Παρασκευή 29 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Μαζική απάντηση στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας

«Δεν θα θυσιαστούμε ξανά - Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία», το μήνυμα της χτεσινής κινητοποίησης στην Αθήνα

Από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Με μια μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας εκατοντάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στις τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, έστειλαν χτες δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα: «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά! Δεν θα θυσιαστούμε για άλλη μια φορά για τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας!».

Η κινητοποίηση, που διοργάνωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην Αττική, ξεκίνησε με συγκέντρωση στο Σύνταγμα και συνεχίστηκε με πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις και ρίψη χημικών. Η επέμβαση καταστολής, ωστόσο, όχι μόνο δεν διέλυσε τη συγκέντρωση αλλά προκάλεσε την οργή των εργαζομένων που παρέμειναν συγκεντρωμένοι φωνάζοντας συνθήματα, μέχρι την πραγματοποίηση συνάντησης αντιπροσωπείας με την γγ του υπουργείου.

Μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων και σωματείων

Στην πρωτοβουλία για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου ανταποκρίθηκαν πολλά επιχειρησιακά σωματεία, που πήραν αποφάσεις συμμετοχής και σε πολλές περιπτώσεις οργάνωσαν την παρουσία τους μέσα από συζήτηση σε Γενικές Συνελεύσεις, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που θέτει το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου παραμένουν κλειστές.

Παρούσα στην κινητοποίηση η νέα βάρδια των εργαζομένων του κλάδου
Παρούσα στην κινητοποίηση η νέα βάρδια των εργαζομένων του κλάδου
Αναλυτικότερα, στο χτεσινό συλλαλητήριο συμμετείχαν με αποφάσεις τους τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Stanley», «Athens Marriott», «Grand Resort Lagonisi», «Ζαφόλια», «Hilton», «Athens Plaza», «Royal Olympic», «Intercontinental», «Crowne Plaza», τα Σωματεία στις επισιτιστικές επιχειρήσεις «Select» και «Newrest» και στο Καζίνο Πάρνηθας.

Εργαζόμενοι από το αεροδρόμιο της Αθήνας πήραν μέρος τόσο με το μπλοκ του Σωματείου στην «Select» όσο και πίσω από το πανό του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Αισθητή έκαναν την παρουσία τους εργαζόμενοι από το «Caravel», αλλά και η Σωματειακή Επιτροπή από το «Electra Metropolis».

Αποφάσεις στήριξης της πρωτοβουλίας πήραν επίσης το Πανελλήνιο Σωματείο Τουριστικών Συνοδών, το Συνδικάτο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Δεκάδες νέοι εργαζόμενοι πήραν τη θέση τους στα μπλοκ του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής και της Επιτροπής Νέων του κλαδικού Συνδικάτου, ενώ με δικό της πανό συμμετείχε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στην κινητοποίηση πήραν επίσης μέρος αυτοαπασχολούμενοι στην εστίαση, μικροί επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν, όπως και οι εργαζόμενοι, γενικευμένα αδιέξοδα.


Στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα μίλησε ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, ενώ προηγήθηκαν χαιρετισμοί εκπροσώπων επιχειρησιακών σωματείων.

Κατεβασμένα ρολά και ρίψη χημικών έξω από το υπουργείο

Οταν η πορεία έφτασε έξω από το υπουργείο συνάντησε το γνωστό σκηνικό της «υποδοχής» με κλειστές πόρτες και κατεβασμένα ρολά. Στο αίτημα για συνάντηση αντιπροσωπείας με τον υπουργό, η ...απάντηση ήταν η ρίψη χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν πάρει θέση πίσω από τα κατεβασμένα ρολά του υπουργείου.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων κατήγγειλαν την κυβέρνηση που ενώ στρώνει κόκκινα χαλιά για τους ξενοδόχους και τρέχει να εκπληρώσει κάθε τους αξίωση, έχει τις πόρτες του υπουργείου κλειστές για τους εργαζόμενους, που καταδικάζονται να ζουν με 400 ευρώ.

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η κινητοποίηση και η επίθεση της αστυνομίας, προσήλθε στον χώρο η γγ του υπουργείου, Αννα Στρατινάκη. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την «υποδοχή» που τους επιφύλαξε η κυβέρνηση και απαίτησαν συνάντηση με αντιπροσωπεία τους.

Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Στη συνάντηση που τελικά έγινε με την γγ του υπουργείου, τα σωματεία κατάφεραν να αποσπάσουν τη δέσμευση του υπουργείου Εργασίας για επαναπρόσληψη όλων των εποχικών εργαζομένων. Συγκεκριμένα, ενώ η ρύθμιση που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση έκανε λόγο για επαναπρόσληψη και ένταξη στον μηχανισμό στήριξης μόνο όσων έχουν καταθέσει σχετικές αιτήσεις, η παρέμβαση των σωματείων οδήγησε στη δέσμευση πως αυτή θα αλλάξει, ώστε να συμπεριλάβει όλους όσοι εργάστηκαν την περασμένη σεζόν ως εποχικοί.

Νέα συγκέντρωση στις 4 Ιούνη

Από τη σύσκεψη του κλαδικού και των επιχειρησιακών σωματείων μετά την κινητοποίηση
Από τη σύσκεψη του κλαδικού και των επιχειρησιακών σωματείων μετά την κινητοποίηση
«Συνεχίζουμε τον αγώνα για να καλυφθεί συνολικά το εισόδημα των εργαζομένων από το κράτος και την εργοδοσία. Κάναμε ένα βήμα, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις για να δικαιωθούν όλα τα αιτήματά μας», τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο. Αμέσως μετά την κινητοποίηση, ακολούθησε σύσκεψη του κλαδικού και επιχειρησιακών σωματείων στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, όπου οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα συγκέντρωση την Πέμπτη 4/6, στις 4 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας συνάντηση με την πολιτική του ηγεσία. «Ο υπουργός των ξενοδόχων θα μας δει θέλει δε θέλει», διαμηνύουν τα σωματεία.

Επίσης, στις 10 Ιούνη, τα σωματεία θα αξιοποιήσουν την κινητοποίηση που έχει ανακοινώσει η Ομοσπονδία του κλάδου στην αλυσίδα της δράσης που ήδη ξεδιπλώνουν.

Αλληλεγγύη από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Την αλληλεγγύη τους στην κινητοποίηση και τα αιτήματά της εξέφρασαν συνδικαλιστικές οργανώσεις του εξωτερικού.

Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), η Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση Εργαζομένων σε Ξενοδοχεία - Τουρισμό της ΠΣΟ (HOTOUR WFTU), Συνδικάτα Εργαζόμενων Ξενοδοχείων - Τουρισμού της Σερβίας της συνδικαλιστικής οργάνωσης SLOGA, η Συντεχνία Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής Κύπρου (ΣΥΞΚΑ) της ΠΕΟ.


Την υποστήριξή τους εξέφρασαν, επίσης, μεταξύ άλλων, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν», φοιτητικοί σύλλογοι κ.ά.


Εξω από το υπουργείο Εργασίας
Εξω από το υπουργείο Εργασίας

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ