Από την έναρξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τα κρούσματα γρίπης που αναφέρθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τόσο από το βόρειο, όσο και από το νότιο ημισφαίριο, έπεσαν σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο. Ο λόγος, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, είναι ότι τα μέτρα δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού και ιδιαίτερα η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση εμποδίζουν και τη διάδοση της γρίπης. Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται κυρίως μέσω σταγονιδίων και αεροζόλ, όπως και ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την Covid-19, αλλά έχουν μικρότερη μεταδοτικότητα απ' αυτόν. Γι' αυτό τα μέτρα για τον κορονοϊό κατάφεραν σχεδόν να εξαφανίσουν πέρσι τη γρίπη, παρότι οι κυβερνήσεις δεν φρόντισαν να υπάρξουν δυνατότητες τήρησής τους σε χώρους εργασίας, Εκπαίδευσης, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.τ.λ., ρίχνοντας όλο το βάρος στην ατομική ευθύνη, όπως άλλωστε έκαναν και για την εφαρμογή των υπόλοιπων μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. Η καταβαράθρωση των κρουσμάτων γρίπης δείχνει πόσο διαφορετική είναι η πανδημία του κορονοϊού, συγκριτικά με την εποχιακή επιδημία γρίπης, καθώς εξαρχής ο SARS-CoV-2 ήταν πολύ πιο μεταδοτικός, με το στέλεχος «Δέλτα» που κυριαρχεί σήμερα, να είναι πολλές φορές πιο μεταδοτικό από τους ιούς της γρίπης. Σε καμία περίπτωση η Covid-19 δεν είναι μια «γριπούλα», ούτε ως προς τη μεταδοτικότητα, ούτε ως προς τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία (θνησιμότητα, μακροπρόθεσμες συνέπειες κ.τ.λ.).
Στο δημοσιευόμενο διάγραμμα εμφανίζονται τα στοιχεία για τις περιπτώσεις γρίπης των τελευταίων ετών στη Βόρεια Αμερική, αλλά παρόμοια είναι τα διαγράμματα και για τη Νότια Αμερική, την Ωκεανία και τις άλλες ηπείρους. Στις ΗΠΑ, των 650.000 νεκρών από κορονοϊό, την περίοδο 2020-2021 παρουσιάστηκαν μόλις 700 θάνατοι από γρίπη, συγκριτικά με τους 22.000 θανάτους της προηγούμενης σεζόν και τους 34.000 της προπροηγούμενης.
Καθώς το ετήσιο εμβόλιο γρίπης προσαρμόζεται στα στελέχη που κυκλοφόρησαν στον κόσμο το τελευταίο δωδεκάμηνο, δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικό θα είναι για την περίοδο 2021-2022, αν επιστρέψουν τα τυπικά μοτίβα μόλυνσης από γρίπη. Ο ΠΟΥ έκανε τις προτάσεις του για τα στελέχη γρίπης στο τέλος του Φλεβάρη, αλλά αυτές οι προτάσεις στηρίζονται σε πολύ λιγότερα κρούσματα απ' ό,τι συνήθως. Από την άλλη μεριά, με λιγότερους ιούς σε κυκλοφορία μειώνεται το ενδεχόμενο μετάλλαξης, κι έτσι το φετινό εμβόλιο γρίπης ίσως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.
Σύμφωνα με ειδικούς της δημόσιας υγείας, αν στο μέλλον διατηρηθεί σε αυξημένο επίπεδο η συνήθεια πλυσίματος των χεριών, κάλυψης του προσώπου και κοινωνικής αποστασιοποίησης από τους ανθρώπους που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, τότε μπορεί η ετήσια περίοδος γρίπης να είναι πιο ήπια.