Σάββατο 20 Ιούνη 2020 - Κυριακή 21 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 20 Ιούνη

1824 Ο οθωμανικός στόλος επιτίθεται στα Ψαρά και τα καταστρέφει ολοσχερώς.

1870 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ζιλ Ντε Γκονκούρ, από τον οποίο (και τον αδερφό του) πήρε το όνομά του το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της χώρας.

1923 Ξεκινούν οι εργασίες του Α' ιδρυτικού Συνεδρίου της Ενωσης Παλαιών Πολεμιστών και Θυμάτων Στρατού.

1933 Πεθαίνει η Γερμανίδα κομμουνίστρια Κλάρα Τσέτκιν, ηγετική μορφή του διεθνούς γυναικείου και επαναστατικού κινήματος.

1963 Η Σοβιετική Ενωση απειλεί το Ιράκ με διακοπή της οικονομικής βοήθειας για τις συνεχιζόμενες διώξεις Κούρδων αγωνιστών και κομμουνιστών.

1975 Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία.

1977 Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κάνει δεκτή την προσφυγή χωροφύλακα κατά της απόφασης για την απόταξή του, επειδή διάβαζε τον «Ριζοσπάστη».

1978 Ισχυρή έκρηξη βόμβας στον αθηναϊκό κινηματογράφο «Ρεξ», με 14 τραυματίες, στην προβολή της σοβιετικής ταινίας «Πόλεμος σε όλα τα μέτωπα». Την ευθύνη αναλαμβάνει ακροδεξιά οργάνωση.

1983 Ο πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Αλευράς ανακοινώνει την αναβολή του ανοίγματος του «Φακέλου της Κύπρου».

Κυριακή 21 Ιούνη

1874 Πεθαίνει ο Σουηδός φυσικός Αντερς Γιόνας Ανγκστρομ, του οποίου το όνομα δόθηκε στη μονάδα μέτρησης του φάσματος.

1905 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ζαν Πολ Σαρτρ, από τους βασικότερους εκπροσώπους του «υπαρξισμού».

1930 Με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, διαλύεται, με βάση το «Ιδιώνυμο», η Βιομηχανική Ενωση Οικοδόμων Αθηνών.

1949 Σκοτώνεται σε μάχη στα Μάρμαρα Φθιώτιδας ο στρατηγός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Γιάννης Αλεξάνδρου (Διαμαντής), διοικητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Οταν ο κυβερνητικός στρατός βρήκε το πτώμα του και κάποιοι θέλησαν να του κόψουν το κεφάλι για να το διαπομπεύσουν, ο διοικητής τους είπε: «Αφήστε τον. Μας ξεφτίλισε ζωντανός. Να μη μας ξεφτιλίσει και νεκρός».

1958 Πεθαίνει ο Γερμανός πιανίστας και συνθέτης Εντουαρντ Ερντμαν.

1963 Η Γαλλία θέτει εκτός ΝΑΤΟικής διοίκησης τις ναυτικές της δυνάμεις στον Ατλαντικό. Η κίνηση αυτή αποτελούσε αντίδραση στις προθέσεις των ΗΠΑ να θέσει το ατομικό οπλοστάσιο του στόλου υπό ΝΑΤΟική διοίκηση, ενώ η Γαλλία ήθελε να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο του δικού της οπλοστασίου.

1996 Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφωνούν με τη Βρετανία τον τερματισμό της κρίσης που δημιουργήθηκε από τη νόσο των «τρελών αγελάδων». Η νόσος προκλήθηκε από την τροφή που δινόταν στις αγελάδες, η οποία περιείχε αλεσμένο κρέας και κόκαλα από άλλες αγελάδες (παρότι τα ζώα αυτά είναι φυτοφάγα). Ως αποτέλεσμα, πάνω από 180.000 αγελάδες στη Μ. Βρετανία αρρώστησαν, ενώ σχεδόν 4,5 εκατομμύρια θανατώθηκαν σε μια προσπάθεια να εξαφανιστεί η νόσος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ