Παρασκευή 22 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Ερχεται πείνα, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός...

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επέλαση της πείνας και της φτώχειας στον Λίβανο και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή χτύπησε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας, Χασάν Ντιάμπ, με άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post».

«Πριν από μερικές βδομάδες πραγματοποιήθηκαν στον Λίβανο οι πρώτες διαμαρτυρίες πείνας. Πολλοί Λιβανέζοι έχουν ήδη σταματήσει να αγοράζουν κρέας, φρούτα και λαχανικά και σύντομα ίσως δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμη και ψωμί», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η χώρα κατάντησε να εισάγει σήμερα πάνω από το 50% των τροφίμων που χρειάζεται, «παρά το εύκρατο κλίμα, το γόνιμο έδαφος και τους ικανούς αγρότες». Επικαλούμενος μακροχρόνια προβλήματα διαφθοράς και δραματική μείωση επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, στον οποίο δουλεύει το 25% του εργατικού δυναμικού, ανέφερε πως η αγροτική παραγωγή συνεισφέρει μόλις στο 3% της οικονομίας. Προέβλεψε πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από θεσμικά όργανα του διεθνούς μεγάλου κεφαλαίου, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και από τις 20 πλουσιότερες χώρες (G20), τότε θα αυξηθούν σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, με αποσταθεροποιητικές συνέπειες τόσο για την ίδια όσο και για τη Μέση Ανατολή.

Πρότεινε να αρθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές τροφίμων, όπως αυτοί που επέβαλε πρόσφατα η Ρωσία και σχεδιάζει η Ουκρανία, εξηγώντας ότι μειώνουν τη διάθεση τροφίμων και φουντώνουν την ακρίβεια. Κάλεσε ΗΠΑ, G20 και Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης να συντονίσουν τις πολιτικές τους «ώστε να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική κρίση σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα» και να αποτραπούν οι πληθωριστικές αυξήσεις στα τρόφιμα. Τέλος, κάλεσε ΗΠΑ και ΕΕ να θεσπίσουν ειδικό έκτακτο ταμείο για να βοηθήσουν τη Μέση Ανατολή να αποφύγει την επισιτιστική κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ