Τρίτη 14 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Καλεί σε «διάλογο» με την Τουρκία για τα «αμφισβητούμενα ύδατα»

Τις κάλπικες προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση για τη στάση των «εταίρων» της επιβεβαίωσε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Eurokinissi

Μια ακόμα χρεοκοπία των μύθων που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, για τις δυνάμεις του ευρωατλαντισμού, τη σταθερότητα και την ασφάλεια που τάχα προσφέρουν στη χώρα, είναι οι αποφάσεις του χτεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΣΕΥ, υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών).

Σημειώνεται ότι το ΣΕΥ πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την προκλητική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Και επιβεβαιώνοντας ότι η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης κλιμακώνεται με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η απόφαση του Συμβουλίου καλεί σε «διάλογο» με την Τουρκία, για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί στρατηγικής σημασίας ζήτημα για την ΕΕ να τραβηχτεί η Τουρκία από τον εναγκαλισμό της με τη Ρωσία και ότι η Ελλάδα παίζει το ρόλο του «μεντεσέ» σε αυτή την υπόθεση, στο ΣΕΥ έγινε λόγος ακόμα και για «αμφισβητούμενα ύδατα» στην Ελλάδα. Μάλιστα, η αναφορά του ΣΕΥ στην απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία είναι ότι αυτή «υποβαθμίζει τις προσπάθειές μας για διάλογο και συνεργασία». Και με βάση αυτό καλεί τις τουρκικές αρχές να «αναθεωρήσουν» αυτή την απόφαση.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα τόνισε ο ίδιος ο προεδρεύων, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, που αναφερόμενος στη Λιβύη, είπε ότι «συνεχίζονται να παρατηρούνται παραβιάσεις στο εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ», την ίδια στιγμή που η ιμπεριαλιστική αποστολή «Irini» στην ουσία δίνει το «πράσινο φως» στις συνεχείς μεταφορές τέτοιου υλικού με τουρκικά πλοία και αεροσκάφη.

Σχολιάζοντας παραπέρα τη συζήτηση που είχαν στο ΣΕΥ για την Τουρκία, επανέλαβε ότι «αντιμετωπίζουμε την Τουρκία σαν σημαντική χώρα για την ΕΕ, με την οποία θα θέλαμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας».

Εκαναν λόγο για «ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο ειδικά στη Λιβύη που επηρεάζουν τα συμφέροντά μας», συμπληρώνοντας ότι οι όποιες «μονομερείς ενέργειες» της Τουρκίας «που αμφισβητούν το Διεθνές Δίκαιο» «πρέπει να σταματήσουν».

Στο πλαίσιο αυτού του επαναλαμβανόμενου ευχολογίου, επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία είναι για τα καλά μέσα στο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι, αφού θα της ζητήσουν «να συνεισφέρει σε μια πολιτική λύση στη Λιβύη και στο σεβασμό του εμπάργκο όπλων...».

Προτεραιότητα η «επίτευξη κατανόησης» με την Αγκυρα

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπορέλ υπογράμμισε ότι ως ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ έχει «ευρεία στήριξη» από το ΣΕΥ «να ψάξει μονοπάτια προς μείωση της έντασης με την Τουρκία και επίτευξη κατανόησης».

Και παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες τις «κυρώσεις», είπε ότι «θα συνεχιστεί η δουλειά (σ.σ. σε τεχνικά κλιμάκια της ΕΕ) για εμπλουτισμό της λίστας» και ότι «θα το ξαναδούμε στο επόμενο ΣΕΥ στα τέλη του Αυγούστου». Αλλωστε, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Μπορέλ σημείωσε ότι οι κυρώσεις «δεν είναι πολιτική από μόνη τους» και ότι «υπάρχει ταυτόχρονα η βούληση να εξουδετερώσουμε (defuse) εντάσεις».

Αντίστοιχα, ερωτηθείς αν υπάρχει «σχέδιο Β» της ΕΕ σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει ελληνικά ύδατα, είπε ότι αναζητούνται «μονοπάτια ύφεσης». Και πρόσθεσε ότι ενδεχόμενες «γεωτρήσεις σε διαφιλονικούμενα ("disputed") ύδατα στην Ελλάδα (!) θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις εντάσεις».

«Καταδίκη» βλέπει η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Ελληνας υπουργός Ν. Δένδιας, σε δήλωσή του μετά το ΣΕΥ, επιχειρώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα, παρουσίαζε περίπου ως κατόρθωμα ότι «υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί». Δήλωσε, επίσης, «ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες», επικαλούμενος τον ...κατάλογο των κατάλληλων μέτρων που καταρτίζει η ΕΕ. Ως μέσο ...πίεσης ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι θα ζητήσει «σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της».

Εξάλλου, νωρίτερα χτες στην Αθήνα, στο ίδιο φόντο καλλιέργειας ψευδαισθήσεων περί προστασίας ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, αναφερόμενος στις εξελίξεις με την Αγία Σοφία, μιλούσε για «πρόκληση και ύβρη» της Τουρκίας και του Ερντογάν, όπως και για «ιστορικό λάθος», στο οποίο «οφείλει να αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα». Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «ανέλαβε πρωτοβουλία επικοινωνίας και διαβούλευσης με ομολόγους του», με την κυβέρνηση παράλληλα να «ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων». «Η Ευρώπη οφείλει να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα», πρόσθετε. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση μιλά για «διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές» κυρώσεις, αναμένοντας να εξειδικευθούν, «μετά από πρόταση την οποία θα πρέπει να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αρμόδια όργανά της, τις επόμενες μέρες».

Εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ. Επισήμως, συζήτησαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή Σύνοδο Κορυφής και την «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί».

Στις «κυρώσεις» παραπέμπει και ο ΣΥΡΙΖΑ

Για «τραγική για τη χώρα ολιγωρία» Μητσοτάκη κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, χρεώνοντας στην κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να ζητήσει απ' την ΕΕ κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, κάνοντας «γαργάρα» τις πλάτες που κάνει η ΕΕ προς την Τουρκία.

«Εδώ και 8 μήνες ζητάμε επιτακτικά από την κυβέρνηση να διεκδικήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων (...) και να πρωτοστατήσει στον ευρωτουρκικό διάλογο», αναφέρει χαρακτηριστικά, την ίδια ώρα που η ΕΕ ξεκόβει κάθε συζήτηση για «κυρώσεις». Ενώ, μπαίνοντας στο ψητό και ζητώντας την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για μια ακόμα ευρωΝΑΤΟική διευθέτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κατάργησε τους «διμερείς διαύλους με τη γείτονα για μήνες». Και με βάση αυτά, καλεί την κυβέρνηση «να επανέλθει στην ενεργητική εξωτερική πολιτική», για την προώθηση των ευρωατλαντικών υποθέσεων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org