεονεκτήματα» των αμερικανικών μονοπωλίων του κλάδου.

Ο Πομπέο, στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα και τον Πρόεδρο Μπορούτ Πάχορ στο θέρετρο της πόλης Μπλεντ, στάθηκε ιδιαίτερα στο προσφιλές του θέμα, «την κακή επιρροή της Κίνας και του ΚΚ Κίνας, που θέλει να περιορίσει την ελευθερία μας και να ελέγξει τους ανθρώπους και τις πληροφορίες».

Πάντως το επιστέγασμα της επίσκεψης ήταν η υπογραφή μιας κοινής δήλωσης για «την ασφάλεια των δικτύων 5G και την εξασφάλισή τους από τις αυταρχικές απειλές ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Μάλιστα, ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ επαίνεσε την επιλογή της Σλοβενίας να υπογράψει με τον σουηδικό όμιλο τηλεπικοινωνιών «Ericsson» για αυτό το δίκτυο.

Σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, οι ΗΠΑ προωθούν την υποτίθεται δική τους «καθαρή» τεχνολογία και βεβαίως αντιδρούν στην περαιτέρω διείσδυση των ρωσικών μονοπωλίων στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα στο στόχαστρό τους έχει βρεθεί ο αγωγός «Nord Stream 2», που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Βαλτικής, έργο που στηρίζει η κυβέρνηση της Γερμανίας (γι' αυτό και έχουν αυξηθεί οι αντιπαραθέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση), συμμετέχουν όμιλοι από την Ευρώπη και την Αυστρία, στην οποία μεταβαίνει σήμερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Το θέμα αυτό αναμένεται να είναι ένα από τα σημαντικά στην ατζέντα των συζητήσεων και σε αυτήν τη χώρα, όπως και η στρατιωτική συνεργασία που είναι ήδη προωθημένη. Στην Αυστρία εξάλλου έχει προγραμματιστεί και συνάντηση με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Ν. Δένδια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ