Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
«Να σταματήσουν άμεσα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις»

Εκκληση, που υπογράφουν 103 Ελληνες βουλευτές, επέδωσε στον Ισραηλινό πρέσβη τετραμελής επιτροπή από τους Σπ. Στριφτάρη, Αν. Μαντέλη, Αθ. Μπούρα, Παν. Λαφαζάνη

Διακρίνονται οι βουλευτές Σπ. Στριφτάρης (ΚΚΕ), Αν. Μαντέλης (ΠΑΣΟΚ) και Αθ. Μπούρας (ΝΔ)
Διακρίνονται οι βουλευτές Σπ. Στριφτάρης (ΚΚΕ), Αν. Μαντέλης (ΠΑΣΟΚ) και Αθ. Μπούρας (ΝΔ)
Εκκληση που υπογράφουν 103 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ανάμεσα στους οποίους σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με την οποία καλούν την κυβέρνηση του Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του παλαιστινιακού λαού, επέδωσε, χτες, στον Ισραηλινό πρέσβη, Νταβίντ Σασόν, τετραμελής αντιπροσωπεία βουλευτών όλων των κομμάτων. Την επιτροπή συγκροτούσαν ο Σπ. Στριφτάρης του ΚΚΕ, ο Τ. Μαντέλης του ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Μπούρας της ΝΔ και ο Π. Λαφαζάνης του ΣΥΝ.

Στο κείμενο της έκκλησης αναφέρεται: «Οι παρακάτω βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που υπογράφουν αυτή την έκκληση, έχοντας υπόψη τους τις δηλώσεις του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, για την αποκλιμάκωση της εκρηκτικής κατάστασης και την ειρήνευση στην περιοχή, καλούν την κυβέρνηση του Ισραήλ, και προσωπικά τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το άμεσο σταμάτημα των στρατιωτικών επιχειρήσεων και επιθέσεων κατά του παλαιστινιακού λαού στις κατεχόμενες περιοχές της Δυτικής Οχθης καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας, που έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των θυμάτων ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό.

Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται παιδιά μικρής ηλικίας, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Οι αποκλεισμοί των παλαιστινιακών εδαφών και οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις τροφοδοτούν έναν νέο κύκλο βίας που δεν οδηγεί πουθενά.

Κάνουμε αυτή την έκκληση για πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τις παλαιστινιακές περιοχές και το άμεσο σταμάτημα των στρατιωτικών επιχειρήσεων ώστε να διευκολυνθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Αμέσως, μετά το τέλος της συνάντησης οι βουλευτές έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Ο Σπ. Στριφτάρης, από το ΚΚΕ, δήλωσε: «Τονίσαμε στον κ. πρέσβη ότι το Ισραήλ έχει τη δύναμη, αν θέλει, να επικρατήσει ειρήνη στην Παλαιστίνη. Βεβαίως οι Παλαιστίνιοι είναι η αδύνατη πλευρά και γι' αυτό ήρθαμε πρώτα στην πρεσβεία του Ισραήλ, να επιδώσουμε αυτή την έκκληση που νομίζουμε ότι είναι ένα βήμα για να επικρατήσει η ειρήνη σ' αυτή την πολυταραγμένη περιοχή».

Ο Τ. Μαντέλης, από το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Επιδώσαμε αυτή την έκκληση για να μπορέσει να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή. Αναφέραμε, ότι οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν στο παρελθόν, έδιναν την ελπίδα της ειρήνης. Είδαμε αυτή την ελπίδα όμως να χάνεται και ζητήσαμε για άλλη μια φορά να γίνει ειρηνικός διάλογος μεταξύ των δυο πλευρών για να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή».

Ο Θ. Μπούρας, από τη ΝΔ, είπε: «Δώσαμε ένα ψήφισμα με μοναδικό σκοπό την επικράτηση της ειρήνης, την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου μέσω των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πιστεύω ότι τέτοιες πρωτοβουλίες οδηγούν στην ειρήνη της περιοχής και στη φιλία των λαών. Αυτός ήταν ο σκοπός και πιστεύουμε σε μια καλή εξέλιξη των πραγμάτων στη Μέση Ανατολή».

Ο Π. Λαφαζάνης, από το ΣΥΝ, τέλος, δήλωσε: «Το δίδυμο Μπους και Σαρόν δυστυχώς οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο και κλιμακώνει τον πόλεμο. Σ' αυτό το δίδυμο ανήκει η κύρια ευθύνη της έντασης που επικρατεί σήμερα στη Μέση Ανατολή. Πιστεύουμε ότι με την πρωτοβουλία μας δίνουμε ένα παράθυρο ελπίδας. Ανοίγουμε έναν δρόμο ειρήνης και λογικής. Ευχόμαστε το Ισραήλ να αναλάβει το μεγάλο μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για την ειρήνη. Γιατί η ειρήνη είναι η μόνη διέξοδος για την περιοχή της Παλαιστίνης, για τη Μέση Ανατολή, για όλη την ευρύτερη περιοχή μας».

Οι βουλευτές που υπογράφουν τη συγκεκριμένη έκκληση με αλφαβητική σειρά είναι οι παρακάτω:

Ν. Αγγελόπουλος, Αλ. Αθανασιάδης, Αλ. Ακριβάκης, Γ. Αμπατζόγλου, Γ. Ανθόπουλος, Μαρία Αρσένη, Γ. Αρσένης, Θ. Ασκητής, Γ. Βαθειάς, Γ. Βάινας, Σ. Βαλυράκης, Π. Βαρδίκος, Θ. Βασιλείου, Ηλ. Βλαχόπουλος, Αλ. Βούλγαρης, Φ. Γεννηματά, Β. Γερανίδης, Ευάγ. Γιαννόπουλος, Ν. Γκατζής, Δ. Γκούσκος, Γ. Δασκαλάκης, Θ. Δημοσχάκης, Κ. Διαμαντής, Ν. Ζαμπουνίδης, Μ. Θωμά, Γ. Θωμόπουλος, Φ. Ιωαννίδης, Π. Καμμένος, Λ. Κανέλλη, Γ. Καρασμάνης, Μ. Καρχιμάκης, Ν. Κατσαρός, Θ. Κατσίγιαννης, Γ. Καψής, Γ. Κίρκος, Μ. Κόλλια - Τσαρούχα, Ορ. Κολοζώφ, Ν. Κορτσαρής, Π. Κοσιώνης, Δ. Κοσσυβάκης, Φ. Κουβέλης, Κ. Κουλούρης, Δ. Κρεμαστινός, Π. Κρητικός, Φλ. Κωνσταντίνου, Ν. Κωνσταντόπουλος, Π. Λαφαζάνης, Ν. Λεβογιάννης, Δ. Λιντζέρης, Αν. Λοβέρδος, Μ. Λουκάκης, Χρ. Μαγκούφης, Ζ. Μακρή, Αν. Μακρυπίδης, Τ. Μαντέλης, Π. Μαντούβαλος, Στ. Ματζαπετάκης, Θ. Μάτης, Αχ. Μεχμέτ, Β. Μιχαλολιάκος, Θ. Μπούρας, Ασ. Ξηροτύρη, Θ. Πάγκαλος, Γ. Παπαγεωργίου, Ελ. Παπαγεωργόπουλος, Φρ. Παπαδέλης, Στ. Παπαθεμελής, Μ. Παπαϊωάννου, Κ. Παπακώστα, Β. Παπανικόλας, Αλ. Παπαρήγα, Κ. Παπούλιας, Χρ. Παπουτσής, Β. Παππάς, Ευάγ. Πολύζος, Π. Σγουρίδης, Στ. Σκοπελίτης, Μ. Σκουλάκης, Γ. Σκουλαρίκης, Αντ. Σκυλλάκος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Χρ. Σπυράκη, Κ. Σπυριούνης, Σ. Στολίδης, Ν. Στρατηλάτης, Σπ. Στριφτάρης, Κ. Σφυρίου, Ευγ. Σχοιναράκη - Ηλιάκη, Λ. Τζανής, Αγ. Τζέκης, Γ. Τσεκούρας, Δ. Τσιόγκας, Χ. Τσιόκας, Β. Τσίπρας, Θ. Τσουκάτος, Ν. Φαρμάκης, Π. Φασούλας, Μ. Χαλκίδης, Γ. Χαραλαμπόπουλος, Γ. Χουρμουζιάδης, Αλ. Χρυσανθακόπουλος, Γ. Χωματάς, Γ. Ψαχαρόπουλος.

Απαντώντας στην έκκληση των Ελλήνων βουλευτών, ο Νταβίντ Σασόν εξήρε την πρωτοβουλία αλλά έσπευσε να επισημάνει ότι «όπως σε κάθε διαμάχη υπάρχουν δύο πλευρές, έτσι και εδώ δεν ευθύνονται μόνο οι Ισραηλινοί. Θα ήθελα το ίδιο διάβημα να παραδοθεί και στον Παλαιστίνιο εκπρόσωπο στην Αθήνα και, όπως με διαβεβαίωσαν, αυτό θα γίνει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ