Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Στο στόχαστρο οι λαοί
O «βομβιστής των παπουτσιών»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ενας ακόμη επίδοξος «τρομοκράτης», που μάλιστα προσπάθησε να ανατινάξει αεροσκάφος της «American Airlines» με εκρηκτική ύλη, που είχε κρύψει στα παπούτσια του, πυροδοτεί ένα ακόμη νέο γύρο τρομο-λαγνείας, καθώς από την πρώτη στιγμή οι αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονταν παραπάνω από βέβαιοι ότι είχε εκπαιδευτεί σε στρατόπεδο της «Αλ Κάιντα», σύμφωνα με τη βρετανική «Telegraph», όπου αξιωματούχοι της CIA δήλωναν ότι η ηγεσία της «Αλ Κάιντα» γνώριζε για την απόπειρα...

Χτες, ήρθε και η επισημοποίηση, όπου οι αστυνομικές αρχές ευρωπαϊκών χωρών ανακοίνωσαν ότι έχουν αποδείξεις πως ο Ρίτσαρντ Ριντ, ο άνδρας που επιχείρησε να ανατινάξει το αεροσκάφος το οποίο εκτελούσε την πτήση Παρίσι - Μαϊάμι, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, είχε εκπαιδευτεί στη χρήση εκρηκτικών μαζί με τον μαροκινής καταγωγής Γάλλο υπήκοο, Ζακαρίας Μουσάουι, σε βάρος του οποίου έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες σε σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη. Ο Ριντ και ο Μουσάουι, αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, βρίσκονταν στα τέλη του 2000 στο ίδιο στρατόπεδο της «Αλ Κάιντα» για να εκπαιδευτούν στη χρήση εκρηκτικών και σε τεχνικές κατεδάφισης. Πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έδειξαν φωτογραφίες του Ριντ σε μαχητές της οργάνωσης που κρατούνται στο Αφγανιστάν και αυτοί τον αναγνώρισαν.

Οι ολλανδικές αρχές εξάλλου ερευνούν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ριντ προμηθεύτηκε τα εκρηκτικά C4 σε ταξίδι του στο Αμστερνταμ, ενώ η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» υποστηρίζει ότι ο Ριντ είχε επίσης επισκεφτεί πρόσφατα την Αίγυπτο και το Βέλγιο.

Ο Ριντ αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου την Παρασκευή, όπου θα του απαγγελθούν επισήμως οι κατηγορίες που τον βαρύνουν. Κρατείται και επιτηρείται επί 24ώρου βάσεως στη Βοστόνη, όπου προσγειώθηκε η πτήση 63 της «American Airlines». Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ντόναλντ Κάρτι, δήλωσε εξάλλου ότι το πλήρωμα του αεροσκάφους είχε επιστήσει την προσοχή των αρχών ασφαλείας του αεροδρομίου του Παρισιού, οι υπεύθυνοι όμως, ύστερα από έλεγχο που, όπως είπαν, έκαναν στον Ριντ, του επέτρεψαν να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος.

Η νέα υπόθεση του «βομβιστή των παπουτσιών» όπως ονομάστηκε, έφερε και τη Βρετανία στο προσκήνιο εξαιτίας της υπηκοότητας του Ριντ. Ετσι, χτες, δύο Βρετανοί μουσουλμάνοι υπεύθυνοι ζήτησαν από την κυβέρνηση να προστατεύσει τα τζαμιά από την επιρροή εξτρεμιστών ισλαμιστών οι οποίοι κατηχούν «εκατοντάδες νεαρούς μουσουλμάνους», όπως έγραφαν χτες οι βρετανικές εφημερίδες «Times» και «Guardian». Σύμφωνα με το βρετανικό BBC που μεταφέρει δηλώσεις του Αμπντουλχάκ Μπέικερ, του προέδρου του τζαμιού του Λονδίνου στο οποίο σύχναζε ο νεαρός, υπάρχουν «εκατοντάδες Ρίτσαρντ Ριντ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ