Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Με το ζόρι και παρά τη θέληση

Διαταγή του ΓΕΣ για υποχρεωτική συμμετοχή

Για αναγκαστική συμμετοχή μονίμων στελεχών στο ελληνικό εκστρατευτικό σώμα που θα σταλεί στο Αφγανιστάν, αλλά και συμμετοχή σε αυτό ακόμα και στρατευσίμων «εθελοντών», με ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί σε μη «εθελοντική» βάση και για κάποιες κατηγορίες στρατευσίμων, προετοιμάζονται τα στρατιωτικά επιτελεία. Οπως έχει γίνει γνωστό, η ελληνική συμμετοχή, σε πρώτη φάση, στην υπό βρετανική διοίκηση δύναμη, που θα αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, θα αποτελείται από έναν λόχο Μηχανικού, έναν λόχο Υγειονομικού και μια ομάδα Ειδικών Δυνάμεων, συνολικά από περίπου 200 άνδρες.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, έχει σταλεί από τις 20 του Δεκέμβρη σήμα του Γενικού Επιτελείου Στρατού προς τις στρατιωτικές μονάδες, με βάση το οποίο μαζί με τις διάφορες κατηγορίες μονίμων στελεχών, μπορούν να συμμετέχουν στην ελληνική δύναμη που συγκροτείται για το Αφγανιστάν δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί, έφεδροι υπαξιωματικοί και οπλίτες. Παράλληλα, αναφέρεται ότι σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου αριθμού από «εθελοντές», οι διοικητές θα πρέπει «να υποβάλουν σχετικές προτάσεις για τοποθέτηση μη εθελοντών». Να σημειωθεί εδώ ότι δε διευκρινίζεται αν από την υποχρεωτική συμμετοχή εξαιρούνται οι έφεδροι, δηλαδή οι στρατεύσιμοι.

Πάντως, οι σχετικοί κατάλογοι μονίμων στελεχών και εφέδρων θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί μέχρι τις 31 του Δεκέμβρη και να κατατεθούν στο ΓΕΣ μέχρι τις 4 του Γενάρη 2002. Η αναχώρηση της ελληνικής δύναμης υπολογίζεται να γίνει γύρω στο τέλος του ίδιου μήνα. Επειδή, δε, είναι εμφανής η απροθυμία για εθελοντική συμμετοχή στην εν λόγω αποστολή, γίνεται προσπάθεια, με βάση τις κατευθύνσεις του ΓΕΣ, να γίνει ενημέρωση του προσωπικού και να τονιστεί η σημασία που έχει η παρουσία της Ελλάδας στις λεγόμενες διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει σήμα του ΓΕΣ, της 24ης του Αυγούστου 2001, με θέμα «Ειρηνευτικές αποστολές», σύμφωνα με το οποίο είναι υποχρεωτική η συμμετοχή μονίμων στελεχών στις αποστολές αυτές.

Σε αυτό συγκεκριμένα αναφέρεται:

«1. Σας γνωρίζουμε τα παρακάτω σχετικά με την αποστολή στελεχών σε ειρηνευτικές αποστολές:

Α) Μετά από τις κατ' επανάληψη προκηρύξεις για συμμετοχή στελεχών σε ειρηνευτικές αποστολές, δεν παρουσιάστηκαν υποψήφιοι σε ικανό αριθμό και ανάλογων προσόντων.

Β) Η συμμετοχή της χώρας μας στις εν λόγω αποστολές θεωρείται εθνικά συμφέρουσα και επιβεβλημένη.

Γ) Ως εκ τούτου αποφασίστηκε από την ιεραρχία η επιλογή στελεχών για τοποθέτηση στις ειρηνευτικές αποστολές, να γίνεται από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιθυμία του στελέχους.

Δ) Η επιλογή θα γίνεται, για τις θέσεις που δεν υπάρχουν υποψήφιοι (εθελοντές) σε αριθμό και ανάλογων προσόντων, από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.

2. Του παρόντος να λάβουν γνώση σε συγκέντρωση άπαντα τα στελέχη, στα οποία να επισημανθεί ότι επιβάλλεται να καταβάλουν συνεχείς προσπάθειες επιμόρφωσής των σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα (ξένες γλώσσες - διπλωματία κλπ.), γιατί όπως διαμορφώνεται το σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον ο Στρατός μας, άρα και η χώρα μας, πρέπει να έχει ρόλο με συμμετοχή όπου οι περιστάσεις το απαιτήσουν, ακόμα και εκτός συνόρων της χώρας μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ