Σάββατο 6 Ιούνη 2020 - Κυριακή 7 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
5 ΙΟΥΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΑΤΤΙΚΗ
Κλιμάκωση της πάλης ενάντια στα περιβαλλοντικά εγκλήματα κυβερνήσεων - επιχειρηματικών ομίλων

Καλύβια
Καλύβια
Από τη Δυτική Αθήνα και το Θριάσιο, που ζουν δεκαετίες τώρα σε ένα «θάλαμο αερίων» λόγω των χωματερών που επεκτείνονται και της δυσοσμίας από τη δραστηριότητα των διυλιστηρίων, μέχρι τις εργατογειτονιές του Πειραιά, που ζουν με σφοδρότητα τα περιβαλλοντικά εγκλήματα από την επιχειρηματική δράση μονοπωλιακών κολοσσών ξεδιπλώθηκαν οι κινητοποιήσεις για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος. Και έφτασαν μέχρι το άλλο άκρο της Περιφέρειας, στην Ανατολική Αττική, όπου έχει εγκατασταθεί η νέα υγειονομική βόμβα της χωματερής του Γραμματικού, ενώ τα βουνά πάνω από τη λεγόμενη «Αθηναϊκή Ριβιέρα» (Πάνειο Ορος) παραδίδονται σε επιχειρηματικούς ομίλους που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν αιολικά πάρκα, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας.

Δυναμικό και μελωδικό «όχι» στα επικίνδυνα σχέδια με τις παλιές και νέες χωματερές

Με σύνθημα «Μας γεμίζουν καρκίνο για τα κέρδη τους» και με κεντρικά αιτήματα «Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής, όχι άλλα εγκλήματα στην Αττική» πραγματοποιήθηκαν, την Παρασκευή το βράδυ, συγκέντρωση και συναυλία με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη» και την Νατάσσα Μποφίλιου, στην κινητοποίηση που διοργάνωσαν οι Συντονιστικές Επιτροπές Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας στη συμβολή των λεωφόρων Φυλής και Θηβών.

Γραμματικό
Γραμματικό
Στην ομιλία της η Δημοφίλη Χαλκιώτη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Δυτικής Αττικής, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «με τον αγώνα μας αποτρέψαμε τη μετατροπή ανενεργών λατομείων σε χωματερές, με τον αγώνα μας θα ανατρέψουμε όλο τον απαράδεκτο σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική». Αναφερόμενη στον νέο νόμο της ΝΔ υπογράμμισε ότι μεταξύ άλλων ενισχύεται και νομικά η δυνατότητα της ολοκληρωτικής εκχώρησης της αποκομιδής των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα, επιταχύνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας χωματερής στη Φυλή και νομιμοποιούνται 23 αυθαίρετοι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Αττική. Υπενθύμισε ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής οι παρατάξεις του Πατούλη (ΝΔ) και της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), μαζί με τον γραφικό Τζήμερο, επικύρωσαν με την ψήφο τους την απόφαση που είχε πάρει η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ (επί διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ) για να δημιουργηθεί νέα τεράστια χωματερή στη Φυλή (κοντά στον οικισμό Γεννηματά 2).

Στη συγκέντρωση έκανε παρέμβαση η Χαρά Κατσούδα, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και της Συντονιστικής Επιτροπής Καματερού.

Παραβρέθηκαν ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Δυτική Αθήνα
Δυτική Αθήνα
Ακόμα, οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους Αγ. Αναργύρων - Καματερού Θοδωρής Σκολαρίκος, Ιλίου Νίκος Σταματόπουλος και Φυλής Νίκος Ζαπάντης. Επίσης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γρηγόρης Τιμπλαλέξης και Νίκη Χρονοπούλου.

Στο Γραμματικό

Με κεντρικό σύνθημα «Ούτε στο Γραμματικό ούτε στη Φυλή, να κλείσει τώρα η χωματερή» το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής πραγματοποίησε μαζική κινητοποίηση στο χώρο όπου έχει στηθεί ο νέος σκουπιδότοπος της Αττικής, στο Γραμματικό, απαιτώντας το κλείσιμο της χωματερής.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων δεκάδες φορείς της περιοχής, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα, Σπύρος Ηλίας, καθώς και κάτοικοι που έδωσαν μαζικό «παρών». Της συγκέντρωσης προηγήθηκαν μηχανοκίνητες πορείες που ξεκίνησαν από Μαραθώνα, Νέα Μάκρη και Βαρνάβα και κατέληξαν στο χώρο μπροστά στην πύλη του ΧΥΤΑ.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής ο Ζαχαρίας Μιχάλης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα.

Τρεις κινητοποιήσεις στον Πειραιά

Τρεις ταυτόχρονες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στον Πειραιά, εκεί που οι κάτοικοι υποφέρουν από τις επιπτώσεις της επιχειρηματικής δράσης της ΟΛΠ ΑΕ (COSCO) γύρω και μέσα στο λιμάνι, αλλά και της πολιτικής των δημοτικών και της περιφερειακής αρχής.

Πειραϊκή
Πειραϊκή
Στην Πειραϊκή, όπου σωματεία και φορείς συγκεντρώθηκαν στο σημείο του Σταυρού, έστειλαν το μήνυμα ότι δεν θα δεχτούν τη μετατροπή της σε προβλήτα κρουαζιέρας, ένα έργο που ήδη υλοποιείται από την COSCO με τις εγκληματικές βυθοκορήσεις λίγα μέτρα από τις ακτές. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, και η Αλεξία Γαβρίλη, μέλος του Συλλόγου Γονέων του 6ου Δημοτικού Σχολείου. Ακολούθησε πορεία στις γειτονιές της Πειραϊκής. Παρευρέθηκαν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, και η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ.

«Οχι άλλος εγκλεισμός» ήταν η απαίτηση που εκφράστηκε μαχητικά από σωματεία και φορείς σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα, εκεί που οι κάτοικοι είναι σε μόνιμη καραντίνα εξαιτίας της μπόχας από τα καζάνια της «Oil One» και την επεξεργασία πετρελαιοειδών. Στη συγκέντρωση τα σωματεία και οι φορείς της περιοχής απαίτησαν, όπως και στο Πέραμα, να ανακληθούν οι άδειες των βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή, να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις από κατοικημένες περιοχές και να αποδοθεί το σύνολο των 640 στρεμμάτων στο λαό της περιοχής. Μίλησαν ο Νίκος Μπεάζογλου, πρώην δήμαρχος Δραπετσώνας, ο Μιχ. Κομνηνός, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Τερψη-Χωρος», η Ελένη Κορδονέλλη, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων, ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, και ο Δημήτρης Δημόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου.

Η Νατάσσα Μποφίλιου στη συναυλία
Η Νατάσσα Μποφίλιου στη συναυλία
Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα, ο λαός του Περάματος πραγματοποιούσε άλλη μια κινητοποίηση με κεντρικό αίτημα τη μετεγκατάσταση εκτός οικιστικού ιστού των «καζανιών του θανάτου». Στο οξυμένο αυτό πρόβλημα μάλιστα ήρθε να προστεθεί και η απόφαση της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψουν σε χωματερή τα πάνω από 10 στρέμματα του παλιού νεκροταφείου. Με τον αγώνα τους διεκδικούν την εδώ και τώρα ανάπλαση των στρεμμάτων αυτών σε χώρο πρασίνου και αναψυχής. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Βασίλης Βατίστας πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», ο Ακης Αντωνίου, από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η Μαρία Δελλή, από το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», και ο Ξάνθος Γερμανάκος, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών.

Στην Ελευσίνα

«Η ανάπτυξή σας μας φέρνει ασφυξία, δεν αντέχουμε άλλο τη δυσοσμία»! Με το σύνθημα αυτό διαδήλωσαν στην Ελευσίνα κάτοικοι κι εργαζόμενοι στέλνοντας το μήνυμα ότι «δεν ανεχόμαστε να ζούμε καθημερινά με τη ρύπανση και τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης». Εκεί, στην καρδιά του Θριασίου, όπου η άναρχη βιομηχανική δραστηριότητα υποβαθμίζει χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο τη ζωή των εργαζομένων, η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μπροστά στο δημαρχείο της Ελευσίνας και ακολούθησε πικετοφορία, με τους συγκεντρωμένους να απαιτούν μέτρα προστασίας από τη ρύπανση στην περιοχή, να αποδοθεί στο λαό η έκταση της πρώην ΠΥΡΚΑΛ και όχι στα ΕΛΠΕ για να επεκτείνουν κι άλλο τη δραστηριότητά τους, να μην κατασκευαστεί αγωγός καυσίμων. Επίσης να ενισχυθούν το Θριάσιο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν η Καίτη Νικολάου, μέλος του Σωματείου ΟΤΑ Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας, και η Βιβή Γκίκα, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ελευσίνας. Παραβρέθηκε ο Κώστας Κώνστας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελευσίνας.

Ενάντια στους καταστροφικούς σχεδιασμούς στο Πάνειο Ορος

Ελευσίνα
Ελευσίνα
Συμβολική κινητοποίηση στο δημαρχείο Καλυβίων πραγματοποίησαν, την Παρασκευή, κάτοικοι της περιοχής έπειτα από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο Ορος, ζητώντας να σταματήσουν οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί.

Παράλληλα, οι κάτοικοι απαίτησαν φθηνό ρεύμα για το λαό, χωρίς καμία διακοπή, καθώς και ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή Ενέργειας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.


Πέραμα
Πέραμα

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ