Σάββατο 6 Ιούνη 2020 - Κυριακή 7 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
«ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ» ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
«Εξαφανίζουν» τα μέτρα προστασίας του λαού για να μη «μολυνθούν» τα κέρδη του κεφαλαίου

Eurokinissi

Απ' όπου κι αν πιάσει κανείς την περιβόητη «επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού», την οποία διαφημίζουν και προωθούν η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αποπνέει τη δυσωδία της αγοράς.

Δίπλα στο μπαράζ μέτρων παραπέρα τσακίσματος των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον Τουρισμό, στις Μεταφορές και σε άλλους σχετιζόμενους κλάδους, δίπλα στις ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας στα νησιά και τις άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας, κουρελόχαρτο γίνονται και τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, με την πλήρη υποταγή τους στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, σε αντίθεση με την προστασία της Υγείας των εργαζομένων, των κατοίκων σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας και των ταξιδιωτών.

Μετά τις επίσημες παραδοχές ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται «λάστιχο» και στην περίπτωση του Τουρισμού, με κριτήριο τη «βιωσιμότητα» των μεγάλων επιχειρήσεων (π.χ. ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό είχε παραδεχθεί ότι οι αεροπορικές εταιρείες «δεν συμφέρει να λειτουργήσουν αν δεν έχουν πληρότητα ικανή»), ήρθε να βάλει τη «βούλα» της και η ΕΕ:

Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατατάσσει πλέον σε χαμηλότερο δείκτη επικινδυνότητας τον κορονοϊό για τους εργαζόμενους - σε πλήρη αντίθεση με την πείρα μεγάλων χώρων δουλειάς που λειτούργησαν ως σοβαρές εστίες μετάδοσης σε Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ κ.α. - έρχεται να δώσει ακόμα περισσότερο χώρο στην εργοδοσία να εκμηδενίζει την όποια πρόληψη, δίνει άλλοθι στις κυβερνήσεις, στις αεροπορικές εταιρείες και το εφοπλιστικό κεφάλαιο να παστώνουν σαν σαρδέλες τους ταξιδιώτες, να κάνουν «εκπτώσεις» στις ανάγκες καθολικών διαγνωστικών ελέγχων, στο όνομα «να μην αποθαρρύνονται οι τουρίστες».

Κι όλα αυτά, την ίδια ώρα που κουνάνε το δάχτυλο στο λαό ότι «ο κίνδυνος δεν έχει περάσει», επιμένοντας στην «ατομική ευθύνη»...

«Κόστος» για το κεφάλαιο τα προληπτικά μέτρα...

Την ώρα που ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει ότι μετά τη σταδιακή απελευθέρωση των αφίξεων από τις 15 Ιούνη, «από 1η Ιουλίου ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε αυτό το άνοιγμα σχεδόν σε όλες τις χώρες», τα 12 κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν την περασμένη βδομάδα σε πτήση από το Κατάρ, αποτελούν ένα πρώτο δυνατό «σήμα κινδύνου» για τους χειρισμούς της κυβέρνησης προς όφελος του κεφαλαίου.

Οπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, πάντα στο όνομα να μην υπάρχουν εμπόδια στην «επανεκκίνηση του Τουρισμού», με τον πολλαπλασιασμό των αφίξεων από μέσα Ιούνη και πολύ περισσότερο από 1η Ιούλη, οι διαγνωστικοί έλεγχοι σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό θα είναι μόνο «δειγματοληπτικοί».

Επιπλέον, ήδη διάφοροι «ειδικοί» αναφέρουν ότι η εφαρμογή της θερμομέτρησης και όποιων άλλων προληπτικών μέτρων απαιτούνται να εφαρμοστούν στις πύλες εισόδου των αεροδρομίων, επιμηκύνει στο διπλάσιο το χρόνο διεκπεραίωσης και ελέγχου των επιβατών. Για να λυθεί το θέμα, βέβαια, με αυξημένες προσλήψεις προσωπικού ούτε λόγος - το γνωρίζουν πολύ καλά οι εκατοντάδες απολυμένοι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια - οπότε... «λύση» είναι να εκμηδενιστούν ακόμα και αυτά τα προληπτικά μέτρα.

Αντίστοιχα, δίπλα στην απόφαση κυβέρνησης και ΕΕ για 100% πληρότητα στα αεροπλάνα, δηλαδή για συνθήκες αυξημένου συγχρωτισμού σε πολύωρες πτήσεις, με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας χαλαρώνουν πλέον τα σχετικά πρωτόκολλα και στην ακτοπλοΐα.

Με λίγα λόγια, κάθε προληπτικό μέτρο θεωρείται «κόστος» για το κεφάλαιο και για αυτό επιδιώκεται να περιοριστεί όσο είναι δυνατό...

Κι ενώ η κυβέρνηση, προκειμένου να λύσει τα χέρια του κεφαλαίου πετσοκόβει κάθε προληπτικό μέτρο για την προστασία των εργαζομένων, των κατοίκων των τουριστικών περιοχών και των τουριστών... «θυμάται» να κάνει τον κέρβερο στους εργαζόμενους!

«Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Θα είμαστε αυστηροί στους ελέγχους σε αυτό το επίπεδο» (!), ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της φιέστας για την «επανεκκίνηση του τουρισμού».

Την ώρα που η μεγαλοεργοδοσία του κλάδου, όπως κάθε «ελληνικό καλοκαίρι», ξεζουμίζει τους εργαζόμενους ουσιαστικά χωρίς κανέναν έλεγχο από τους σμπαραλιασμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στους εργαζόμενους των 14 μορφών ελαστικής απασχόλησης, αναμασά την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης», με απειλές και για υπέρογκα πρόστιμα, αν για παράδειγμα δεν μπορούν να αναπνεύσουν φορώντας επί 10 και 12 ώρες μάσκα σε συνθήκες καύσωνα, τρέχοντας κακοπληρωμένοι κι ανασφάλιστοι σε υψηλές θερμοκρασίες από το ένα πόστο στο άλλο, «χτυπώντας» ατελείωτες και απλήρωτες υπερωρίες.

Ψευδεπίγραφη η «υγειονομική κάλυψη και ασφάλεια»

Εξίσου προκλητικές είναι και οι κυβερνητικές αναφορές για «υγειονομική κάλυψη και ασφάλεια» του πληθυσμού στους τουριστικούς προορισμούς.

Η αλήθεια είναι ότι «η αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα στην προστασία των εργαζομένων και των τουριστών» είναι κενό γράμμα, όσο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα νησιά και σε άλλες τουριστικές περιοχές είναι ανύπαρκτη έως υποτυπώδης. Οσο τα νοσοκομεία στο Αιγαίο και το Ιόνιο έχουν πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων κενές. Οταν 102 κατοικήσιμα νησιά δεν έχουν ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ενώ στα 5 νησιά που υπάρχουν ελάχιστα κρεβάτια, αρκετά δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Οταν το ΕΚΑΒ είναι με ρημαγμένο στόλο κι ελάχιστα πληρώματα, όταν τα πτητικά και πλωτά μέσα δεν επαρκούν για διακομιδές...

Η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα για την ανάγκη να αναπτυχθούν υποδομές σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο, ώστε το δημόσιο σύστημα Υγείας να μπορεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο περιστατικά τοπικής αναζωπύρωσης της νόσου, αλλά και την πρόκληση ατυχημάτων (π.χ. τροχαία), καθώς και τις χρόνιες ή έκτακτες ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού και των τουριστών.

Αδιάψευστος μάρτυρας για το πώς θα λειτουργήσει η «υγειονομική κάλυψη» είναι εξάλλου η εμπειρία από την προηγούμενη φάση της πανδημίας, όπου ουσιαστικά αναστάλθηκαν όλες οι υπηρεσίες Υγείας που αφορούσαν προβλήματα πλην του κορονοϊού...

Στοιχισμένος πίσω από τα ίδια συμφέροντα και ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, την πλήρη στοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την υπηρέτηση των ίδιων συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, όπως και τη συμβολή του στην «επόμενη μέρα» της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία, ήρθε να επιβεβαιώσει η δέσμη «10 προτάσεων για την Υγεία» που κατέθεσε ενόψει του τουριστικού ανοίγματος.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης με την κυβέρνηση, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν αμφισβητούν τα πετσοκομμένα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν λένε κουβέντα για την πλήρη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών, αλλά δίνουν «πάσες» για το παρακάτω: Προτείνει ενίσχυση των μονάδων Υγείας με «επικουρικό» αντί για μόνιμο προσωπικό, το οποίο πληρώνεται από τα έσοδα των νοσοκομείων, «εθελοντική» μετακίνηση υγειονομικών, «συνδυασμό εργασίας και διακοπών» κ.ά., αντιλαϊκές προτάσεις παλιές και πρωτοεφαρμοσμένες από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ...

Μόνη τους έγνοια οι επιχειρηματικοί όμιλοι που «έσκασαν» στα ρεκόρ

Και το φετινό «ελληνικό καλοκαίρι» όλα τα αστικά κόμματα ομονοούν στη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία: Ούτε ένα ευρώ παραπάνω από το κράτος για προσλήψεις των 6.500 μόνιμων γιατρών και 20.000 μόνιμων νοσηλευτών που έλειπαν και πριν την πανδημία από τα δημόσια νοσοκομεία. Ούτε ένα ευρώ για την πλήρη ανάπτυξη Κέντρων Υγείας με συνεχή λειτουργία...

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δίνει και πάλι πακτωλό χρημάτων στο τουριστικό κεφάλαιο, έχοντας ως μοναδική υποχρέωση να εξασφαλίσει γιατρό για... τηλεφωνικές διαγνώσεις.

Δίνουν νέα προκλητικά προνόμια και νέα αντεργατικά εργαλεία στους... «αναξιοπαθούντες» μεγαλοξενοδόχους, που όλα τα τελευταία χρόνια μετρούσαν το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ σε τζίρους και κέρδη. Πού όσο στα δημόσια νοσοκομεία κλείνουν τμήματα και κρεβάτια, στα πεντάστερα ξενοδοχεία σε μια δεκαετία αύξησαν τις κλίνες τους κατά 75%, στα τετράστερα κατά 20% και στα τριάστερα κατά 10%. Που στο ίδιο διάστημα αυτό που «μοίρασαν» στους εργαζόμενους του κλάδου ήταν η διεύρυνση της μερικής απασχόλησης κατά 144% (2009: 24,6 χιλιάδες εργαζόμενοι - 2018: 60,1 χιλιάδες εργαζόμενοι), όπως και η μείωση στο μέσο μεικτό μεροκάματο σε ξενοδοχεία και εστιατόρια άνω των 10 εργαζομένων από τα 50,84 ευρώ το 2011, στα 39,56 ευρώ το 2018.

Ενίσχυση της πάλης για την Υγεία και ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Επιβεβαιώνεται ότι κυρίαρχο κριτήριο και στην κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, είτε σε φάση έξαρσης είτε σε φάση ύφεσης, δεν είναι η προστασία της υγείας του λαού, αλλά η στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, η εγκληματική λογική του «κόστους - οφέλους» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό - Επισιτισμό, για τους κατοίκους των τουριστικών περιοχών, συνολικά για το λαό, μαζί με την πάλη για το μεροκάματο, είναι η ενίσχυση του αγώνα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας με κρατική ευθύνη, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Ασφάλισης για όλους, με πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Αυτήν την αναγκαία κλιμάκωση του αγώνα μπορούν και πρέπει να ενισχύσουν τα συλλαλητήρια των συνδικάτων στις 11 Ιούνη, οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Τουρισμό και φυσικά η πανυγειονομική απεργία στις 16 Ιούνη.


Ε. Τζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ