Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα γραφεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ |
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για εργαζόμενους που απολύθηκαν τον περασμένο Απρίλη, οι οποίοι δούλευαν στα εργοστάσια και μηχανοστάσια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αρχικά με τον μανδύα της «μαθητείας» για δύο περίπου χρόνια και στη συνέχεια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Συνολικά, οι απολυμένοι φθάνουν το 40% των εργαζομένων στον τομέα συντήρησης και τροχαίου υλικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης, η Επιτροπή Απολυμένων συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φ. Τσαλίδη, η στάση του οποίου ήταν προκλητική. Απάντησε ότι προσπαθεί να δει... τη μεγάλη εικόνα (!) και αν τα πάει καλά η οικονομία ίσως να κάνει προσλήψεις από Σεπτέμβρη. Στην επισήμανση ότι οι απολύσεις στέρησαν το ψωμί από εργαζόμενους, απάντησε, λέγοντας... «σιγά τη διαφορά» (!) εννοώντας ότι οι μισθοί που έπαιρναν, στο πλαίσιο της μαθητείας, ήταν τόσο χαμηλοί που η διαφορά από το να μην τους παίρνουν ήταν ελάχιστη!
Μετά τη συνάντηση, απολυμένοι και εργαζόμενοι πίεσαν τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΣ), Π. Παρασκευόπουλο, να πάρει η Ομοσπονδία απόφαση για απεργία και αυτός έδωσε την ίδια απάντηση που είχαν δώσει πριν από λίγες μέρες συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, ότι τάχα δεν μπορούν να συνεδριάσουν τα όργανα λόγω κορονοϊού (!) και ότι η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει στις 10 Ιούνη...
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από το εργοστάσιο και το μηχανοστάσιο της εταιρείας, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι φορέων και συνδικάτων και άλλων κλάδων, μεταξύ αυτών η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, το Σωματείο Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών «Η Ενότητα», το Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΚΟ - Τραπεζών, εργαζόμενοι από το αεροδρόμιο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Επίσης, τον αγώνα των απολυμένων στηρίζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
Η Κική Εξερτζή, μέλος της Επιτροπής, επισήμανε «ότι οι υποσχέσεις που έδινε η διοίκηση αποτελούσαν δόλωμα για να προσφέρουμε έργο χωρίς να έχουμε απαιτήσεις. Για δύο χρόνια ήμασταν από το πρωί μέχρι το βράδυ στον δρόμο με αμοιβή λίγο πάνω από 300 ευρώ. (...) Και ξαφνικά η "νέα γενιά σιδηροδρομικών", που μας είχαν κάνει να πιστεύουμε ότι είμαστε, έγινε "περιττό έξοδο" για την εταιρεία».
Ο Παναγιώτης Μπούρος, μέλος της Επιτροπής, κάλεσε τα Σωματεία και την ΠΟΣ, να στηρίξουν στην πράξη τον αγώνα τους και να πάρουν αποφάσεις για κλιμάκωση του αγώνα με απεργία. Ακόμα, τόνισε πως «ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και στέλνουμε μήνυμα προς τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την κυβέρνηση και σε όποιον μπει εμπόδιο. Με τον πόλεμο που ανοίξανε με τις ζωές μας, δεν θα ξεμπερδέψουνε εύκολα!»
Το αμέσως επόμενο διάστημα, η Επιτροπή θα δώσει συνέχεια στις αγωνιστικές δράσεις της.