Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
Πίσω από τις φιέστες οι τεράστιες ελλείψεις και το μαστίγιο της «αξιολόγησης»

Αποκαλυπτικές οι καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, με αφορμή την επίσκεψη Κικίλια στο νησί

Απάντηση στο απατηλό «πανηγυρικό» κλίμα που επιχείρησε να προσδώσει η κυβέρνηση με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο νησί, δίνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρόδου.

«Κρατάμε ψηλά τα ιατρικά πρωτόκολλα», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, την ίδια ώρα που τα πρωτόκολλα γίνονται «λάστιχο» για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών. Σε αυτά τα πλαίσια ανήγγειλε την τοποθέτηση στο νοσοκομείο μοριακού αναλυτή για τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, όταν οι έλεγχοι για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό - από 1η Ιούλη και με απευθείας πτήσεις - θα είναι μόνο δειγματοληπτικοί.

«Εν μέσω της κρίσης, προσλάβαμε επικουρικό προσωπικό», πρόσθεσε, ενώ έκανε λόγο για... μελλοντικές προσλήψεις 16 μόνιμων γιατρών, όταν λείπουν πάνω 70 μόνιμοι γιατροί και 200 νοσηλευτές, ενώ 53 συμβασιούχοι είναι με την ημερομηνία απόλυσης στο χέρι.

«Μέσα σε αυτή την κρίση και τα νησιά ψήλωσαν υγειονομικά. Για πρώτη φορά ανέβηκε το επίπεδο της υγειονομικής θωράκισης των νησιών», έσπευσε να υπερθεματίσει ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκου, σε πλήρη αντίθεση με την πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών.

Χαρακτηριστικά είναι εξάλλου όσα καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο:«Ο υπουργός, σε αντίθεση με τα χαμόγελα (...) στη φιέστα που στήθηκε στον προαύλιο χώρο, στη σύσκεψη που ακολούθησε όταν έσβησαν οι κάμερες, εγκάλεσε το διοικητή και τους διευθυντές των κλινικών ενώπιον του περιφερειάρχη και κυβερνητικών βουλευτών, όταν μίλησαν για τις ελλείψεις στο νοσοκομείο και τους προειδοποίησε ότι θα έρθει και η αξιολόγηση! Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ τους είπε να βρουν τρόπο να λειτουργήσουν με ό,τι υπάρχει και να ξεχάσουν τη στελέχωση του νοσοκομείου».

«Η πείρα μας από την προηγούμενη κρίση», τονίζει ο Σύλλογος, «δείχνει ότι ο τρόπος είναι νέες συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων, περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας σε ένα ήδη εξαντλημένο προσωπικό, με χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό στην πλάτη».

Ο Σύλλογος μάλιστα καταγγέλλει ότι ακόμα και για το μοριακό αναλυτή «δεν έχει προβλεφθεί προσωπικό. Για τις ΜΕΘ το ίδιο(σ.σ. από τα 8 κρεβάτια ΜΕΘ λειτουργούν μόνο 6, με προσωπικό που αντιστοιχεί μόλις σε 3). Τα περισσότερα τμήματα και κλινικές λειτουργούν στα όριά τους. Στην κατάσταση που βρίσκεται η Νευρολογική σήμερα μπορούν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν πολλές κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου».

Ο Σύλλογος απευθυνόμενος στα σωματεία, στους εργαζόμενους και το λαό του νησιού, τους καλεί να αγωνιστούν για τη στελέχωση του νοσοκομείου και των άλλων δημόσιων μονάδων Υγείας.

Το ΚΚΕ

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «κουκουλώσει» τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού στις μονάδες Υγείας του νησιού επιβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να λύσει αυτά τα οξυμένα προβλήματα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ.

Καθώς μάλιστα προχωρά η επιχείρηση «ανοίγματος του Τουρισμού», σε συνθήκες που «τα λεγόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία αποτελούν ένα ακόμα δώρο προς τους μεγαλοξενοδόχους», η Κομματική Οργάνωση επισημαίνει ότι «το Νοσοκομείο της Ρόδου, ως η μεγαλύτερη υγειονομική μονάδα στο Νότιο Αιγαίο, θα έπρεπε να έχει την απαιτούμενη ικανότητα αντιμετώπισης ακόμη και μαζικών εισαγόμενων κρουσμάτων θετικών στον κορονοϊό, τα οποία ενδεχομένως να εμφανιστούν με το άνοιγμα της σεζόν», ωστόσο με τις τεράστιες ελλείψεις δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις πάγιες ανάγκες των κατοίκων.

Σε ό,τι αφορά τις αεροδιακομιδές, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «αντί να ενισχύσει αποφασιστικά το ΕΚΑΒ σε στόλο και προσωπικό, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταφύγει στις υπηρεσίες ιδιωτών με ό,τι κινδύνους και προβλήματα αυτό θα έχει. Ακόμα πιο απαράδεκτο και επικίνδυνο είναι ότι η αεροδιακομιδή ασθενών με κορονοϊό δεν θα γίνεται από τα μικρά νησιά, αλλά πρώτα αυτοί πρέπει να μετακινηθούν με πλωτά μέσα σε ένα μεγάλο νησί!».

Στηρίζοντας τα αιτήματα των εργαζομένων του νοσοκομείου, των σωματείων και των φορέων του νησιού, το ΚΚΕ απαιτεί: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων στις δομές δημόσιας Υγείας. Προληπτικό έλεγχο των τουριστών στις χώρες προέλευσης, στις εισόδους της χώρας, στις μεγάλες τουριστικές μονάδες και τουριστικές ζώνες, στα χωριά από γιατρούς και το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό, ενταγμένους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Να διαμορφωθεί μηχανισμός αεροδιακομιδής ασθενών από όλα τα νησιά προς τις μονάδες αναφοράς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκλητική η προσπάθεια ωραιοποίησης από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις(19/5/2021)
Στο «κόκκινο» η διασπορά του ιού με ευθύνη της κυβέρνησης(4/2/2021)
Συνεχίζεται η διασπορά του κορονοϊού με ευθύνη της κυβέρνησης(3/2/2021)
Εκτεθειμένοι σε πολλαπλούς κινδύνους προσωπικό και ασθενείς(21/10/2020)
Συνεχίζεται το απαράδεκτο «πήγαινε - έλα» των μοριακών αναλυτών!(25/8/2020)
Μεγάλες ελλείψεις σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ιατρεία στα νησιά του Αιγαίου(31/3/2020)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org