Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Συνέχισαν τον αγώνα τους με διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομίας

Νέες κινητοποιήσεις σε Αττική και άλλες περιοχές την Πέμπτη

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομίας
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομίας
Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε παύση πληρωμών για τους λογαριασμούς ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, για τις δόσεις σε τράπεζες και στην εφορία, καθώς και σε απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, διεκδίκησαν χτες σωματεία και εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομίας.

Πίσω από το πανό των σωματείων, στην είσοδο του υπουργείου, βρέθηκαν εργαζόμενοι οι συμβάσεις των οποίων συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή, εποχικοί που δεν βλέπουν την επαναπρόσληψη ούτε με το ...κιάλι, εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις που πετάχτηκαν πρώτοι πρώτοι στην ανεργία και δεν εντάσσονται καν στα υποτυπώδη μέτρα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Συνδικάτο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων, καθώς οι οδηγοί αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα.

Το επίδομα «ειδικού σκοπού» ύψους 534 ευρώ, με το οποίο καλούνται να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής, εξανεμίζεται με την καταβολή του στην πληρωμή ενοικίων, δόσεων δανείων, λογαριασμών. Μάλιστα, ακόμα και το ποσό αυτό με το οποίο πασχίζουν να επιβιώσουν, καταβάλλεται με μεγάλη καθυστέρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η καταβολή του για τον Μάη έγινε μόλις στις 15 Ιούνη.

Από τις μαζικές συσκέψεις ενημέρωσης που οργάνωσε το κλαδικό Συνδικάτο στην Κέρκυρα
Από τις μαζικές συσκέψεις ενημέρωσης που οργάνωσε το κλαδικό Συνδικάτο στην Κέρκυρα
Αντίστοιχα, εποχικοί που δουλεύουν σε ξενοδοχεία της Αττικής ή επρόκειτο να δουλέψουν σεζόν σε νησιά έχουν βρεθεί «στον αέρα». Οι επαναπροσλήψεις και η ένταξη στο καθεστώς της αναστολής δεν προχωρούν για πάρα πολλούς από αυτούς, καθώς οι εργοδότες έχουν βρει την ευκαιρία να «ξεφορτωθούν» μέρος του προσωπικού. Οι... «τυχεροί» που λάμβαναν επίδομα ανεργίας και δικαιούνται την παράτασή του, αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του.

Τέλος, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με το καθεστώς της «εξτρά», της «ενοικιαζόμενης» εργασίας και άλλες «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, δεν περιλαμβάνονται «στο κάδρο» ούτε για την κυβέρνηση, ούτε για τους εργοδότες.

Χωρίς να γνωρίζουν πότε θα ξαναπιάσουν δουλειά, όλοι αναρωτιούνται πώς θα τα βγάλουν πέρα και απαιτούν από την κυβέρνηση, που τρέχει να ικανοποιήσει τις αξιώσεις των εργοδοτών, να λάβει στοιχειώδη μέτρα για την επιβίωσή τους.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με εκπρόσωπο του υπουργείου και έθεσαν τα αιτήματά τους, χωρίς ωστόσο να αποσπάσουν καμία δέσμευση.

«Εφόσον αποφάσισε η κυβέρνηση να στείλει τους χιλιάδες εργαζόμενους στα Ξενοδοχεία και τον Τουρισμό στη μαζική εξαθλίωση και τη φτώχεια, να τους στείλει χωρίς εισόδημα στα σπίτια τους, χωρίς δουλειά, χωρίς μέλλον για την επόμενη μέρα, να πάρει τώρα απόφαση να γίνει παύση πληρωμών σε όλες τις ΔΕΚΟ, στις τράπεζες, στην εφορία, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας στα σπίτια των εργαζομένων», τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Ξεκαθάρισε πως τα σωματεία θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις, με επόμενο σταθμό την κινητοποίηση που οργανώνουν την Πέμπτη 25/6, στις 4 μ.μ., στο Σύνταγμα (Βασ. Γεωργίου).

Κινητοποιήσεις την Πέμπτη σε Αττική, Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο

Το κλαδικό Συνδικάτο και τα επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής έχουν απευθύνει κάλεσμα σε σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα να οργανώσουν κινητοποιήσεις την ίδια μέρα.

Στην Αττική έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας (3 μ.μ. έως 7 μ.μ.), για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων στην κινητοποίηση.

Στην κινητοποίηση καλούν το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Αττικής, το Σωματείο Τουριστικών Συνοδών, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία «Marriot», «Ζαφολια», «Royal Olympic», «Grand Resort Lagonisi», «Intercontinental», «Crowne Plaza», «Stanley», «Novotel» και στις επισιτιστικές επιχειρήσεις «Select» και «Newrest».

Στην ίδια κατεύθυνση, συνέχισης του αγώνα μέχρι την ικανοποίηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου, την Πέμπτη 25/6 οργανώνονται κινητοποιήσεις στις εξής περιοχές:

  • Στην Κέρκυρα, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού καλεί τους εργαζόμενους να γεμίσουν ξανά τους δρόμους του νησιού, με συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Τις προηγούμενες μέρες έγιναν μαζικές συσκέψεις ενημέρωσης των εργαζομένων για το περιεχόμενο της ΚΥΑ που αναφέρεται στην επαναπρόσληψη και την αναστολή εργασίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, στα καταλύματα και τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων. Στις συσκέψεις εκφράστηκε η αγανάκτηση των εργαζομένων για τα κυβερνητικά μέτρα που τους καταδικάζουν στη φτώχεια, ενώ καταγγέλθηκε η προκλητική συμπεριφορά των ξενοδόχων, που αρνούνται προσχηματικά τη διεκπεραίωση της επαναπρόσληψης των εποχικών και την ένταξή τους στο καθεστώς αναστολής εργασίας.
  • Στα Χανιά, σε κινητοποίηση την ίδια μέρα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, προχωρά το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων, καλώντας σε συμπόρευση σωματεία και φορείς.
  • Στο Ηράκλειο, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στην ανακοίνωσή του τονίζει την ανάγκη να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων του κλάδου (Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού, Μαγείρων Ζαχαροπλαστών), για την οργάνωση συνελεύσεων και κινητοποιήσεων, για την κλιμάκωση του αγώνα.
  • Στο Λασίθι, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων «Τάλως» και το Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου «TUI BLUE ELOUNDA BREEZE» καλούν σε κινητοποίηση στις 10 π.μ., στην Αντιπεριφέρεια.
  • Στη Ρόδο, τα επιχειρησιακά Σωματεία εργαζόμενων στα ξενοδοχεία «Sheraton», «Miramare» και «Amilia Mare & Paradise Village», καθώς και εργαζόμενοι από μεγάλα ξενοδοχεία καλούν σε σύσκεψη, στις 7.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του αρχαίου σταδίου.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων με βάση τις ΣΣΕ. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Ταμείο ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις. Καμία εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας. Ενταξη στο μηχανισμό στήριξης όλων των ελαστικά απασχολουμένων. Να απαγορευτούν οι απολύσεις, να ακυρωθούν όσες έγιναν. Ακύρωση χρεώσεων σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, εφορία, τράπεζες, απαγόρευση πλειστηριασμών.

Τηλεδιάσκεψη με το Συνδικάτο Τουρισμού της Γαλλίας

Στο μεταξύ, τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και του Συνδικάτου Τουρισμού της Γαλλίας CGT Commerce et Services πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, με θέμα τον συντονισμό και την κοινή δράση των εργαζομένων του κλάδου στις δύο χώρες. Στη συζήτηση ανταλλάχθηκαν πείρα από τη δράση και τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων, καθώς και πληροφορίες για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτούν δουλειά με δικαιώματα και προστασία της υγείας(2020-11-03 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στις 25 Ιούνη και κάλεσμα για αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα(2020-06-17 00:00:00.0)
Στη μάχη με όλες τις δυνάμεις για το αυριανό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα(2020-05-27 00:00:00.0)
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να μη μείνει κανείς εργαζόμενος στον κλάδο χωρίς εισόδημα(2020-05-20 00:00:00.0)
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό(2020-05-13 00:00:00.0)
Συγκέντρωση την 1η Ιούνη έξω από το «Athens Ledra»(2017-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ