Σάββατο 20 Ιούνη 2020 - Κυριακή 21 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΛΙΒΥΗ
Αναγγελία στενότερης συνεργασίας ΗΠΑ - Τουρκίας

Στο επίκεντρο του ευρύτερου ιμπεριαλιστικού παζαριού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται οι εξελίξεις στη Λιβύη.

Νέο στοιχείο, που προμηνύει ακόμα πιο επικίνδυνες εξελίξεις, είναι η αναγγελία που έκανε την Πέμπτη, ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη υψηλόβαθμης τουρκικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη της Λιβύης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Είπε ότι οι Πρόεδροι Ντ. Τραμπ και Ρ. Τ. Ερντογάν συμφώνησαν στη στενότερη συνεργασία ΗΠΑ - Τουρκίας στη Λιβύη. «Πήραμε οδηγίες να δουλέψουμε μαζί με τους Αμερικανούς ομολόγους μας», είπε ο Τσαβούσογλου, χαρακτηρίζοντας τη στενότερη συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας και τις μυστικές υπηρεσίες «σημαντική για την περιφερειακή σταθερότητα και το μέλλον της Λιβύης».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ νωρίτερα αναφέρθηκε στις σημαντικές συμφωνίες που έκλεισε με στελέχη της κυβέρνησης του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, που συνεχίζει να κερδίζει εδάφη έναντι των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος είχε την έμμεση στήριξη της Ρωσίας, ενώ για ένα διάστημα παρουσιάστηκε και από την κυβέρνηση της ΝΔ ως «συνομιλητής» και «αντίβαρο» τάχα στα σχέδια της τουρκικής αστικής τάξης.

Αυτό που συγκεκριμενοποιήθηκε από τις επαφές είναι η επέκταση της αεροπορικής βάσης αλ Ουατίγια, ώστε να γίνει η τουρκική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και η δημιουργία τουρκικής ναυτικής βάσης στη Μισράτα. Ενθουσιασμένος με τις συμφωνίες που κλείστηκαν στην Τρίπολη ήταν και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, αφού επιβεβαίωσε συμφωνία για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Λιβύης από τις τουρκικές εταιρείες «ΕΝΚΑ» και «ΤΣΑΛΙΚ ΕΝΕΡΖΙ».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org