Τρίτη 14 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Μετατρέπουν τη χώρα σε πεδίο ασκήσεων και κόμβο διεκπεραίωσης ΝΑΤΟικών στρατευμάτων

Ελικόπτερο της 101 CAB
Ελικόπτερο της 101 CAB
Αλλη μια συνεκπαίδευση μεταξύ μονάδων ειδικών επιχειρήσεων Ελλάδας - ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη αυτές τις μέρες στο Αιγαίο, σε εμβάθυνση της διμερούς «στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας». Κατά πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες με πτήσεις από Ιταλία (την αμερικανική βάση στη Σιγκονέλα) και Ισπανία (βάση Ρότα) έφτασαν στη Σούδα Αμερικανοί «Navy Seals» όπως και χειριστές της Ομάδας Ειδικών Σκαφών του ΠΝ των ΗΠΑ (US Navy Special Boat Team) ενταγμένοι στην αρμόδια αμερικανική Ναυτική Διοίκηση (Naval Special Warfare Command) για συνεκπαίδευση με στελέχη της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών του ελληνικού ΠΝ.

Φάσεις της συνεκπαίδευσης έχουν εξελιχθεί ήδη στον Αργοσαρωνικό, με σενάρια όπως «εκκαθάριση ακτής», σε κοντινή νησίδα της Αττικής όπου εκπαιδεύονται τακτικά οι Ελληνες συνάδελφοί τους. Επίσης, ΟΥΚ και «Seals» με τα ταχύπλοά τους βγαίνουν για ασκήσεις και στο κέντρο του Αιγαίου.

Οπως τονίζει η ίδια η αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα, αναδεικνύοντας και τη χρησιμότητα των υπηρεσιών αυτών και του ρόλου της Ελλάδας ως προμαχώνα του ΝΑΤΟ στην περιοχή, με τις εκπαιδεύσεις αυτές, «τα μέλη των ειδικών επιχειρήσεων παραμένουν σε θέση να εκτελούν επιχειρήσεις παγκοσμίως και να υποστηρίζουν πολλούς συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων». Στο ίδιο μοτίβο, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ έγραφε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι έτσι προωθείται η «περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», επικαλούμενος την επέκταση της Αμυντικής Συμφωνίας, την οποία ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει η ΝΔ.

Η τελική φάση της συνεκπαίδευσης αναμένεται να γίνει αργότερα μέσα στο μήνα στην Αλεξανδρούπολη, συνδυαζόμενη με τον κατάπλου στο λιμάνι της του γιγαντιαίων διαστάσεων αμερικανικού φορτηγού πλοίου (RO/RO) «Endurance», για την εκ νέου διεκπεραίωση αμερικανικών στρατευμάτων μέσω της χώρας μας.

Αλλωστε, έχει ήδη ξεκινήσει η έκτη κατά σειρά περιοδική ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των Αμερικανών στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve», που με πρόσχημα τα γεγονότα του 2014 στην Κριμαία, έκτοτε συγκεντρώνει και παρατάσσει δυνάμεις σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Σημαντικό κομμάτι της δύναμης αυτής είναι φέτος η 101 Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (101 CAB, έχει στο δολοφονικό «παλμαρέ» της επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν) και στοιχεία της θα διασπαρούν σε μια σειρά χώρες, για συνεκπαιδεύσεις με δυνάμεις από Ελλάδα, Βέλγιο, Βουλγαρία και άλλες χώρες. Ο εξοπλισμός αυτής της δύναμης φτάνει στην Ευρώπη μέσω Αλεξανδρούπολης και του λιμανιού La Rochelle στη Γαλλία.

Σημειωτέον, στην Αλεξανδρούπολη φέρονται να φτάνουν ήδη στελέχη της αμερικανικής 598 Transportation Brigade και της 21 Theater Sustainment Command, προκειμένου με στελέχη της ελληνικής 12 Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού (έδρα της η Αλεξανδρούπολη) να συντονίσουν τη διεκπεραίωση.

Τεστάροντας, εξάλλου, τις δυνατότητες όλων των υποδομών και δικτύων της περιοχής, ο εξοπλισμός και το προσωπικό που θα ξεφορτωθούν στην Αλεξανδρούπολη θα διεκπεραιωθούν βορειότερα, προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, για πρώτη φορά σιδηροδρομικά.

Σημειωτέον, αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι η χρήση του λιμένα, των σιδηροδρόμων και άλλων υποδομών της περιοχής θα λειτουργήσουν και ως πρόβα για την αξιοποίηση της ακριτικής περιοχής του χρόνου, για τη γιγαντιαία αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση «DEFENDΕR EUROPE 2021», που αναμένεται να κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και θα χρησιμοποιήσει την Αλεξανδρούπολη ως ένα από τα βασικά ευρωπαϊκά λιμάνια διεκπεραίωσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ