Τρίτη 14 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Υπό διαμόρφωση το πακέτο ενίσχυσης του κεφαλαίου που θα πληρώσει ο λαός

Οι διατάξεις του υπό διαμόρφωση νέου πτωχευτικού κώδικα, σε συνδυασμό με το μεταβατικό καθεστώς που θα ισχύσει για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια στην πρώτη κατοικία, βρίσκονται στο επίκεντρο του 7ου κύκλου της ενισχυμένης εποπτείας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές φθινοπώρου, με προϋπόθεση τη θεσμοθέτηση των αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπονται για αυτή τη φάση.

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν στο πλαίσιο χτεσινής τηλεδιάσκεψης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών», ενώ σήμερα Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαβουλεύσεων. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» προβάλλουν κάποιες ενστάσεις σε ό,τι αφορά το χαρακτήρα και τη λειτουργία του νέου φορέα, στον οποίο θα μεταβιβάζεται η πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Στο τραπέζι βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η πρόταση σύμπραξης με ιδιωτικά κεφάλαια και ενδιαφερόμενους επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση, ο δανειολήπτης θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στον ειδικό φορέα και στη συνέχεια μπορεί να έχει το δικαίωμα της διαμονής στην κατοικία του έναντι ενοικίου, μπορεί δηλαδή να του δίνεται η ...δυνατότητα να γίνει νοικάρης στο σπίτι του.

Το «Ταμείο Ανάκαμψης»

Με εντατικούς ρυθμούς εξελίσσονται παράλληλα τα παζάρια αναφορικά με το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης» και τον πολυετή προϋπολογισμό (2021-2027) της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο (17-18 Ιούλη).

Σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών που εμφανίζονται στο εσωτερικό της ΕΕ αναφορικά με τον επιμερισμό της χασούρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ παρουσίασε μια ακόμη συμβιβαστική πρόταση. Μεταξύ άλλων, πρότεινε η αποπληρωμή του χρέους με τα 750 δισ. ευρώ που θα εκδώσει η Κομισιόν να ξεκινήσει από τον επόμενο προϋπολογισμό 2021-'27, νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, σε μια εξέλιξη που φέρνει νωρίτερα και την επιβολή νέων αντιλαϊκών φόρων.

Για το θέμα, συνάντηση στο κάστρο Μέζεμπεργκ έξω από το Βερολίνο είχαν χτες η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Ιούλη και το παζάρι που γίνεται γύρω από τη μοιρασιά του «ζεστού» χρήματος για το κεφάλαιο. Στη μιας ώρας συνάντηση, οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν ότι υπάρχει ακόμα απόσταση για να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό.

Σε κάθε περίπτωση, το «Ταμείο Ανάκαμψης» θα συγκεντρώσει κεφάλαια με την αύξηση του ανώτατου ορίου των ιδίων πόρων στο 2% του ΑΕΠ της ΕΕ, δίνοντας στην Κομισιόν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την ισχυρή πιστοληπτική «αξιολόγησή» της, για να δανειστεί 750 δισ. ευρώ στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ουσιαστικά, ομολογείται το γεγονός ότι δρομολογούνται χαράτσια νέας κοπής σε εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα «αναπτυξιακά» πακέτα του κεφαλαίου, ενώ «μαγειρεύονται» νέοι φόροι στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» και της «προστασίας του περιβάλλοντος».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν σημείωσε ότι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το «Ταμείο Ανάκαμψης» έχει στόχο τη βελτίωση της ενιαίας αγοράς στο σύνολό της, τονίζοντας: «Είναι ζωτικής σημασίας να αξιοποιηθεί ως καταλύτης και όχι ως υποκατάστατο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής».

Ουσιαστικά, το στέλεχος του ΔΝΤ βάζει πλάτες στην πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία ο μηχανισμός θα ενσωματωθεί στο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», δηλαδή θα συνοδεύεται από αντεργατικά «διαρθρωτικά μέτρα». Μεταξύ άλλων, τα κράτη - μέλη θα υποβάλουν «εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές της ΕΕ, και όπως διευκρινίζεται η έμφαση θα δοθεί στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, τα προς διανομή κεφάλαια θα έχουν επίκεντρο τη χρηματοδότηση της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης», της ψηφιακής οικονομίας και της έρευνας και τεχνολογίας, με ταυτόχρονη «δέσμευση των κρατών - μελών στη μεταρρυθμιστική ατζέντα» που υπαγορεύεται από τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Τους άξονες που θα προβλέπει το «Ταμείο Ανάκαμψης» θα υπηρετεί και το σχέδιο που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ