Παρασκευή 29 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες με αιχμή την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Κάλεσμα για μέρα δράσης στις 4 Ιούνη, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Γιάννενα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Γιάννενα
Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και η «επόμενη μέρα» προμηνύει νέο μπαράζ απολύσεων συμβασιούχων, επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, διατήρηση κρατικής υποχρηματοδότησης, βάθεμα της εμπορευματοποίησης.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, σωματεία και φορείς οργανώνουν κινητοποιήσεις με αιχμή, αυτήν την περίοδο, την πάλη ενάντια στις απολύσεις, διεκδικώντας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Στην Αττική

Κάλεσμα να γίνει η Πέμπτη 4 Ιούνη μέρα πανελλαδικής δράσης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην Υγεία - Πρόνοια απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου στα σωματεία των δημόσιων νοσοκομείων και προνοιακών μονάδων. Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί σε έκτακτη σύσκεψη την Τρίτη 2/6 όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου που δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, για να οργανώσουν μαζί τον αγώνα για τη μονιμοποίησή τους. «Τυχόν απόλυσή τους - εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειές τους - θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο», σημειώνει το Σωματείο, αναδεικνύοντας την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τα εμπόδια που έβαλαν στη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Κινητοποίηση στην είσοδο του νοσοκομείου πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στον Ερυθρό Σταυρό, οι οποίοι είδαν τον Απρίλη, εν μέσω πανδημίας, να απολύονται 25 εργαζόμενοι από την καθαριότητα και τη σίτιση οι οποίοι είχαν υπογράψει ατομική σύμβαση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ τα οργανικά κενά εξακολουθούν να είναι πάνω από 550. Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε νέα κινητοποίηση στις 4 Ιούνη, διεκδικώντας τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Στα Γιάννενα

Σε στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο προχώρησε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, απαιτώντας τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Την κινητοποίηση στήριξε το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Γιώργος Φλούδας, τόνισε την ανάγκη να λυθεί το θέμα της καθαριότητας και να μη γίνουν οι επικείμενες απολύσεις συμβασιούχων, με μετατροπή των σημερινών συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και προσθήκη νέων οργανικών θέσεων στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου.

Ο Γιώργος Πρέντζας, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, κατήγγειλε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για παραπέρα ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, μέσα και από την υλοποίηση του ευρωενωσιακού προγράμματος SURE.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Κώστας Ηλίας. Κάλεσε το προσωπικό του νοσοκομείου να δυναμώσει την πάλη του, μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους του νομού, ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, καταλήγοντας στην ανάγκη τα σωματεία του Δημοσίου να εγγράψουν στη δύναμή τους όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων, ώστε να σταματήσει ο απαράδεκτος διαχωρισμός τους σε μόνιμους και συμβασιούχους.

Στο Ηράκλειο Κρήτης

Τέλος, το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) οργάνωσε χτες σύσκεψη με τους συμβασιούχους. Ηδη τον ερχόμενο Νοέμβρη με Δεκέμβρη λήγουν οι συμβάσεις 200 εργαζομένων στην καθαριότητα και τη σίτιση, ενώ το Γενάρη αναμένεται να απολυθούν 60 συμβασιούχοι με τον ΟΑΕΔ (νοσηλευτές, διοικητικοί, τεχνολόγοι κ.λπ.). Η διοίκηση του νοσοκομείου, με τις πλάτες και της σημερινής κυβέρνησης, προσανατολίζεται να παραδώσει και τον ιματισμό σε ιδιώτες. Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν χτες να προχωρήσουν στις 4 Ιούνη σε στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ΥΠΕ, ενώ καλούν σε συμμετοχή και τα άλλα σωματεία Υγείας και Πρόνοιας της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ