Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Νέες αντιδράσεις για τις απολύσεις στη «Νηρέας»

Τις απολύσεις των φυλάκων στην εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας «Νηρέας», προκειμένου να ανατεθεί η φύλαξη σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία, καταγγέλλουν το Σωματείο Εργαζομένων «Νηρέα» Αιτωλοακαρνανίας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Για να προχωρήσει σε 32 απολύσεις και να παραχωρήσει τη φύλαξη σε μεγάλη εταιρεία σεκιούριτι, η εργοδοσία επικαλείται προσχηματικά τον «μη επαγγελματισμό» των εργαζομένων, παρότι δουλεύουν ακόμα και για 25 χρόνια στην επιχείρηση.

«Επιβεβαιώνεται, ακόμη μια φορά, πως οι εργοδότες στο βωμό του κέρδους τους δεν υπολογίζουν τίποτα. Ειδικότερα σε μια επιχείρηση, όπου η αύξηση της τάξης του 534% που κατέγραψαν τα κέρδη του ομίλου "Νηρέας" στο α΄ εξάμηνο και η αύξηση της κερδοφορίας της μητρικής εταιρείας κατά 200% είναι βαμμένες με το αίμα νεκρών συναδέλφων με τα αλλεπάλληλα εργατικά "ατυχήματα" στις εγκαταστάσεις της», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία. Υπενθυμίζει πως στην ίδια εταιρεία η εντατικοποίηση, οι επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς, τα ελλιπή μέτρα υγιεινής έχουν ως αποτέλεσμα «την αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων" και των κινδύνων που παραμονεύουν για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των εργαζομένων».

Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, να το ισχυροποιήσουν και μέσα από συλλογικές διαδικασίες να αποφασίσουν τα βήματά τους για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

  • Μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το Δημοτικό Συμβούλιο Ακτίου - Βόνιτσας υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα του Σωματείου Εργαζομένων στη «Νηρέας» Αιτωλοακαρνανίας, που καλεί την εταιρεία να ανακαλέσει τις απολύσεις.
Το ΚΚΕ

Τις απολύσεις καταγγέλλει και η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

«Η εργοδοσία του "Νηρέα", θωρακισμένη από το καινούργιο αντεργατικό οπλοστάσιο που της παραχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας από εκεί που το παρέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προχωρεί σε αυτές τις ενέργειες με κύριο στόχο τη διασφάλιση και αύξηση των κερδών. Αυτή είναι στην πράξη η "θωράκιση" των εργαζομένων απέναντι στην κρίση που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση!», σημειώνει.

Υπογραμμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την ασυδοσία «με το μπαράζ των απολύσεων στον κλάδο, την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, για όλα τα αντεργατικά μέτρα που προώθησε με αφορμή την πανδημία με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και έχουν παραδώσει τους εργαζόμενους στις ορέξεις της εργοδοσίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανυγειονομική μέρα δράσης στην Αιτωλοακαρνανία στις 13 Νοέμβρη(2021-11-06 00:00:00.0)
«Χρυσωρυχείο» για τα μονοπώλια πάνω στην εκμετάλλευση των εργαζομένων(2020-07-11 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ στο πλευρό των εργαζομένων(2020-07-11 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις σωματείων ενάντια σε απολύσεις(2019-12-17 00:00:00.0)
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για την υπεράσπιση της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων(2019-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ