Τρίτη 30 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
«Προετοιμασίες» για τα σχέδια προσάρτησης

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ εντείνουν το συντονισμό των κινήσεών τους με φόντο τα σχέδια για πιθανή προσάρτηση, από αύριο 1η Ιούλη και έπειτα, του 30% των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης. Εντατικές διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και του κυβερνητικού εταίρου του, Μπένι Γκαντς, στην Ιερουσαλήμ, πραγματοποιούν από το Σαββατοκύριακο ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, και ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Αβι Μπέργκοβιτς. Αν και από αμερικανικής πλευράς δεν έγιναν γνωστά συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις τελευταίες διαβουλεύσεις, διαφάνηκαν ξανά οι αντιθέσεις - κυρίως για λόγους τακτικής - ανάμεσα σε Νετανιάχου και Γκαντς.

Ο Γκαντς, υπουργός Αμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, χτες, μετά τη συνάντησή του με Φρίντμαν και Μπέργκοβιτς, δήλωσε ότι η ημερομηνία της 1ης Ιούλη «δεν είναι ιερή», τονίζοντας πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 και στις δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου τον αποπήρε, για δεύτερη φορά σε ένα 48ωρο, λέγοντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, «Λικούντ», ότι το «Μπλε και Λευκό» μπλοκ του Γκαντς «δεν είναι παράγοντας που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις». Την Κυριακή, αίσθηση προκάλεσε η άρνηση του Νετανιάχου, μπροστά στις κάμερες τηλεοπτικών καναλιών, να παραχωρήσει το βήμα στον κυβερνητικό του εταίρο, Γκαντς, ώστε να του κάνουν ερωτήσεις οι δημοσιογράφοι.

Οι εσωκομματικές κόντρες στην κυβέρνηση συνασπισμού έκαναν τον Γιαΐρ Λαπίντ, πρώην εταίρο του Γκαντς και αρχηγό του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Yesh Atid», να προβλέψει το ενδεχόμενο να καταρρεύσει σύντομα η κυβέρνηση, επειδή «η κυβέρνηση αυτή δεν λειτουργεί, και οι δυσλειτουργικές κυβερνήσεις πέφτουν αρκετά γρήγορα».

Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια του Ισραήλ να επιχειρήσει προσάρτηση του 30% της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης προκαλούν αντιδράσεις. Η ύπατη επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέτ, χαρακτήρισε τα σχέδια αυτά «παράνομα», διότι παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή. «Η προσάρτηση είναι παράνομη. Τελεία και παύλα!», είπε η Μπασελέτ, ξεκαθαρίζοντας ότι το παράνομο του ισραηλινού σχεδίου ισχύει «είτε αφορά το 5% είτε το 30% της Δυτικής Οχθης».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org