Σάββατο 6 Ιούνη 2020 - Κυριακή 7 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
5 ΙΟΥΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πάνδημο το αίτημα για προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Στ. Ζωγραφάκης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση, ο οποίος καλωσόρισε την πρωτοβουλία, σημειώνοντας την ανάγκη να διαφυλαχτεί το Πάρκο ως δημόσιο αγαθό και χαιρετίζοντας τις προσπάθειες του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το λόγο πήραν επίσης εκπρόσωποι φορέων και σωματείων για σύντομες παρεμβάσεις.

Η Αλεξάνδρα Σμυρλή, από την Ενωση Γονέων Ανω Λιοσίων και Φυλής, μίλησε για το τεράστιο πρόβλημα της χωματερής, η ύπαρξη της οποίας για 60 χρόνια αποτελεί, όπως σημείωσε, τη ναυαρχίδα της υποβάθμισης στην περιοχή. «Η χωματερή ήδη φτάνει μια ανάσα απ' τον οικισμό Γεννηματά. Μιλάνε για ανάπτυξη. Εμείς μιλάμε για ζωή. Η ανάπτυξη που επικαλούνται είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που ανταγωνίζονται ποιος θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας. Είναι αδίστακτοι, δεν υπολογίζουν τη ζωή και την υγεία μας. Είμαστε όμως και εμείς αποφασισμένοι να τους χαλάσουμε τα σχέδια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Ελένη Καμαρινοπούλου, απ' το Σωματείο ΟΤΑ Αγίων Αναργύρων - Καματερού, ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την πρωτοβουλία και την πρόσκληση, και αναφέρθηκε στο πρόσφατο νομοσχέδιο που αφορά την Τοπική Διοίκηση, σημειώνοντας ότι αποφάσεις όπως αυτές για τους σταθμούς μεταφόρτωσης, για τη διευκόλυνση διαδικασιών απευθείας εκχώρησης σε ιδιωτικές εταιρείες της αποκομιδής των απορριμμάτων κ.ά. έχουν στον πυρήνα τους την ανάγκη τα συσσωρευμένα κεφάλαια να επενδυθούν και να διοχετευτούν σε νέους κερδοφόρους τομείς. Τόνισε πως «η καλύτερη συμβολή μας στη συγκεκριμένη Μέρα είναι να προχωρήσουμε σε έναν συλλογικό, ανυποχώρητο αγώνα», που «να αναδεικνύει τον πραγματικό αντίπαλο».

Η Σταυρούλα Κονταργύρη, απ' το Συντονιστικό Μαθητών Πετρούπολης, μίλησε για τη στήριξη των μαθητών στα δίκαια αιτήματα των ταξικών σωματείων και φορέων ενάντια στη χωματερή. «Οι μαθητές δεν θα ανεχτούμε να ζούμε με τον καρκίνο, θέλουμε καθαρό αέρα, σύγχρονα σχολεία (...) Θέλουμε πάρκα και χώρους άθλησης. Δεν θα ανεχτούμε να υποβιβάζεται καθημερινά η ζωή μας. Το σύνθημα "Δεν θα μας γεμίσουν καρκίνο για τα κέρδη τους" αγκαλιάστηκε από χιλιάδες μαθητές», σημείωσε αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες του Συντονιστικού.

Η Ζωή Μανιά, αντιπρόεδρος του 15μελούς του 3ου ΓΕΛ Ανω Λιοσίων και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Φυλής, υπογράμμισε ότι οι μαθητές μιας περιοχής που πνίγεται στα σκουπίδια και τις αρρώστιες δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια, κινητοποιούνται, οργανώνουν διαμαρτυρίες, με πιο πρόσφατη το κλείσιμο με τη βοήθεια σωματείων και φορέων της λεωφόρου ΝΑΤΟ, ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια από τη δημοτική αρχή «να περάσει την άποψη και σε μικρούς και σε μεγάλους ότι η ανάπτυξη της περιοχής μας εξαρτάται από τη χωματερή».

Ο Νίκος Κατσιγιάννης, από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, αναφέρθηκε στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος του λαού της περιοχής, όχι μόνο από τη χωματερή αλλά συνολικά από την πολιτική που ασκείται, προσθέτοντας: «Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, ξεκάθαρη και η δική μας στάση. Παλεύουμε ενωμένοι, μαζικά, δυναμικά, απέναντι σε όλη αυτήν την κατάσταση (...) για το κλείσιμο αυτού του αίσχους που καταστρέφει πέρα από το περιβάλλον και τις ζωές μας καθημερινά».

Ο Θ. Χαμαλίδης, απ' το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Φυλής και μέλος του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, χαιρέτισε την εκδήλωση σε έναν χώρο που, όπως είπε, το ΚΚΕ με τις παρεμβάσεις του απ' το 2010 έχει αναδείξει και διασώσει όχι μόνο όσον αφορά το περιβάλλον αλλά και την πολιτιστική και πολιτική προσφορά. Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια του ΚΚΕ να ξεπεραστεί το πρόβλημα της χωματερής που εδώ και 30 χρόνια ταλανίζει τους κατοίκους, με τις ευθύνες αποκλειστικά κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης. «Προκειμένου να έχουν ελεύθερα τα χέρια τους καταργούν Δημοτικά Συμβούλια, Περιφερειακά Συμβούλια, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και σε λίγο θα έχουμε και στην Ακρόπολη ανεμογεννήτριες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε την αποφασιστικότητα κατοίκων και φορέων να συνεχίσουν τον αγώνα, ξέροντας ποιοι είναι φίλοι και σύμμαχοι και ποιοι απέναντι, διαμηνύοντας «σε κάποιους που όψιμα παριστάνουν τους φίλους» ότι «κανείς δεν ξεχνάει τι έκαναν όταν είχαν θέσεις ευθύνης».

Ο Δ. Κοντός, από την Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Πετρούπολης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια των Ενώσεων, των Συλλόγων Γονέων, των μαθητών, των εκπαιδευτικών, να τεθεί σε προτεραιότητα το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σημειώνοντας για τον ΧΥΤΑ Φυλής: «Ολος ο προγραμματισμός που γίνεται δεν είναι για να φύγει, όπως λένε ο περιφερειάρχης και η προηγούμενη περιφερειάρχης, η σημερινή αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά για να παραμείνει». «Αρα λοιπόν εμείς βάζουμε ως θέμα το κλείσιμο όλων των εγκαταστάσεων, και της χωματερής και αυτών που σχεδιάζονται», σημείωσε και τόνισε πως «θα πρέπει να πυκνώσουν οι αγώνες, οι παρεμβάσεις, να γίνει όσο το δυνατόν πιο μαζική αυτή η διαδικασία υπεράσπισης της ζωής μας και του περιβάλλοντος».

Τέλος, στη συγκέντρωση διαβάστηκε μήνυμα του Μπ. Στεργιανού, προέδρου του Εκπολιτιστικού - Εξωραϊστικού Συλλόγου Γεννηματά, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί για έκτακτους λόγους, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει: «Στο συγκεκριμένο οικισμό, εργατικές κατοικίες, κατοικούν εργαζόμενοι, πολύτεκνοι, που δουλεύαμε μία ζωή και όταν μας κληρώθηκαν τα σπίτια δεν φανταζόμαστε ποτέ ότι αυτά θα ήταν μία ανάσα από το καρκίνωμα της χωματερής. Στον συγκεκριμένο οικισμό επιπλέον περνάνε πάνω από τα σπίτια μας οι γραμμές υπερύψηλης τάσης της ΔΕΗ. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ακόμα δεν μας έχουν παραχωρηθεί τα οριστικά παραχωρητήρια των σπιτιών μας. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις, περιφερειακές αρχές και η δημοτική αρχή Φυλής ανανεώνουν συνεχώς την παράταση της χωματερής. Είναι μία καθαρά εγκληματική ενέργεια σε βάρος της υγείας όλων των κατοίκων της περιοχής μας». Καλεί δε σε αγώνα «για το κλείσιμο, την απομάκρυνση του καρκινώματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ