Παρασκευή 22 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Παζάρια και κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα

Από τις μάχες στα περίχωρα της Τρίπολης
Από τις μάχες στα περίχωρα της Τρίπολης
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Εντονη διπλωματική και στρατιωτική κινητικότητα αναπτύσσεται τα τελευταία 24ωρα με επίκεντρο τις συγκρούσεις σε ανοιχτά μέτωπα της δυτικής Λιβύης, σε μια περίοδο κατά την οποία δείχνουν να υπερτερούν στα πεδία των μαχών οι ένοπλες δυνάμεις ισλαμιστών, Σύρων μισθοφόρων και Τούρκων στρατιωτικών που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης οι εξελίξεις στη Λιβύη απασχόλησαν τους Προέδρους των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για την «επιδείνωση της ξένης ανάμειξης» στη Λιβύη και «συμφώνησαν στην ανάγκη επείγουσας αποκλιμάκωσης».

Ακολούθησε χτες το πρωί η τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αφού αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη που έχουν θέσει σε υποχώρηση τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, σημείωσαν τη σημασία τερματισμού των εχθροπραξιών «χωρίς καθυστέρηση». Τάχθηκαν δε υπέρ της επανέναρξης της πολιτικής διαδικασίας του ΟΗΕ, με «απαραίτητη τη συμμετοχή των λιβυκών πλευρών», και συμφώνησαν σε ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ Μόσχας - Αγκυρας για τη «γενικότερη διευθέτηση» στη Συρία.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του Σάρατζ εμφανίστηκαν χτες να θέτουν υπό έλεγχο και την πόλη Αλ Ασαμπα, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Χάφταρ. Οι δυνάμεις του τελευταίου φέρεται πως απέκτησαν 8 ρωσικά επανδρωμένα - με πιλότους από Σερβία και Ρωσία - μαχητικά αεροσκάφη τύπου «MiG-29», σε μια προσπάθεια να χτυπήσουν τις αντίπαλες δυνάμεις. Ακολούθησε η δήλωση του επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας του LNA, Σακρ αλ Τζαρούσι, πως το προσεχές διάστημα επίκειται «μεγάλη αεροπορική επιχείρηση» κατά εχθρικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι πλέον είναι «στόχοι» όλες οι θέσεις τουρκικών δυνάμεων και συμφερόντων στη Λιβύη.

Το ίδιο διάστημα, Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φαίνεται ότι έχουν άρει την υποστήριξή τους στον Χάφταρ και ότι έχουν βρει πιθανό αντικαταστάτη του στο πρόσωπο του προέδρου της εκλεγμένης Βουλής που εδρεύει στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ. Ο Σάλεχ, που μέχρι πρότινος στήριζε τον Χάφταρ, φαίνεται πως αξιοποιεί την παρούσα συγκυρία προς όφελός του. Φέρεται μάλιστα να προωθεί έναν νέο «οδικό χάρτη» με στόχο την επίλυση της κρίσης, αναζητώντας τη στήριξη Βρετανίας, Αιγύπτου και ΗΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ