Παρασκευή 22 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΥ - ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ COVID-19
Ευχολόγια και διαπιστώσεις ενώ η πανδημία εξαπλώνεται

Βασική προτεραιότητα η υπεράσπιση της καπιταλιστικής οικονομίας, ενώ οι κόντρες των μονοπωλίων αγριεύουν

Η πανδημία της νόσου Covid-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται διεθνώς, με το επίκεντρο να μεταφέρεται, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, στη Λατινική Αμερική και την ανησυχία να μεγαλώνει για τις επιπτώσεις ενός δεύτερου κύματος ραγδαίας εξάπλωσης και στις περιοχές όπου υπήρξε έξαρση το τελευταίο 4μηνο.

Ωστόσο, όπως επιβεβαίωσε και η πρόσφατη Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, προτεραιότητα των αστικών κυβερνήσεων αλλά και του ίδιου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (του οποίου άλλωστε η λειτουργία αντανακλά τον σημερινό διεθνή συσχετισμό δυνάμεων και τις προτεραιότητες που υπηρετεί σήμερα και ο ίδιος ο ΟΗΕ συνολικά) αποτελεί η υπεράσπιση της καπιταλιστικής οικονομίας και με γνώμονα αυτό καθορίζουν και συζητούν συνταγές και σχέδια «αντιμετώπισης της πανδημίας», με φόντο τους σκληρούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που σιγοβράζουν. Τα δημόσια συστήματα Υγείας παραμένουν στο έλεος των νόμων της αγοράς, με τεράστιες ελλείψεις και κενά, ενώ η πανδημία αντιμετωπίζεται και ως ευκαιρία διάνοιξης νέων επενδυτικών διαδρόμων για μια σειρά μονοπώλια (Φαρμάκου, ομίλους νέων τεχνολογιών κ.τ.λ.), για αυτό και η απόφαση της Συνέλευσης μιλά γενικόλογα για «ένταση των προσπαθειών για τον έλεγχο της πανδημίας» και εκφράζει προσδοκίες για «ισότιμη πρόσβαση και δίκαιη διανομή των απαραίτητων τεχνολογιών και προϊόντων που αφορούν τον τομέα της Υγείας και την αντιμετώπιση του ιού»...

Την ίδια στιγμή, δεκάδες εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη είναι αντιμέτωποι όχι μόνο με τον νέο κορονοϊό αλλά και με τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, που εστιάζοντας τώρα στη νόσο Covid-19 «εγκαταλείπουν» μια σειρά άλλες ασθένειες, ναρκοθετώντας τη ζωή και την ασφάλεια ακόμα περισσότερων.

Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία του ενημέρωση για την εξάπλωση της πανδημίας, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς - την Τετάρτη - είπε ότι «τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ 106.000 νέα κρούσματα, τα περισσότερα που έχουν δηλωθεί σε μια μόνο μέρα από το ξέσπασμα της πανδημίας». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «σχεδόν τα 2/3 των κρουσμάτων αναφέρθηκαν σε μόλις 4 χώρες...», αναφερόμενος σε χώρες «χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», για τις οποίες «είμαστε πολύ ανήσυχοι σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων».

Ακόμα, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να βυθιστούν στην ακραία φτώχεια στην Αφρική εξαιτίας της πανδημίας, προσθέτοντας ότι η νόσος Covid-19 απειλεί τις προόδους που έχουν σημειωθεί στην ήπειρο και θα επιδεινώσει τις υπάρχουσες ανισότητες, θα εντείνει την πείνα, τον υποσιτισμό και το πόσο ευάλωτος είναι ο πληθυσμός στην ασθένεια. Κατά τα άλλα, ο Γκουτέρες ζήτησε κινητοποίηση για την αποφυγή μιας δημοσιονομικής κρίσης και για να προστατευτεί η ήπειρος από την απώλεια εσόδων, ζητώντας και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του χρέους των αφρικανικών χωρών, ξεκινώντας από ένα γενικό πάγωμα του χρέους των χωρών που δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν.

Πάντως, το ότι δεν είναι όλοι ίσοι απέναντι στην ασθένεια επιβεβαιώνεται και από την εξέλιξη της πανδημίας στις «πλούσιες χώρες». Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, στις ΗΠΑ, Αντριου Κουόμο, οι κάτοικοι από φτωχές συνοικίες της μεγαλούπολης διαπιστώθηκε ότι έχουν μολυνθεί κατά 27,5% σε αντίθεση με το γενικό ποσοστό μόλυνσης όλου του πληθυσμού, που είναι 19,9%.

Τέλος, όσον αφορά τη μελέτη του SARS-COV-2, Κινέζοι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι διαπίστωσαν αλλαγή συμπεριφοράς του σε εστίες που εμφανίζονται στα βορειοανατολικά της χώρας (περιοχές Τζιλίν και Χελονγκτζιάνγκ), αναφέροντας ότι οι ασθενείς φέρουν τον ιό για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και χρειάζεται να περάσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (σε σχέση με περιπτώσεις από τη Γουχάν π.χ.) για να διαγνωστούν αρνητικοί. Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτό ίσως να σημαίνει ότι ο ιός μεταβάλλεται κατά άγνωστους τρόπους, περιπλέκοντας τις προσπάθειες για την αντιμετώπισή του.

Σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του SARS-COV-2 σε παγκόσμιο επίπεδο, χτες έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν φτάσει τα 5.137.481 και τα θύματα τα 331.499. Ενδεικτικά η εικόνα ήταν ως εξής: Στις ΗΠΑ 1.601.466 και 95.306, στη Ρωσία 317.554 και 3.099, στη Βραζιλία 296.033 και 19.148, στην Ισπανία 279.524 και 27.888 (με μη επικαιροποιημένα στοιχεία), στη Βρετανία 250.908 και 36.042, στην Ιταλία 228.006 και 32.486, στην Τουρκία 153.548 και 4.249.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org