Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες ισραηλινές εισβολές και παράταση της «ομηρίας» Αραφάτ

Παρά την ισραηλινή παραδοχή ότι υπάρχει αποκλιμάκωση της βίας, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στα αυτόνομα, ενώ παρέτεινε την απαγόρευση μετακίνησης για τον Παλαιστίνιο ηγέτη

Νεαροί Παλαιστίνιοι αγωνίζονται με πέτρες ενάντια στον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Νεαροί Παλαιστίνιοι αγωνίζονται με πέτρες ενάντια στον ισραηλινό στρατό
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Νέα εισβολή στα παλαιστινιακά εδάφη πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός εντείνοντας, και με πράξεις, τις εντυπώσεις που καλλιεργεί επιμένοντας ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει ακόμη κάνει αρκετά για την τρομοκρατία». Την ίδια στιγμή, ο Αριέλ Σαρόν «άδειαζε» διπλωματικά τον υπουργό Εξωτερικών του, καθιστώντας σαφές ότι ασχέτως των επαφών που έχει ο Σιμόν Πέρες με Παλαιστινίους αξιωματούχους, ο ίδιος θα κρίνει πότε θα «αρχίσουν οι συνομιλίες ειρήνης», τονίζοντας ότι «ακόμα είναι πολύ μακριά». Το κλίμα, παρά τη σχετική αποκλιμάκωση, επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την απόφαση της ισραηλινής ηγεσίας να παρατείνει την απαγόρευση μετακινήσεων που, ουσιαστικά, έχει επιβάλει στον Γιάσερ Αραφάτ, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

Λίγο πριν το ξημέρωμα, ισραηλινές ειδικές δυνάμεις, συνοδευόμενοι από στρατιωτικά οχήματα, αλλά και ελικόπτερα, εισέβαλαν στον παλαιστινιακό τομέα της Χεβρώνας, όπου συνέλαβαν 8 άτομα σε φοιτητικό κοιτώνα. Ο ισραηλινός στρατός μιλούσε για «σύλληψη τρομοκρατών της Χαμάς» ενώ παλαιστινιακές πηγές τόνιζαν ότι επρόκειτο για απλούς φοιτητές. Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε εισβάλει στο χώρο Αζούν, της Δυτικής Οχθης, όπου προχώρησε σε 18 συλλήψεις, μελών «της Χαμάς και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Ο Παλαιστίνιος με τον γαϊδαράκο του είναι υποχρεωμένος να περάσει δίπλα από το ισραηλινό τανκς

Associated Press

Ο Παλαιστίνιος με τον γαϊδαράκο του είναι υποχρεωμένος να περάσει δίπλα από το ισραηλινό τανκς
Επίσης, την Τετάρτη, ο ισραηλινός στρατός, συνοδευόμενος από τεθωρακισμένα, εισέβαλε στην Τζενίν, όπου περικύκλωσε σπίτι και ακολούθησε 6ωρη μάχη με ενόπλους που βρίσκονταν σε αυτό, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Παλαιστίνιος πολίτης. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, είχε προηγηθεί επίθεση στον γειτονικό εποικισμό Καντίμ.

Παρ' όλα αυτά, τόσο την Τετάρτη όσο και χτες, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας συναντήθηκαν και συμφώνησαν να ανοίξει το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, να χαλαρώσει ο αυστηρός αποκλεισμός της Ιεριχούς, που βρισκόταν σε ισχύ σχεδόν διαρκώς τους τελευταίους 15 μήνες, ενώ φέρεται να επιτράπηκε στην παλαιστινιακή πλευρά να προχωρήσει σε επισκευή των ζημιών που προκάλεσε ο ισραηλινός στρατός στο αεροδρόμιο της Γάζας. Εντούτοις, Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν ότι οι εργασίες θα αρχίσουν, εφόσον υπάρξει σχετική έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε ότι απαγορεύεται σε όλους τους Παλαιστινίους να χρησιμοποιούν τα ισραηλινά αεροδρόμια.

Σταθερά αδιάλλακτος ο Σαρόν

«Υπάρχει πτώση στις τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ακόμη πολύ δρόμο», ανέφερε, χτες, σε δήλωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Δε θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση μέχρι να τερματιστεί πλήρως η τρομοκρατία, και όταν έρθει η μέρα για ειρηνικές διαπραγματεύσεις, θα είμαι εγώ παρών», συμπλήρωσε ο Αριέλ Σαρόν σε μια κίνηση που πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι αποτελεί επίσημη απάντηση στις ανησυχίες που εξέφρασαν πολλοί ακροδεξιοί συγκυβερνώντες του για τις επαφές που είχε με τον εκπρόσωπο του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, Αχμέντ Κορέι, ο Σιμόν Πέρες.

Οι συνομιλίες Κορέι και Πέρες βρίσκονταν στο πρωτοσέλιδο του ισραηλινού Τύπου, και η «Γιεντότ Αχρονότ» υποστήριζε ότι επιτεύχθηκε «κάποιου είδους ενδιάμεση συμφωνία, η οποία προβλέπει την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στο 42% της Δυτικής Οχθης και στο μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας». Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Ναμπίλ Σάαθ διευκρίνιζε, χτες, ότι «στόχος ήταν η επίτευξη πολιτικής αποκλιμάκωσης χωρίς να επικεντρωθούν στα μέτρα ασφαλείας, που αναφέρει διαρκώς ο Αριέλ Σαρόν».

Σύμφωνα, πάντα, με τον Σάαθ στις συνομιλίες συμφωνήθηκε η ανάγκη τήρησης εκεχειρίας για ορισμένους μήνες, μέχρις ότου επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις. Εντούτοις, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμη πολλές διαφωνίες. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, σχολίαζε ότι «ο παλαιστινιακός λαός δε θα δεχτεί να ζει σε καντόνια», αλλά επισήμως η Παλαιστινιακή Αρχή διευκρίνιζε ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Ο Σιμόν Πέρες, από την άλλη, δήλωνε ότι «η κατάσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές έφθασε στο μηδέν, αλλά κάτι άρχισε να κινείται. Οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να καταστρέψουν το Ισραήλ. Νομίζω ότι η πλειοψηφία τους το γνωρίζει, γι' αυτό και πρέπει να διαπραγματευτούν».

Παραμένει «όμηρος» ο Αραφάτ

«Δε θα επιτραπεί στον Γιάσερ Αραφάτ να μεταβεί στη Βηθλεέμ, για να παραστεί στους εορτασμούς της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, στις 6 Ιανουαρίου, για τα Χριστούγεννα» κατέστησαν σαφές, χτες, οι Αρι Μεκέλ και Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, αντιστοίχως. Μόλις δύο 24ωρα μετά την ανάλογη απαγόρευση που επιβλήθηκε στον Παλαιστίνιο ηγέτη, που τελικά για πρώτη φορά από το 1995, δε μετέβη στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία του Καθολικού Ναού, στη Βηθλεέμ, η ισραηλινή ηγεσία επέμεινε στην απόφασή της.

Ο Γκισίν υπογράμμισε ότι «ο Γιάσερ Αραφάτ θα μεταβεί στη Βηθλεέμ μόνο όταν αποδείξει ότι είναι πραγματικός ηγέτης, δηλαδή συλλάβει τους δολοφόνους του Ισραηλινού υπουργού Ρεαβάμ Ζεεβί», που υπενθυμίζεται ότι δολοφονήθηκε από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ως απάντηση στη δολοφονία του γραμματέα του, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Μέκελ δήλωνε ότι «ο Αραφάτ θέλει να μεταβεί στη Βηθλεέμ ως ηγέτης της ειρήνης, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει, αφού δεν έχει πλήρως ελέγξει την τρομοκρατία».

Ο ίδιος ο Αραφάτ, στην αραβική «Ασάρκ αλ Αουσάτ», υπογράμμιζε ότι ο εγκλωβισμός του στη Ραμάλα «παραβιάζει τις συμφωνίες του Οσλο». Ο ΓΓ της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι με την απαγόρευση αυτή «σαμποτάρει κάθε παλαιστινιακή προσπάθεια για εκεχειρία», ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή, με επίσημη ανακοίνωσή της, επέμεινε στην «αναγκαιότητα επείγουσας διεθνούς και αμερικανικής παρέμβασης πριν να είναι πολύ αργά», αναφερόμενη και στις ισραηλινές επιδρομές. Το σύνολο, σχεδόν, της διεθνούς κοινότητας επέκρινε την ισραηλινή απόφαση ενώ, χτες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Ρίκερ, σχολιάζοντας τη νέα απαγόρευση, εξέφραζε τη λύπη της Ουάσιγκτον και τόνιζε ότι οι «αμερικανικές ανησυχίες θα επαναδιατυπωθούν στην ισραηλινή ηγεσία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκλητικός και ανεξέλεγκτος ο Σαρόν(2004-04-03 00:00:00.0)
«Συντονισμό» με τις ΗΠΑ θέλει ο Σαρόν(2003-12-17 00:00:00.0)
... Τηλεφωνικές πιέσεις(2003-05-21 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη νέο «Προστατευτικό Τείχος»(2002-06-21 00:00:00.0)
Διστακτικές κινήσεις για την ικανοποίηση σκοπιμοτήτων(2001-10-30 00:00:00.0)
Αυξάνει η ένταση στη Δυτική Οχθη(1998-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ