Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
«Στο γύψο» δικαιώματα λόγω «έκτακτης ανάγκης»

Εθελοντές νέοι στη Βηρυτό βοηθάνε να καθαριστούν τα γκρεμισμένα σπίτια

Copyright 2020 The Associated

Εθελοντές νέοι στη Βηρυτό βοηθάνε να καθαριστούν τα γκρεμισμένα σπίτια
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, διάρκειας τουλάχιστον οκτώ ημερών, αποφάσισε χτες το Κοινοβούλιο του Λιβάνου, στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης που πραγματοποίησε μετά την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, με αποτέλεσμα το θάνατο άνω των 200 ανθρώπων, τον τραυματισμό 6.000 άλλων και 300.000 άστεγους.

Η απόφαση αυτή λύνει τα χέρια του στρατού και περιστέλλει τα δικαιώματα των πολιτών καθώς οι Ενοπλες Δυνάμεις θα έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύουν δημόσιες συγκεντρώσεις εάν τις θεωρήσουν «απειλή για τη δημόσια ασφάλεια», να κάνουν εφόδους στα σπίτια οποιαδήποτε ώρα, να συλλαμβάνουν υπόπτους για λόγους «ασφαλείας», ενώ διευρύνεται η δικαιοδοσία των στρατοδικείων τα οποία θα μπορούν να δικάζουν και πολίτες. Δεν έγινε σαφές εάν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνιστά παράταση της 15ήμερης ανάλογης κατάστασης που κήρυξε η κυβέρνηση του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ μία μέρα μετά την καταστροφική έκρηξη. Δεν έγινε επίσης σαφές εάν η εφαρμογή της τίθεται σε ισχύ από χτες, Πέμπτη...

Παράλληλα συνεχίζονται οι επισκέψεις ξένων αξιωματούχων στη Βηρυτό οι οποίοι αξιοποιούν τα τραγικά γεγονότα της 4ης Αυγούστου για να κλιμακώσουν τις πιέσεις και τις απαιτήσεις για «μεταρρυθμίσεις» που εξυπηρετούν τις δικές τους γεωπολιτικές επιδιώξεις. Ανάμεσα σε αυτούς που επισκέφθηκαν χτες τη Βηρυτό ήταν η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Χέιλ. Αργότερα χτες το βράδυ ο Χέιλ ανακοίνωσε τη «συνδρομή» του FBI στις έρευνες που κάνουν Λιβανέζοι και ξένοι ερευνητές προκειμένου να διαλευκάνουν τα αίτια της έκρηξης που κατέστρεψε το λιμάνι της Βηρυτού, στη διάρκεια επίσκεψής του στη συνοικία Γκεμαϊζέ η οποία ισοπεδώθηκε από την έκρηξη.

Παράλληλα, οι παρεμβάσεις του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο Λίβανο φαίνεται πως ενοχλούν τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος - και αυτός - είδε τις τραγικές εξελίξεις στη Βηρυτό ως αφορμή για αύξηση της τουρκικής γεωπολιτικής επιρροής στην περιοχή. Ο Ερντογάν χτες καταφέρθηκε εναντίον του Μακρόν λέγοντας πως έκανε σόου και πως το βασικό του μέλημα είναι να επαναφέρει «αποικιοκρατική δομή στο Λίβανο». «Εμείς δεν έχουμε τέτοιες επιθυμίες», είπε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ