Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Συμφωνία μέρος ευρύτερης διαπραγμάτευσης με αναφορά στο Παλαιστινιακό

Εκπρόσωποι της Οργάνωσης Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης και της Χαμάς απέρριψαν το σκεπτικό της συμφωνίας που διαιωνίζει την κατοχή

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

«Ειρηνευτική συμφωνία» με στόχο την ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων και την (προσωρινή;) αναβολή των ισραηλινών σχεδίων προσάρτησης τμήματος της Δυτικής Οχθης ανακοίνωσαν χτες το απόγευμα οι ηγέτες Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τη μεσολάβηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που ανήγγειλε πρώτος την είδηση μιλώντας για «ιστορική μέρα».

Η ανακοίνωση της συμφωνίας καταγράφεται σε κοινό τριμερές ανακοινωθέν. Εκεί αναφέρεται πως τις επόμενες βδομάδες αξιωματούχοι των ΗΑΕ και Ισραήλ θα υπογράψουν ειρηνευτική συμφωνία για σύναψη διπλωματικών σχέσεων, άνοιγμα πρεσβειών, την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων, διεύρυνση και συνεργασία των διμερών σχέσεων σε Ενέργεια, οικονομία, τουρισμό και ασφάλεια. Σε ό,τι αφορά την πρόθεση για αναβολή των ισραηλινών σχεδίων προσάρτησης μέρους της Δυτικής Οχθης, αναφέρεται επί λέξει: «Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου Τραμπ με την υποστήριξη των ΗΑΕ, το Ισραήλ θα παύσει την ανακήρυξη κυριαρχίας σε περιοχές που περιγράφονται στο Οραμα του Προέδρου (σ.σ. Τραμπ) για την Ειρήνη και θα εστιάσει στις προσπάθειες για διεύρυνση των σχέσεων με άλλες χώρες του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου. Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα ΗΑΕ έχουν την πεποίθηση πως είναι εφικτές και άλλες τέτοιες διπλωματικές εξελίξεις με άλλες χώρες και θα εργαστούν για την ευόδωση αυτού του στόχου».

Η σύναψη συμφωνίας του Ισραήλ με τα ΗΑΕ δρομολογείται 26 χρόνια μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ιορδανία. Η προηγούμενη ήταν με την Αίγυπτο το 1979.

Ο Νετανιάχου «θολώνει τα νερά»

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε και αυτός για «ιστορική μέρα» και για «νέα εποχή που αρχίζει για τις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο». Ωστόσο, απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφου θόλωσε τα νερά για το κατά πόσο «αναστέλλονται τα σχέδια προσάρτησης» τμήματος της Δυτικής Οχθης.

Ερωτηθείς εάν υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, ο Νετανιάχου απάντησε πως υποστηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ αποκαλώντας το «το πιο ρεαλιστικό σχέδιο από το 1967». Αρνήθηκε να μπει στη διαδικασία προσδιορισμού τού τι θα μπορούσε να ήταν μία «παλαιστινιακή οντότητα», τονίζοντας πως ο Τραμπ «επέμενε μόνο σε προσωρινή παύση των σχεδίων προσάρτησης». «Ποτέ δεν θα προδώσω τα δικαιώματα στη γη μας», είπε, σε μία προφανή προσπάθεια να καθησυχάσει οργανώσεις Εβραίων εποίκων που πίεζαν για προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών. Πρόσθεσε επίσης πως η συμφωνία με τα ΗΑΕ ήταν αποτέλεσμα μακροπρόθεσμης προσπάθειας που είχε ξεκινήσει από το 2009, τονίζοντας πως πέτυχε αυτό που κάποιοι αμφισβητούσαν: Να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με αραβική χώρα προτού κάνει συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή...

Ενδιαφέρον είχε και η πρώτη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ, Ανουάρ Γκαργάς, που προσπάθησε να καθησυχάσει τους Παλαιστινίους λέγοντας πως η χώρα του κατάφερε, με αυτή την εξέλιξη, να εξουδετερώσει μία «ωρολογιακή βόμβα που απειλούσε τη λύση των δύο κρατών». Σε επόμενο σημείο πάντως προειδοποίησε το Ισραήλ ότι εάν επιχειρήσει προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, «θα σκοτώσει τις ελπίδες για ειρήνη».

Παλαιστινιακές αντιδράσεις

Η είδηση της συμφωνίας προκάλεσε αργά χτες βράδυ την έκτακτη συνεδρίαση της Παλαιστινιακής Αρχής από τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπας στη Ραμάλα, ο οποίος αναμενόταν να κάνει δηλώσεις. Η πρώτη, αρνητική, αντίδραση ωστόσο ήρθε από την Χάναν Ασράουι, που είναι μέλος της ΕΕ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Σχολίασε πως το Ισραήλ ανταμείφθηκε «γιατί δεν δηλώνει ανοικτά αυτά που κάνει παράνομα στην Παλαιστίνη» και τα ΗΑΕ επειδή αποκαλύπτουν ανοικτά τις μυστικές συναλλαγές με το Ισραήλ. «Εμείς δεν είμαστε το φύλλο συκής κανενός», κατέληξε.

Παράλληλα, η ισλαμική Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ και ΗΑΕ «δεν εξυπηρετεί τον παλαιστινιακό σκοπό», συνιστά «λευκή επιταγή» για τη συνέχιση της κατοχής της Παλαιστίνης και ως εκ τούτου είναι «απορριπτέα και καταδικαστέα».

Συγκρατημένη ήταν η αντίδραση του γγ του ΟΗΕ Αντόντιο Γκουτέρες, που χαιρέτισε οποιαδήποτε πρωτοβουλία συμβάλλει στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Πομπέο είπε πως πρόκειται για «τεράστιο βήμα προς τα εμπρός» και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι πως η εξέλιξη θα βοηθήσει την ευημερία και τη σταθερότητα της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ