Σάββατο 6 Ιούνη 2020 - Κυριακή 7 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Στη μέγγενη των μνημονίων διαρκείας ο λαός

Την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ, με ατζέντα, σύμφωνα με πληροφορίες, την επικύρωση της 6ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ την ίδια ώρα ανοίγει και επίσημα η 7η λεγόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, τα προαπαιτούμενα της οποίας ήδη προετοιμάζει η κυβέρνηση και μάλιστα με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος ειδικά σε ό,τι αφορά το νευραλγικό ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων. Θέμα λίγων βδομάδων είναι και η διαμόρφωση του νέου πτωχευτικού κώδικα, ο οποίος μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να αποσταλεί για τυχόν παρατηρήσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοθετήματος από τη Βουλή προγραμματίζεται μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να ισχύσει από 1/1/2021.

Σε γενικές γραμμές, μεταξύ άλλων στον κώδικα θα προβλέπεται πλήρης ρευστοποίηση της περιουσίας του «οφειλέτη» προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των τραπεζών και άλλων πιστωτών, σε συνδυασμό με σειρά από διατάξεις με στόχο τη δραστική μείωση του ιδιωτικού χρέους και το «ξεσκαρτάρισμα» του επιχειρηματικού πεδίου. Σε αυτήν τη βάση και κάτω από τους λεόντειους όρους των τραπεζών και άλλων πιστωτών θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία» σε μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Οπως λένε, ο οφειλέτης ...«απαλλαγμένος» από χρέη - λόγω πλειστηριασμών και τυχόν «κουρέματος» - θα έχει τη δυνατότητα επανόδου στην επιχειρηματική δραστηριότητα σε χρονικό διάστημα μέχρι 3 χρόνια μετά την κήρυξη της πτώχευσης.

Η πρώτη κατοικία ουσιαστικά θα αντιμετωπίζεται όπως οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο, ενώ θα προβλέπεται η πώληση και ενοικίαση του ακινήτου (sale and lease back) και μάλιστα με την ενεργοποίηση της σχετικής διαδικασίας από την τράπεζα, τα funds και άλλους πιστωτές. Σε αυτήν την περίπτωση, ο δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στον πιστωτή και στη συνέχεια μπορεί να έχει το δικαίωμα της διαμονής στην κατοικία του έναντι ενοικίου, «για μια ελάχιστη περίοδο».

Παραπέρα, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο περιλαμβάνουν δράσεις για τη «βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου στην επιχειρηματική δραστηριότητα», «βελτίωση και εκσυχρονισμό στο Εργατικό Δίκαιο», στη «λειτουργία της Δικαιοσύνης», στην Εκπαίδευση κ.α., χωρίς για την ώρα να υπάρχουν αναφορές στην εξειδίκευση των συμπληρωματικών παρεμβάσεων.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδας ετοιμάζει νέα πρόταση σχετικά με τη συγκρότηση της λεγόμενης «κακής» τράπεζας (bad bank), στην οποία θα περιέλθουν τα «κόκκινα» δάνεια και άλλα «προβληματικά» τμήματα των εγχώριων τραπεζών, ενώ σε πρώιμη φάση βρίσκονται τα παζάρια γύρω από τη συγκρότηση «κακής» τράπεζας σε επίπεδο Ευρωζώνης, εν αναμονή και του βαθμού διόγκωσης των «κόκκινων» δανείων τους επόμενους μήνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέοι «κόφτες» και θηλιές εκβιασμών στην πρώτη κατοικία(2019-02-16 00:00:00.0)
Μπαράζ πλειστηριασμών στη λαϊκή κατοικία, «παρακαταθήκη» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου(2018-02-21 00:00:00.0)
Προκαταβολή για την ενίσχυση των τραπεζών(2015-08-12 00:00:00.0)
Ανοίγει ο δρόμος για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας(2014-12-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ