Παρασκευή 22 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Δήλωσε ότι καταργεί τις μεθοριακές ζώνες διέλευσης

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Η Ουγγαρία συμφώνησε να καταργήσει τις μεθοριακές ζώνες διέλευσης, όπου αιτούντες άσυλο κρατούνται σε καταυλισμούς μέχρι οι αρχές να εξετάσουν τις αιτήσεις τους. Η απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης αποτελεί συμβιβασμό και συμμόρφωση με απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, που έκρινε παράνομη αυτή την πρακτική, στο πλαίσιο και της «δίκαιης κατανομής βαρών» προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο της ΕΕ, τέσσερις αιτούντες άσυλο (δύο από το Αφγανιστάν και δύο από το Ιράν), που έχουν εγκλωβιστεί στη ζώνη διέλευσης στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία από τα τέλη του 2018, βρίσκονται στην ουσία υπό κράτηση και θα πρέπει να απελευθερωθούν από ένα τοπικό δικαστήριο.

«Η ουγγρική κυβέρνηση διαφωνεί με την απόφαση, τη θεωρούμε επικίνδυνη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, όμως ως κράτος - μέλος της ΕΕ θα συμμορφωθούμε με όλες τις αποφάσεις του δικαστηρίου», δήλωσε σε ηλεκτρονική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπαν, η κυβέρνηση του οποίου έχει σφραγίσει από το 2015 τα νότια σύνορα, εμποδίζοντας τη διέλευση μεταναστών και προσφύγων προς τη Δυτική Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος του Ορμπαν σημείωσε ότι οι τέσσερις αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν αλλού υπό κράτηση, ενώ άλλοι 280 άνθρωποι θα μεταφερθούν σε μια εγκατάσταση για αιτούντες άσυλο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org