Τρίτη 30 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Συνομιλίες Μέρκελ - Μακρόν για τη θέση της ΕΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Μέζεμπεργκ

Copyright 2020 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Μέζεμπεργκ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, υποδέχτηκε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στο παλάτι Μέζεμπεργκ έξω από το Βερολίνο, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Γερμανία (1η Ιούλη) αλλά και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα μέσα Ιούλη, και ενώ η Ευρωένωση επιδιώκει να ισχυροποιήσει τη θέση της στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα μετά την πανδημία, την οικονομική κρίση και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις που τη συνοδεύουν.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών επικεντρώθηκαν στο «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ, όπου Γαλλία και Γερμανία έχουν προτείνει ένα πακέτο στήριξης των ευρωπαϊκών ομίλων ύψους 500 δισ. ευρώ και η Κομισιόν 750 δισ. ευρώ, ενώ Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία και Δανία αντιδρούν στον τρόπο και τους όρους της «βοήθειας», υποστηρίζοντας ότι η χρηματοδότηση πρέπει να γίνει κυρίως μέσω δανείων.

Μέρκελ και Μακρόν αναμενόταν επίσης να συνομιλήσουν για τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, αλλά και για την κατάσταση στη Λιβύη και την αφρικανική υποσαχάρια περιοχή Σαχέλ, όπου τα δύο κράτη έχουν στείλει στρατιωτικές αποστολές.

Εκτός από την οικονομική ανασυγκρότηση της Ευρώπης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις πολιτικές για το κλίμα, τις νέες τεχνολογίες, το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό και το Εμπόριο.

Υποδεχόμενη τον Μακρόν, η Μέρκελ δήλωσε ότι έχουν ληφθεί «σημαντικές αποφάσεις για την Ευρώπη» και έκανε λόγο για μια «δύσκολη στιγμή» για την ΕΕ. Γερμανία και Γαλλία προτίθενται να διαδραματίσουν ρόλο τους επόμενους μήνες και να καταστήσουν σαφές ότι «η Ευρώπη είναι το μέλλον μας», είπε η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «είμαστε δυνατοί μόνο σε μια ευρωπαϊκή κοινότητα». Η ίδια υπογράμμισε ότι στην ψηφιοποίηση και τις νέες τεχνολογίες πρέπει «να γίνουμε κυρίαρχοι», ενώ η ΕΕ πρέπει επίσης «να καθορίσει τις σχέσεις της με τον κόσμο, όπως με την Κίνα ή την Αφρική».

Ο Μακρόν μίλησε για «την ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη», ενόψει των μεγάλων προκλήσεων που έφεραν η πανδημία και η οικονομική κρίση. «Είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάναμε το τελευταίο διάστημα», συνέχισε ο Γάλλος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην γαλλογερμανική πρόταση για την οικονομική ανάκαμψη. «Εχουμε δείξει την ανθεκτικότητά μας και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεών μας μιλάει από μόνο του», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org