Παρασκευή 29 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
Χωρίς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας οι οδοντίατροι

Με αφορμή την επαναλειτουργία των οδοντιατρείων και τα «πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης», οι οδοντίατροι καταγγέλλουν ότι παρά την αυξημένη επικινδυνότητα που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους «τα αρμόδια υπουργεία δεν έπραξαν τα δέοντα για να εξασφαλίσουν στον οδοντιατρικό κλάδο τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας».

Οπως επισημαίνει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, λόγω της στενής επαφής με το στόμα του ασθενούς και της δημιουργίας αερολύματος κατά τη διάρκεια της πλειοψηφίας των οδοντιατρικών πράξεων, οι οδοντίατροι βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή» και η άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος βρίσκεται στον πρώτο βαθμό επικινδυνότητας των υγειονομικών επαγγελμάτων. Για να προστατεύσουν τους ίδιους αλλά και τους ασθενείς τους χρειάζονται συγκεκριμένα μέσα ατομικής προστασίας, τα οποία - όπως καταγγέλλουν - ακόμη και σήμερα αδυνατούν να προμηθευτούν εύκολα. Εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις, με αποτέλεσμα, όταν βρεθούν, οι τιμές να είναι αυξημένες και πολλοί οδοντίατροι να μην μπορούν να ανταποκριθούν.

Η Ομοσπονδία ζητά μέσα ατομικής προστασίας και διασφάλιση της επάρκειάς τους, διάθεση δωρεάν τεστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό και ουσιαστική ενίσχυση των ευπαθών ομάδων οδοντιάτρων με διαπιστωμένη αδυναμία άσκησης του επαγγέλματος.

Ακόμη επισημαίνουν ότι «η εξαίρεση της οδοντιατρικής από τη δημόσια Ασφάλιση έχει επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον μόνο τις επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν. Η στοματική υγεία των Ελλήνων, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας, έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Η πολιτεία, που εδώ και 40 χρόνια δεν προσφέρει οδοντιατρική περίθαλψη στους πολίτες, πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και να καλύψει τη βασική οδοντιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Η οδοντιατρική περίθαλψη πρέπει να ενταχθεί στον γενικό σχεδιασμό της Υγείας και παράλληλα να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές, με πλήρη στελέχωση και εκσυγχρονισμό των υποδομών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ