Associated Press |
Αμερικάνοι πεζοναύτες σε δράση |
Για τον μεταβατικό πρωθυπουργό Χαμίντ Καρζάι, ο πόλεμος στο έδαφος του Αφγανιστάν επί της ουσίας έχει τελειώσει. Μαζί του, φαίνονται να συναινούν και πλείστες χώρες, με πρώτη από όλους τη Βρετανία, που σπεύδουν να στελεχώσουν την Πολυεθνική Δύναμη ISAF. Αντιθέτως, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνονται πεπεισμένοι ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς, μονίμως λανθάνοντας και σκοτώνοντας αθώους, προκειμένου να βρουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν που ...ως διά μαγείας και τηλεοπτικών μέσων, για άλλη μία φορά, δήλωσε «παρών». Πού, όμως;
«Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν κρύβεται στο Πακιστάν και προστατεύεται από υποστηρικτές ενός φανατικού ισλαμιστή ηγέτη, που βοήθησε στη δημιουργία των Ταλιμπάν», δήλωσε χθες προς το Ρόιτερ ο Μοχάμαντ Χάμπιλ, εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Αμυνας στην Καμπούλ.
Ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν και πάλι με μήνυμά του, που μεταδόθηκε από το αραβικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», εμφανίζεται ολοζώντανος να δηλώνει και πάλι ότι «η Δύση μισεί το Ισλάμ» και ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά προσθέτει ότι «η τρομοκρατία που ασκούμε κατά των ΗΠΑ είναι αξιέπαινη, επειδή σκοπός μας είναι να χτυπήσουμε τους Αμερικανούς για να μην υποστηρίζουν το Ισραήλ που σκοτώνει τα παιδιά μας»...
Εύλογο και αναμενόμενο, λοιπόν, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι να δηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να λήξουν, μέχρι να βρεθεί και εάν είναι δυνατόν να συλληφθεί ο Μπιν Λάντεν ή εάν επιβεβαιωθεί ο θάνατός του. «Οι ΗΠΑ κρατούν αιχμαλώτους 45 άνδρες που πολέμησαν για τους Ταλιμπάν ή είναι μέλη της Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε χθες η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Βικτόρια Κλαρκ, και παράλληλα από πηγές έγινε γνωστό ότι η συστηματική αναζήτηση μελών της Αλ Κάιντα στις σπηλιές στα βουνά της Τόρα Μπόρα συνεχίζεται, στο στάδιο, όμως, αυτό δεν έχουν αναπτυχθεί εκεί πεζοναύτες.
Για το λόγο αυτό, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, όπου τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περί τους 60 τραυματίστηκαν, όταν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την ανατολική επαρχία Πάκτια του Αφγανιστάν, όπως υποστηρίζεται σε ανακοίνωση τοπικών Αφγανών αξιωματούχων στα σύνορα με το Πακιστάν. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι καταστράφηκαν περί τα 25 σπίτια.
Ωστόσο, ο μεταβατικός πρωθυπουργός Χαμίντ Καρζάι, σε δηλώσεις προς τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, είπε ότι «η τρομοκρατία έχει σε γενικές γραμμές ηττηθεί στο Αφγανιστάν» και αναμενόταν αργά χθες να ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν τις αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία Πάκτια του ανατολικού Αφγανιστάν, έπειτα από την επιδρομή εναντίον της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε προεστούς στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων της κυβέρνησής του.
Αντίθετη άποψη, πάντως, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιούνις Κανούνι, προς το Γαλλικό Πρακτορείο, όπου τόνισε ότι «η Αλ Κάιντα απλώς ηττήθηκε επί του πεδίου, αλλά δεν έχασε την ηγεσία της. Η Αλ Κάιντα είναι ένα δίκτυο ιδιαίτερα επικίνδυνο» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι «ένας εναλλακτικός τρόπος να καταπολεμηθεί η Αλ Κάιντα είναι να συνεχιστεί η εκστρατεία του αντι-τρομοκρατικού συνασπισμού».
Τέλος, η σύνθεση της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF), της οποίας θα ηγείται ο Βρετανός στρατηγός Τζον Μακόλ, θα ανακοινωθεί το βράδυ της Παρασκευής ή το πρωί του Σαββάτου, ανακοινώθηκε χθες από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.