Τρίτη 30 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σημαντική ενίσχυση των Οικολόγων

Λιόν, Μπορντό και άλλες μεγαλουπόλεις περνούν στα χέρια του EELV

Η ανάδειξη του Ecologie Europe - Les Verts (ΕΕLV - αποτελεί την πιο συγκροτημένη δύναμη των Οικολόγων στη Γαλλία) σε σημαντικό ρυθμιστή των ενδοαστικών διεργασιών ήταν το βασικό αποτέλεσμα που κατέγραψε ο β' γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στη Γαλλία.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις του «Εμπρός!» (La Republique en Marche!) σημείωσαν πολύ χαμηλές επιδόσεις. Αλλωστε ήδη από τον α' γύρο είχαν αποκλειστεί από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα.

Στο Παρίσι, η απερχόμενη δήμαρχος (προερχόμενη από το άλλοτε ισχυρό Σοσιαλιστικό Κόμμα - PS), Αν Ινταλγκό, επανεκλέχθηκε με 48,7%, έχοντας την υποστήριξη και του EELV, ενώ η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων (του βασικότερου κόμματος της κεντροδεξιάς) πήρε 33,8%. Το 2014 η Ινταλγκό είχε εκλεγεί με 53,3% έναντι 43,72% του υποψηφίου του κόμματος UMP (προδρόμου των σημερινών Ρεπουμπλικάνων).

Στη Λιόν επικράτησε με 52,4% ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του EELV, Γκρεγκορί Ντουσέ, τον οποίο στον β' γύρο στήριξαν όλες σχεδόν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας (PS, η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν κ.ά.) έναντι 30,58% που έλαβε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων (τον οποίο στήριξαν το κυβερνητικό LREM κ.ά.). Το 2014 η Λιόν παρέμεινε προπύργιο του PS με δήμαρχο τον (για χρόνια στέλεχος των κυβερνήσεων Ολάντ και μετά Μακρόν) Ζεράρ Κολόμπ, που έλαβε 50,64%. Τότε, το EELV είχε πάρει χωριστά ως κόμμα (στον α' γύρο) μόλις 8,9%, ενώ στο β' γύρο στήριξε τον Κολόμπ.

Στη Μασσαλία όλα έδειχναν ότι τελικά δήμαρχος θα αναδεικνυόταν η προερχόμενη από το EELV Μισέλ Ρουμπιρολά, έναντι της υποψήφιας των Ρεπουμπλικάνων, Μαρτίν Βασάλ, η οποία ωστόσο δήλωνε ότι θα ζητούσε επανάληψη των εκλογών, αμφισβητώντας επίμονα το αποτέλεσμα. Το 2014, είχε επικρατήσει ο υποψήφιος του UMP (προδρόμου των Ρεπουμπλικάνων) με 42,39%.

Οι υποψήφιοι του EΕLV επικράτησαν και σε άλλες σημαντικές πόλεις, όπως το Μπορντό (με 46,48% έναντι 44,12% του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων), το Μπεσανσόν, η Τουρ.

Οι δυνάμεις του LREM «κράτησαν» τη Χάβρη, όπου επανεκλέχθηκε στη δημαρχία ο σημερινός πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ. Η εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Σιμπέτ Ντιαγέ, δήλωσε πως «νιώθουμε απογοήτευση, διότι υπάρχουν περιοχές (...), όπου οι εσωτερικοί διχασμοί μάς οδήγησαν σε εξαιρετικά απογοητευτικές επιδόσεις», προσθέτοντας πως τους «επόμενους μήνες» το LREM δεν μπορεί να «επιτρέψει τέτοιου είδους διχασμούς».

Από το περιβάλλον του Γάλλου Προέδρου σημειώθηκε «η ανησυχία του για το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές», που «δεν είναι ένα πολύ καλό νέο».

Να σημειωθεί πάντως ότι το ποσοστό αποχής στο β' γύρο έφτασε στο 60%.

Στο μεταξύ, χτες, ο Εμ. Μακρόν συνάντησε μέλη του λεγόμενου «Συμβουλίου Πολιτών για το Κλίμα» (Convention Citoyenne pour le Climat - CCC) και δεσμεύτηκε για τη χορήγηση 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επιταχυνθεί η μετάβαση προς μια πιο «πράσινη οικονομία». Μεταξύ άλλων δήλωσε έτοιμος ακόμα και για αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να περιληφθούν και σε αυτό νέοι «στόχοι για το κλίμα» και μεταξύ άλλων ανήγγειλε το ενδεχόμενο νέου νόμου κατά της «οικοκτονίας», όπως το CCC ορίζει οποιαδήποτε δράση προκαλεί σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά.

Η ίδια η συγκρότηση του CCC (που έγινε με τη στήριξη και της κυβέρνησης) αντανακλά ευρύτερες διεργασίες γύρω από την «υπεράσπιση του κλίματος» και την «ανάγκη στήριξης μιας "πράσινης οικονομίας"», ανάλογα με το πώς εκτιμά το γαλλικό κεφάλαιο ότι μπορεί να διοχετεύσει συσσωρευμένα κεφάλαια και να υπερασπιστεί την κερδοφορία του. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το γαλλικό κεφάλαιο είχε πρωτοστατήσει και στην πραγματοποίηση της διεθνούς «Συνόδου για το Κλίμα», το 2015, που έδωσε νέα ώθηση σε συμβιβασμούς και διεργασίες γύρω από την «υπεράσπιση του περιβάλλοντος», την προώθηση γιγάντιων επενδύσεων σε «εναλλακτικές μορφές Ενέργειας» κ.τ.λ.

Το EELV σημείωσε σημαντικές επιδόσεις και στις ευρωεκλογές του 2019, όταν αναδείχτηκε τρίτη πολιτική δύναμη, ενώ η ισχυροποίησή του συνοδεύει αντίστοιχες διεργασίες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (βλ. Γερμανία και Αυστρία).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ